Proiectul legislativ de reorganizare a Garzii de Mediu a declansat un razboi intre comisarul general Octavian Popa si o parte dintre subordonatii sai din teritoriu. Acestia din urma cred ca prin desfiintarea comisariatelor regionale de mediu va scadea capacitatea reala de control si va spori birocratia. Proiectul de hotarare de guvern a fost tinut la mare secret de catre comisarul general al Garzii de Mediu. "Pentru ca rezistenta politica si administrativa a fost foarte puternica, nu am facut public faptul ca lucrez la reorganizarea Garzii. Am avut o consultare cu oamenii din teritoriu la intalnirea de bilant. Multi comisari mi-au comunicat propunerile lor in scris sau chiar direct", a declarat pentru "Romania libera" comisarul general Octavian Popa. Afirmatie contrazisa de unii comisari din judete, care sustin ca viitorul act normativ este necunoscut chiar si la Comisariatul General de la Bucuresti al Garzii de Mediu, fiind elaborat exclusiv de cei trei consilieri personali ai lui Octavian Popa. Acesta nu a facut nici o referire la disputa politica dintre liberali si pedisti, care – spun multe voci avizate – ar sta la baza reorganizarii Garzii. Mai exact, masura ar urmari eliminarea din functiile de comanda a oamenilor implantati in sistem de democratul Silvian Ionescu si inlocuirea lor cu oameni agreati de liberali. Controlul Garzii de Mediu este o miza serioasa, cat timp cele mai mari fonduri europene nerambursabile, la fel ca si cele mai avantajoase imprumuturi, vor fi destinate in urmatorii ani investitiilor de mediu.
Proiectul de hotarare de guvern a fost tinut la mare secret de catre comisarul general al Garzii de Mediu. "Pentru ca rezistenta politica si administrativa a fost foarte puternica, nu am facut public faptul ca lucrez la reorganizarea Garzii. Am avut o consultare cu oamenii din teritoriu la intalnirea de bilant. Multi comisari mi-au comunicat propunerile lor in scris sau chiar direct", a declarat pentru "Romania libera" comisarul general Octavian Popa. Afirmatie contrazisa de unii comisari din judete, care sustin ca viitorul act normativ este necunoscut chiar si la comisariatul general de la Bucuresti al Garzii de Mediu, fiind elaborat exclusiv de cei trei consilieri personali ai lui Octavian Popa. Popa nu a facut nici o referire la disputa politica dintre liberali si pedisti care, spun multe voci avizate, ar sta la baza reorganizarii Garzii. Mai exact, masura ar urmari eliminarea din functiile de comanda a oamenilor implantati in sistem de democratul Silvian Ionescu si inlocuirea lor cu oameni agreati de liberali. Controlul Garzii de Mediu este o miza serioasa, cat timp cele mai mare fonduri europene nerambursabile, la fel ca si cele mai avantajoase imprumuturi, vor fi destinate in urmatorii ani investitiilor de mediu.
Mai multe posturi administrative
In acest moment, Garda de Mediu are un comisariat general care functioneaza la Bucuresti si care coordoneaza cele opt comisariate regionale, toate cu personalitate juridica. Spre exemplu, comisariatul din Valcea este condus de un comisar regional, ajutat de alti trei comisari si sapte persoane cu functii administrative, care se ocupa de partea juridica, de resurse umane, transportul auto. Fiecare comisariat are in subordine mai multe judete, unde sunt angajati doar comisari de mediu. In total, la Garda de Mediu sunt 728 de angajati, din care 436 comisari.
Daca actul normativ propus de Octavian Popa va trece de Guvern, comisariatele regionale ar urma sa se desfiinteze, iar fiecare judet va capata responsabilitate juridica.
"In urma reorganizarii se va produce o destabilizare a unui organism care merge foarte bine. Vor mai aparea 600 de posturi administrative, nicidecum unele de executie sau de comanda. Astazi, cativa oameni angajati la comisariatul regional rezolvau problemele admistrative a 6-7 judete. Dupa aparitia legii, aceasta structura care se regaseste acum la comisariatele regionale va trebui multiplicata la nivelul fiecarui judet. Daca pana acum comisariatul general discuta cu opt comisariate regionale, acum va trebui sa se descurce cu 41 de comisariate de judet", sustine un comisar de mediu, sub protectia anonimatului.
