Afacerile profitabile pe care statul le mai detine au ajuns sa fie controlate de consilierii si secretarele ministrilor. Angajati la Guvern, in anumite cazuri, mai mult pe baza relatiilor personale si mai putin pe criterii de performanta, unii functionari au fost impusi in diverse consilii de administratie si pusi sa conduca afaceri de milioane de euro. Cele mai ravnite domenii sunt energia, transportul aerian si cel pe calea ferata, gazele naturale si asfaltarile.
La alcatuirea consiliilor de administratie s-a tinut cont prea putin de cunostintele si specializarile profesionale ale celor nominalizati in functii. Ex-ministrul seres si-a promovat o consiliera, Ioana Apan, ca administrator la patru companii de producere a energiei electrice. Angajata la cabinetul fostului ministru Radu Berceanu, Cerasela Toba a coordonat activitatea CFR Calatori, a Aeroportului Baneasa si a Companiei Nationale de Drumuri de Autostrazi. De la acelasi cabinet a fost impusa si Cristina Pallos in CA-urile de la Romatsa, RAR si Societatea de Constructii in Transporturi Bucuresti SA. Practica numirii consilierilor si cunostintelor personale ale ministrilor functioneaza insa la nivelul intregului guvern. Chiar daca favorizatii nu mai primesc mandate in Adunarile Generale ale Actionarilor (practica devoalata de mass-media si care le-a atras in trecut porecla de AGAmani), ei sunt nominalizati in Consiliile de Administratie ale acelorasi companii, unii chiar pe bani mai multi. Din pozitia de purtator de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru a reusit sa obtina nominalizarea in CA-urile de la Electrica Muntenia si Distrigaz Sud. Bineinteles, cei in cauza sustin ca fac fata la toate provocarile. Functia de administrator este de regula retribuita lunar cu sume de ordinul zecilor de milioane de lei vechi. Prezenta la sedinte nu este insa obligatorie, reprezentarea putand fi delegata unui alt coleg.
Angajata de Codrut Seres, fostul ministru al Industriilor, in functia de consilier personal, Ioana Apan a reusit performanta de a face parte din patru consilii de administratie si o AGA in perioada 2005-2006. Societatile in care a fost impusa Ioana Apan ca administrator au un numitor comun: toate se ocupa cu producerea energiei electrice. Apan a "condus" Complexul Energetic Turceni, pe cel de la Rovinari, Complexul Craiova, precum si Termoelectrica Bucuresti. Consiliera lui seres nu s-a dovedit a fi priceputa doar la electricitate, ci si la transportul gazelor naturale, ca membra in AGA la Transgaz SA Medias (pana la inceputul acestui an). Plecarea lui Codrut seres din postul de ministru al Industriilor a lasat-o pe Ioana Apan fara indemnizatiile pe care le incasa de la societatile de stat. In prezent, ea nu mai beneficiaza decat de calitatea de administrator la Complexul Energetic Craiova. Chiar daca seres a plecat din Guvern, Ioana a reusit sa se adaposteasca la Ministerul Economiei, unde, dupa ce a ocupat cateva luni postul de director, s-a impus ca secretar general adjunct.
Ioana Apan: Problematica e vasta
"Va spun la modul general. Suntem numiti prin ordin de ministru. si mai mult ce sa va mai spun? Unde vi se pare dumneavoastra ceva neclar? Fiecare ministru isi pune oamenii care fac fata acolo. Eu sunt de profesie jurist. La complexurile de energie si la Termoelectrica problematica e vasta. si, daca stam bine sa ne gandim, pana la urma toate probleme ajung tot la juristi. Asa cum si de economisti e nevoie."
Debutanta lui Berceanu, priceputa la calea ferata, transport aerian si asfaltari
Angajata initial la Guvern pe postul de expert debutant, Toba Cerasela s-a aflat la conducerea CFR Calatori, a Companiei Nationale de Drumuri si Autostrazi, a Aeroportului International Baneasa si a Autoritatii Aeronautice Civile. Drumul catre consiliile de administratie i-a fost deschis insa abia dupa ce a devenit consilier personal al fostului ministru al Transporturilor Radu Berceanu. In scurt timp de la promovare, Cerasela Toba a convins ca se pricepe si la transportul pe calea ferata, si la cel aerian, si la intretinerea drumurilor nationale. La numai 26 de ani, Cerasela a reusit astfel ceea ce pentru multi tineri pare aproape imposibil: sa acceada la conducerea unor companii cu cifre de afaceri de zeci de milioane de euro. Bineinteles, imediat cum democratul Berceanu a fost remaniat si inlocuit cu liberalul Ludovic Orban, Cerasela Toba a fost nevoita sa spuna "adio" zecilor de milioane de lei pe care ii incasa prin simpla participare la o sedinta in consiliile de administratie de la companiile de stat amintite.
