6.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialClauze interzise in contractele de inchiriere

Clauze interzise in contractele de inchiriere

In contractul de inchiriere exista doua parti: locatorul (inchiriaza locuinta si poate fi proprietarul sau persoana juridica ce are in administratie imobilul) si locatarul (dobandeste dreptul de folosinta a locuintei, si nu dreptul de proprietate).

Chiria se stabileste prin acordul liber exprimat al partilor, cu exceptia locuintelor pentru care este stabilit prin lege un nivel maxim al chiriei.  
Termenul contractului, care trebuie sa cuprinda data intrarii in vigoare si durata, este lasat la aprecierea partilor.
In contractul de inchiriere nu ne este permis sa inseram urmatoarele clauze:  chiriasul este obligat sa recunoasca sau sa plateasca in avans o suma de bani catre proprietar pentru reparatii la care este obligat locatorul  responsabilitatea solidara (colectiva) a chiriasilor in caz de degradare a elementelor de constructie/instalatii  chiriasul este obligat sa faca asigurarea de daune  este exonerat proprietarul de obligatiile ce-i revin conform legii  proprietarul poate obtine venituri din nerespectarea clauzelor contractului (de exemplu, sa gazduiasca turisti in spatiul inchiriat).

Contractul de inchiriere inceteaza in urmatoarele conditii: la expirarea termenului, prin denuntarea unilaterala a contractului de catre chirias (trebuie notificat proprietarul in termen de 60 zile; daca contractul este incheiat pe durata nedeterminata, poate exercita acest drept si proprietarul, cu respectarea intocmai a dreptului de preaviz), rezilierea contractului in caz de neexecutare a acestuia de catre chirias sau in cazul in care acesta a savarsit o fapta culpabila, parasirea locuintei, decesul chiriasului. In ultimele doua cazuri, incheierea contractului poate continua la cerere pana la expirarea termenului prevazut in contract, pentru urmatoarele persoane: sotul/sotia chiriasului – daca a locuit impreuna cu aceasta/acesta, descendentii sau ascendentii acestuia – daca au locuit impreuna cu acesta, alte persoane care au avut acelasi domiciliu cu titularul, cel putin un an, si daca au fost inscrise in contractul de inchiriere.

OBLIGATII

» Inregistrare

Contractul trebuie inregistrat de catre locator, la organele fiscale teritoriale, in termen de 15 zile de la semnarea contractului.

» Inventar

Obiectul contractului il formeaza locuinta in sine, anexele, dotarile aferente, cu inventarul corespunzator.

Valentina Grigore
Valentina Grigore
Valentina Grigore, sef departament Social
Cele mai citite

Junior Centenar: Programul de economisire pentru copii, ocolit de români. Sub 150.000 de beneficiari în 5 ani

Valoarea medie economisită per copil este de 3.592 lei Lansat în 2019, programul de economisire Junior Centenar, destinat copiilor din România, rămâne neatractiv pentru majoritatea...

Vin întăriri pentru Șumudică! Transferul lui Denis Ciobotariu aproape de a fi realizat

Rapid caută soluții pentru a întări echipa în vederea calificării în play-off-ul Superligii, iar Denis Ciobotariu este una dintre țintele principale ale lui Marius...

Aterizare de urgență a unui avion al companiei Swiss ce zbura de la București la Zurich. Fumul a ajuns în cabină

Un avion al companiei aeriene elveţiene Swiss, care zbura între Bucureşti şi Zurich, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă luni la Graz, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă