15.4 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialUniversitatile vor terenurile Armatei

Universitatile vor terenurile Armatei

Terenurile unitatilor militare din apropierea Clujului ar urma sa devina campusuri universitare, iar cazarmile ar trebui sa se transforme in camine studentesti. Pe terenurile cu pricina a pus insa ochii si Consiliul Judetean Cluj.
Astfel, pe terenul unitatii militare din comuna Floresti ar urma sa fie ridicat un spital regional de urgenta, spun ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, si presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara. Acest spital va fi dotat cu un heliport si va deservi cele sase judete din Transilvania de Nord.
Cazarmile ar putea deveni camine pentru studentii Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj, precum si locuinte de serviciu pentru medicii tineri, in special pentru rezidenti. Ei vor putea fi chemati usor la serviciu in noul spital, in cazul in care medicii de serviciu ar fi coplesiti de numarul si complexitatea interventiilor. Transformarea cazarmilor in camine ar fi favorizata si de faptul ca ele dispun de spatii amenajate pentru servirea mesei ori pentru lectura si de terenuri de sport.
In schimb, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca vrea opt hectare din terenul unitatii militare din Someseni. Acolo, rectorul Radu Munteanu ar dori sa ridice un nou campus universitar. Potrivit unui cotidian local, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a promis ca va sprijini, in viitoarea sedinta de Guvern, transferul terenului cu pricina din patrimoniul Ministerului Apararii in cel al universitatii clujene. Insa si acest teren se afla in vizorul Consiliului Judetean. Acesta ar dori sa creeze aici un complex comercial si imobiliar. Decizia finala insa va apartine Executivului de la Bucuresti si ar urma sa fie luata pana la sfarsitul acestei toamne.

» Proiect de lege

Soarta cazarmilor dezafectate ar putea fi decisa prin intermediul unui proiect de lege depus de deputatul independent Mircia Giurgiu. Acest proiect, aflat pe rolul Camerei Deputatilor, prevede transformarea cazarmilor care vor fi parasite de Armata in camine pentru studenti ori in locuinte sociale pentru cei care vor fi nevoiti sa se mute din locuintele nationalizate in perioada comunista si care acum au fost retrocedate.

Cele mai citite

Stefano Pioli, noul antrenor al lui Al-Nassr după demiterea lui Luis Castro

După un start de sezon sub așteptări, Al-Nassr l-a demis pe Luis Castro și l-a numit pe italianul Stefano Pioli drept noul antrenor principal. Al-Nassr,...

VIDEO. Nicolae Ciucă, „încolțit” de Andreea Esca. „Nu este așa”

Într-o apariție la Știrile PRO TV, Nicolae Ciucă a fost întrebat de Andreea Esca despre investiția de 4 milioane de euro în promovarea cărții...

Milionarul care merge cu autobuzul și metroul în București. „E mult mai ieftin”

Valeriu Iftime, patronul echipei FC Botoșani, a vorbit recent despre alegerile sale de transport în București. https://www.youtube.com/watch?v=84HAy8MRl3s Patronul de la FC Botoșani merge cu metroul când...
Ultima oră
Pe aceeași temă