Sefa de cabinet a lui Berceanu – trei consilii
O cariera asemanatoare a avut, oarecum, si Cristina Pallos, sefa de cabinet a ministrului Transporturilor Radu Berceanu. Cristina a fost recompensata in 2006 de seful ei prin numirea in doua consilii de administratie: la Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian Romatsa si la Registrul Auto Roman. Cat de bine se pricepea sefa de cabinet a lui Berceanu la traficul aerian, dar si la inmatricularile sau inspectiile auto efectuate de RAR nu se stie. Dupa cum nu se stie nici cum a ajuns sa faca parte si din consiliul de administratie al Societatii de Constructii in Transporturi Bucuresti SA, firma controlata indirect tot de Ministerul Transporturilor. Dupa inlocuirea lui Berceanu cu Orban, din cele trei posturi de administrator doamna Pallos nu a mai ramas decat cu ultimul. si-a pastrat insa si seful, pe care il consiliaza la Senat.
Jurist de profesie, Cristina Pallos sustine ca numirea ei in respectivele consilii a avut la baza dorinta ministrului Berceanu de a tine sub control respectivele companii. "Ministrul avea nevoie sa fie informat direct si obiectiv despre ce se intampla in respectivele consilii", explica Cristina Pallos. Desi firmele pe care le-a condus aveau obiecte de activitate diferite, Pallos spune ca nu a avut probleme in a le administra: "Poti sa te introduci in probleme si sa inveti".
Conform listelor de prezenta la sedintele CA al RAR, Cristina Pallos nu a onorat cu prezenta sa decat 6 din cele 12 intruniri. Banii insa i-a incasat, deoarece atunci cand a lipsit si-a delegat competenta catre un alt administrator. "Am avut raspundere ca si cum m-as fi dus", a concluzionat Cristina Pallos.
Asociata lui Olteanu, numita la Imprimerii si Telecomunicatii
Avocat de profesie, fosta asociata cu Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, intr-un cabinet de avocatura, Alina Gorghiu detine controlul decizional in doua mari societati in care statul este actionar. Este vorba de Compania Nationala Imprimeria Nationala SA si de Societatea Comerciala pentru Servicii de Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei in Retelele Electrice de Transport "Teletrans" SA. Asta dupa ce a facut parte si din conducerea RAAPPS. Avocata spune ca a reusit sa fie nominalizata in consiliile de stat dupa ce si-a trimis CV-ul la toate ministerele. "Am fost nominalizata de ministerele care detin actiuni la acele societati. La Imprimerii de Ministerul Finantelor si la Teletrans de Ministerul Industriilor. In proportie de 90% in acele consilii se iau decizii importante din punct de vedere juridic. Or, aici cred ca sunt cea mai competenta. De ce eu in acele consilii de administratie? Pai, va spun eu de ce. Pentru ca CV-ul ma recomanda, pentru ca sunt avocat, pentru ca am o experienta. Procedura exacta de selectie nici eu nu o stiu. Eu am depus la cabinetele ministrilor CV-ul meu."
Purtatorul de cuvant al Guvernului, pus administrator la Electrica Muntenia si Distrigaz Sud
Chiar daca in fisa postului are responsabilitati doar in a asigura comunicarea intre institutia Guvernului si presa, purtatorul de cuvant al Executivului, Camelia Spataru, s-a pricopsit de la inceputul acestui an si cu doua nominalizari in consiliile de administratie de la Electrica Muntenia Sud si de la Distrigaz Sud. Acest lucru a fost posibil prin nominalizarile facute de catre Fondul Proprietatea, care detine pachete de actiuni de cate 12% la cele doua societati. Practica nominalizarii purtatorului de cuvant prin diverse consilii nu este insa noua, acest tip de recompensa fiind oferit de-a lungul anilor tuturor celor ce au ocupat acest post in Palatul Victoria.
Chiar daca cele doua companii la care este administrator nu sunt institutii de media, domeniu in care are experienta, Camelia Spataru spune ca se achita onorabil de obligatiile ce-i revin si ca participa la fiecare sedinta. Numai ca, din cauza programului de lucru aglomerat, in curand va renunta la una din cele doua functii.
