"Domnul Sandi Mehedintu a fost colaborator al Securitatii, informatiile furnizate de acesta politiei politice comuniste au fost de natura sa aduca atingere dreptului la libertatea de exprimare si libertatea opiniilor, dreptului la libertatea gandirii, a constiintei si a religiei, dreptului la viata privata", se mentioneza in adresa din 16 august a.c., trimisa de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii catre Asociatia "21 Decembrie 1989", care a solicitat, inca din 2001, verificarea tuturor membrilor organizatiei.
Dosarul de Securitate al preotului-paroh de la Biserica Coltea cuprinde, printre altele, angajamentul olograf cu numele real, zeci de note informative si chitantele care consemneaza sumele primite ca recompensa de titularul dosarului pentru "aportul informativ".
Sandi Mehedintu (cu numele conspirativ Arne) a transmis catre Securitate note informative despre cei cu care intra in contact datorita profesiei sale, dar si in legatura cu altii spre care era indrumat de ofiterii de legatura. In vizorul lui Sandi Mehedintu s-au aflat turisti straini care vizitau bisericile din Romania, fosti ziaristi, membri ai unor organizatii sau partide din anii ’40, disidenti, reprezentanti ai cultului baptist etc. Documentele DSS consemneaza si faptul ca Mehedintu a avut in dotare tehnica de ascultare.
Contactat telefonic, parintele Mehedintu a contrazis decizia CNSAS, afirmand ca "este vorba de o campanie de denigrare dirijata politic".