24.6 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialNumar-record de romani la Osaka

Numar-record de romani la Osaka

Romania va participa la CM de la Osaka cu cel mai mare lot din istoria participarilor romanesti la aceasta competitie, 32 de sportivi luptandu-se pentru medalii sau clasari aproape de podium.
La Osaka va fi consemnat si cel mai mare numar de prezente feminine romanesti la o editie a CM – 25. Pana acum, cele mai multe atlete din Romania au participat la CM de la Edmonton din 2001 si la Paris, in 2003, cate 20, iar cel mai numeros lot romanesc prezent in intrecerile lumii a fost la Paris – 29 de sportivi.

La cea de a 11-a editie a campionatelor Mondiale de atletism, competitie care se va desfasura la Osaka, in Japonia, incepand de astazi pana pe 2 septembrie, au fost batute primele recorduri inca dinainte de startul intrecerilor. Organizatorii au consemnat deja cel mai mare numar de tari participante din istoria CM, din cele 212 federatii afiliate la forul international de atletism (IAAF) 203 avand reprezentanti inscrisi in concursuri. Prin urmare, batalia pentru podium se anunta extrem de dura si, chiar daca in ultima vreme recordurile sportive au cazut mai rar la atletism, specialistii apreciaza ca in Japonia cateva dintre cele mai bune performante ale lumii vor fi imbunatatite. Trei dintre recordurile mondiale ar putea fi doborate chiar de catre detinatorii lor: la masculin, la 100 m, de jamaicanul Asafa Powell (9.77) si 110 m garduri de chinezul Xiang Liu (12.88), iar la feminin, la saritura cu prajina, de rusoaica Yelena Isinbayeva (5.01 m).

Romania va fi prezenta cu o delegatie extrem de numeroasa gratie politicii noii conduceri a federatiei noastre de specialitate, care a decis sa dea o sansa fiecarui atlet roman care si-a realizat baremul de participare la CM (baremul A sau B). "Strategia federatiei este de a duce fiecare atlet care are barem. Exista o schimbare de generatii, cum se intampla in tot sportul romanesc. Planul nostru pentru aceasta competitie este de a verifica, pentru a ne lamuri asupra posibilitatilor noastre. Dupa Mondiale, vom putea face o strategie de viitor. Obiectivul nostru este Olimpiada din 2012, iar performantele juniorilor de anul acesta ne permit sa speram la rezultate la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012", a spus Zsolt Gyongyossy, antrenor federal al FRA, cu gandul deja la intrecerile de peste cinci ani. Tehnicianul a nominalizat si sportivii tineri despre care spune ca vor reprezenta scheletul lotului olimpic in 2012 – Cristina Vasiloiu, Daniela Donisa, Monica Stoian, Bianca Perie si Mirela Lavric, de la care se asteapta rezultate bune si la Osaka.

Presedintele FRA, cu gandul la aur

Inainte de plecarea spre Osaka, Sorin Matei, presedintele Federatiei Romane de Atletism, s-a declarat convins ca reprezentantii nostri vor oferi surprize placute, in ciuda premizelor destul de persimiste datorate accidentarilor sportivilor nostri de top. "Avem obiective indraznete, dar realist ne gandim la o medalie si minimum patru finalisti. Speram insa intr-o comportare mult mai buna. Ma gandesc chiar la medalia de aur, dar nu vreau sa nominalizez sportivii care cred ca pot realiza aceasta performanta", a spus Sorin Matei.

Bianca Perie, candidata la cea mai tanara participanta

Printre marile sperante ale atletismului romanesc se numara si Bianca Perie, considerata urmasa Mihaelei Melinte, campioana mondiala la aruncarea ciocanului si fosta detinatoare a recordului mondial al probei. Desi este inca junioara si la cei doar 17 ani ai sai ar putea deveni cel mai tanar participant la o editie a Mondialelor, Perie a obtinut totusi permisiunea de a concura alaturi de seniori. "Perie a primit acceptul sa participe la Mondiale pentru ca greutatea ciocanului la juniori este aceeasi cu cea de la seniori", a precizat Dan Serafim, antrenorul federal al FRA.

Trei campioni din prima zi
Daca in general prima zi a Campionatelor Mondiale este rezervata calificarilor, la editia din acest an a CM de atletism au fost programate din start trei finale, primii campioni urmand a fi incoronati chiar astazi.
Este vorba de maratonisti, care vor lua startul in prima proba a zilei, de atletii inscrisi in proba masculina de aruncarea ciocanului si fondistele de la 10.000 m.

Lotul Romaniei la CM de la Osaka

Sportivii romani care vor lua startul la  Campionatele Mondiale de la Osaka. La masculin: Ioan Vieru (400 m), Florin Suciu (100 m), Marian Oprea (triplusalt), Gheorghe Guset (greutate), Sergiu Ursu (disc), Bogdan Mircea (3.000 m obstacole), Cosmin Sorescu (ciocan).
 La feminin: Angela Morosanu (200 m, 400 m, 400 m garduri), Ionela Tarlea (200 m, 400 m, 400 m garduri), Mihaela Neacsu (800 m), Liliana Popescu (800 m), Cristina Vasiloiu (1.500 m), Daniela Donisa (1.500 m), Cristina Casandra (3.000 m obstacole), Ancuta Bobocel (3.000 m obstacole), Alina Militaru (lungime), Oana Pantelimon (inaltime), Miruna Mataoan (inaltime), Adelina Gavrila (triplusalt), Mihaela Melinte (ciocan), Bianca Perie (ciocan), Nicoleta Grasu (disc), Felicia Moldovan (sulita), Monica Stoian (sulita), Anca Heltne (greutate), Claudia stef (mars), Nuta Olaru (maraton), Luminita Talpos (maraton), Lidia simon (maraton), Alina Gherasim (maraton), Mirela Lavric (stafeta de 4×400 m), Taisia Cresticov (stafeta de 4×400 m).

Cele mai citite

Sfidare, numele tău este Klaus

Poate că cei care și-au luat bac-ul cu o notă de peste 7,03 își vor aduce aminte că împăratul roman Caligula şi-a învestit...

Președintele PNL, sesizat să ofere explicații cu privire la averea unui parlamentar liberal

Grupul de Investigații Politice (GIP) a solicitat public președintelui PNL, Nicolae Ciucă, să ofere explicații cu privire la situația averii deputatului PNL Daniel Constantin,...

Atac armat în SUA: cel puțin patru persoane și-au pierdut viața

Un atac armat tragic a avut loc sâmbătă seara în Birmingham, Alabama, unde mai mulți atacatori au deschis focul, ucigând patru persoane și rănind...
Ultima oră
Pe aceeași temă