Tinerii consilieri personali ai premierului vin din urma
Chiar daca tineri, unii cu varste cuprinse intre 25 si 30 de ani, unii dintre consilierii personali ai premierului Tariceanu "s-au miscat" si si-au facut si ei rost de cateva consilii. E drept, deocamdata mai modeste. La 25 de ani, Uta Hermina Nicoleta era deja nominalizata sa gestioneze activitatile la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie – ICECHIM Bucuresti si la Primcom SA – societate de dezvoltare imobiliara la care statul are 79% din actiuni. La ultima firma, Uta Hermina o are colega pe Raluca Mihaela Berleanu, tot consilier, care administreaza in plus si activitatile stiintifice la Casstil SA si la Inav SA.
Rascanu Carmen-Gabriela, angajata si ea la Guvern, in postul de consilier personal al primului ministru, si-a gasit si ea doua consilii de administratie prin care participa la conducerea de afaceri total diferite. La Fortisim SA se ocupa de fabricarea hranei pentru animalele de ferma, iar la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecanica Fina – I.N.C.D.M.F. coordoneaza, evident, cercetarea.
Rascanu Carmen: "Nu pot sa mai stau, trebuie sa raspund la telefon"
"Nu pot sa va raspund in acest moment la aceste intrebari. Nu, nu stiu exact cine a facut propunerile. stiu doar ca din partea Ministerului Economiei. Imi pare rau, nu pot sa mai stau, trebuie sa raspund la un telefon. Pe colegele mele (Uta Hermina si Raluca Berleanu – n.r.) nu le mai gasiti astazi. Una este in concediu, iar cealalta tocmai a plecat. Nu cred ca mai revine astazi."
Demnitarii, administratori de profesie
Nu doar consilierii, secretarele sau cunostintele sunt impinse de la Palatul Victoria spre consiliile de administratie bine remunerate ale companiilor de stat. Exista si demnitari care nu au ratat ocazia sa reprezinte statul… in relatia cu statul. Dupa ce a facut parte din fel de fel de comisii de privatizare, secretarul de stat de la Finante Sebastian Vladescu a decis din luna mai a acestui an sa participe si la conducerea afacerilor CEC. Bineinteles, nu singur, ci alaturi de colegii sai de minister Batu Alice si Catalin Doica. Ultimul mai coordoneaza dintr-o functie similara si E.On Gaz Distributie SA si Distrigaz Sud si doar el stie cand mai are timp si de obligatiile ce-i revin prin ocuparea fotoliului de secretar de stat la Finante. si Batu Alice mai are o ocupatie suplimentara, anume de a participa la administrarea afacerilor Transelectrica.
Desemnarea subordonatilor in CA-uri este o practica folosita relativ recent de demnitarii de prim rang ce conduc ministerele. Pana la adoptarea acestui artificiu, ministrii si secretarii de stat se nominalizau pe ei insisi in posturile de conducere si reprezentare la companiile de stat, creandu-se astfel o categorie speciala de demnitari: AGA-manii. Dupa ce mass-media a prezentat nenumaratele situatii de incompatibilitate, unii demnitari au renuntat la mandatele de administrator sau de membru AGA. Au ramas insa suficient de multi agatati de functii. Potrivit unei analize a Institutului de Politici Publice, in anii 2005-2007 au fost nominalizati in CA-uri si AGA de stat un numar de 45 de ministri si secretari de stat. z
AVANTAJE
» Detinerea uneia sau mai multor pozitii in Consiliile de Administratie ori Adunarile Generale ale Actionarilor ale firmelor de stat este de obicei remunerata "gras", participarea la o sedinta fiind platita chiar si cu sume de ordinul zecilor de milioane de lei vechi. Iar sedintele sunt lunare. Participarea nu este insa obligatorie, competenta putand fi delegata, in majoritatea cazurilor, catre o alta persoana. Banii se incaseaza insa tot de catre titularul functiei de administrator. Controlul CA-urilor companiilor de stat de catre ministerele detinatoare de actiuni, de fapt de catre ministrul ce detine respectivul portofoliu, ascunde si un relativ conflict de interese. Un control privind eficienta unui anume consiliu de administratie este, practic, imposibil atat timp cat din componenta acestuia fac parte prietenii, subordonatii sau chiar demnitarul care ar trebui sa ordone verificarile.