Comisarii de mediu, evacuati din birouri
Octavian Popa spune, pe de alta parte, ca nu urmareste decat redistribuirea angajatilor Garzii de Mediu: "Prin desfiintarea unor posturi executive, comisarii care ocupa astfel de functii vor fi redistribuiti la judete. Adica vor fi scosi din birouri pentru a face munca de teren. Vor exista concursuri pentru functiile de comisari judeteni la care se poate inscrie oricine. Nu se vor face noi angajari. Posturile administrative de la comisariatele regionale si unele de la Comisariatul general vor fi trecute la comisariatele judetene. Ganditi-va ca, azi, in cazul unui proces cu o firma din Alba, trebuie sa se deplaseze juristul de la Sibiu, unde noi avem sediul central al regionalei, fapt care implica o serie de cheltuieli. Dupa adoptarea hotararii de guvern, si Garda din judetul Alba va avea un jurist".
Popa crede ca filtrarea informatiilor venite de la judet nu mai este necesara. "Inutilitatea comisariatelor regionale se poate vedea si din faptul ca un comisar de judet poate trimite rezultatul controlului sau instantaneu la Bucuresti prin internet daca are un laptop. Prin reorganizare, cei 3-4 comisari de la regionale vor fi trimisi la judete, pentru a lucra pe teren. Cu cat sunt mai multi intermediari, cu atat se inmultesc posibilitatile de eludare a legii."
Lucrurile sunt privite altfel din teritoriu. "Dupa desfiintarea regionalelor va incepe haosul. Vor trebui organizate concursuri pentru ocuparea posturilor administrative, care pot dura zile in sir. Serviciile nu se pot externaliza, astfel incat vor fi mai multi angajati in personalul administrativ decat comisari de mediu. Apoi, cine va dori sa se angajeze pe post de jurist sau contabil pe un salariu de nimic, la stat? Garda va intra in incapacitate de functionare". Octavian Popa spune, la randul lui, ca unii comisari regionali au comis abuzuri de ordin administrativ, au facut achizitii incorecte, la modul discretionar. "Unii dintre ei au impartit subiectiv fondurile catre anumite judete", mai spune Popa.
Ministrul Attyla Korodi: "La o prima lectura, mi-a placut"
Proiectul initiat de Octavian Popa se afla pe masa ministrului Mediului, Attyla Korodi, care ne-a declarat ca ministerul pe care il conduce se va pronunta oficial cel mai probabil saptamana viitoare. "Specialistii nostri analizeaza documentul si imi vor prezenta un raport. La o prima lectura pot spune ca mi-a placut principiul de baza care urmareste redistribuirea personalului Garzii de Mediu, pentru a face munca de teren".
Idee contrazisa de unii angajati care sustin ca, desi Ministerul Mediului a sustinut in repetate randuri ca vrea mai multi comisari, dupa reorganizare numarul lor va ramane acelasi. "Consecintele vor fi ca in curand nu se va putea acoperi numarul mare de controale si de obligatii postaderare asumate de Romania, iar politicile de mediu nu vor putea fi implementate, pentru ca acest lucru nu se poate face cu contabilii pe care ministerul va fi nevoit sa ii angajeze."
"Garda de Mediu e plina de oameni din servicii"
"Hotararea de guvern care
urmareste reorganizarea Garzii de Mediu vizeaza descentralizarea. Dar se va face curatenie si la Comisariatul general. Corpul de audit si Corpul de control nu si-au produs efectul, nu au avut performante. Neregulile pe care le-am constatat au fost descoperite de catre cei trei consilieri ai mei.
Controalele pe care noi le facem in teritoriu sunt foarte costisitoare – deplasare, cazare, mese, timp pierdut, de aceea ar trebui sa le reducem, iar acest lucru va fi posibil dovedind toleranta zero fata de comisarii de mediu din teritoriu care nu isi fac treaba.
Exista nemultumiri si rezistenta la schimbare la toate nivelurile din doua motive. Desfiintandu-se posturi de conducere, cei vizati fac presiuni, prin diverse mijloace, sa ramana in functii. Unii isi spun speranta ultima in caderea guvernului. Apoi, vorbim de existenta unui factor politic. Exista oameni in Garda apropiati fostului comisar general Silvian Ionescu care duc la scurgeri de informatii. Eu am preluat numarul de mobil al lui Silvian. Sunt sunat de diversi oameni din interiorul Garzii care, pana sa raspund eu ceva, se plang de ceea ce fac eu, declara lucruri din interior, crezand ca se adreseaza lui Ionescu. si mai e o problema. Garda de Mediu este plina de oameni care au avut legatura cu diverse servicii de informatii."
Octavian Popa, comisar general