» Regiunea Nord-Est Moldova, cea mai saraca din UE, va primi fonduri nerambursabile de 724 milioane de euro.
» Cele mai reduse finantari vor fi acordate regiunii Bucuresti-Ilfov, cea mai bogata din Romania.
Regiunea nord-est Moldova, evaluata ca fiind cea mai saraca zona a Uniunii Europene, va primi cei mai multi bani nerambursabili prin Programul Operational Regional (POR), in timp ce "polul bogatiei" romanesti, regiunea Bucuresti-Ilfov, va beneficia de cele mai mici sume.
Totalul sumelor alocate Romaniei prin POR, in perioada 2007-2013, este de 4,4 miliarde de euro. Moldova va avea la dispozitie, pentru proiecte de dezvoltare, 724 milioane de euro, reprezentand circa 16% din totalul fondurilor, in timp ce Bucurestiul si Ilfovul se vor multumi cu 393 milioane de euro. Sume consistente vor primi, de asemenea, regiunile sarace Sud si Sud-Vest; acestea, alaturi de Nord-Est, vor consuma circa 45% din banii POR. "Repartizarea fondurilor pe regiuni de dezvoltare s-a realizat astfel incat aceasta sa sustina indeplinirea obiectivului POR privind sprijinirea unei dezvoltari echilibrate a tuturor regiunilor Romaniei. In acest scop, regiunile si zonele mai slab dezvoltate au primit fonduri mai mari, pentru a impiedica cresterea disparitatilor economice si sociale deja existente intre regiuni", au explicat oficialii Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL). Alocarea diferentiata a fondurilor a fost realizata invers proportional cu gradul de dezvoltare a regiunilor, pentru stabilirea acestui nivel fiind utilizat PIB pe locuitor, ajustat cu un coeficient al densitatii populatiei. Alocatiile financiare sunt orientative, deoarece comitetul de monitorizare a POR poate aproba realocarea fondurilor pe parcursul implementarii programului, ca urmare a evaluarilor intermediare care pot evidentia o slaba capacitate a regiunilor de absorbtie a sumelor repartizate, in cazul anumitor axe si/sau domenii de interventie, a mai aratat MDLPL.
Start pentru proiecte
Cele mai importante finantari vor fi acordate proiectelor de sprijinire a dezvoltarii urbane – 1,3 miliarde de euro. Proiectele care vizeaza imbunatatirea infrastructurii de transport si sprijinirea mediului de afaceri regional si local vor beneficia de 876,71 milioane euro, respectiv de 795,65 milioane euro. Deja comitetul de monitorizare a POR a stabilit criteriile de selectie a proiectelor care vor fi finantate, pentru Axa prioritara 2 – "Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane, inclusiv constructia/reabilitarea soselelor de centura" si Axa prioritara 3 – "Imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta". "Prin aprobarea acestor criterii de eligibilitate cream conditiile necesare depunerii primelor proiecte. Depinde de noi toti ca graficul stabilit pentru derularea POR sa fie respectat", a declarat Laszlo Borbely.