5.6 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăSpecialFestivalul si Concursul International "George Enescu" - editia 2007 (I)

Festivalul si Concursul International „George Enescu” – editia 2007 (I)

Invitati de prestigiu
Festivalul si Concursul International "George Enescu" – editia 2007 se desfasoara in perioada 1-23 septembrie 2007 sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei, evenimentul fiind organizat de Guvernul Romaniei. Coproducatori sunt Societatea Romana de Radiodifuziune si Societatea Romana de Televiziune, iar director al manifestarii este Ioan Hollender. Din comitetul artistic al Festivalului si Concursului "George Enescu" fac parte criticul muzical Dumitru Avakian, profesorul Dan Buciu, rector al  Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, baritonul Nicolae Herlea, Nicolae Licaret, directorul general adjunct al Filarmonicii "George Enescu", Viorel Munteanu, rectorul Universitatii de Arte "George Enescu" Iasi, compozitorul academician stefan Niculescu si Cornel Taranu, compozitor si academician. Manifestarea cuprinde atat sustinerea de concerte in Bucuresti si in tara cat si Concursul International "George Enescu", cu cele doua sectiuni, vioara si pian. Concertele se vor desfasura la Sala Palatului, Ateneul Roman, Teatrul National "I.L. Caragiale" si Opera Nationala Bucuresti. Intre 5 si 8 septembrie in Aula Palatului Cantacuzino se desfasoara Simpozionul International de Muzicologie "George Enescu".
Va prezentam, pe scurt, in limita spatiului disponibil, cativa dintre artistii prezenti in festival. In numarul viilor va vom oferi programul manifestarilor.
ONDON SYMPHONY ORCHESTRA

Infiintata in anul 1904, a fost prima orchestra independenta de sine statatoare din tara – o companie cu raspundere limitata avand ca actionari instrumentistii si consiliu directior ales dintre instrumentisti. Primul dirijor principal al LSO a fost impozantul si multi-talentatul muzician Hans Richter, care a dirijat Concertul Inaugural de la Queen’s Hall pe 9 iunie 1904. A fost prima orchestra britanica care s-a deplasat in strainatate, la Paris, in 1906 si Statele Unite in 1912. Orchestra a fost invitata sa-si stabileasca resedinta bianual in cadrul Festivalului International Florida in anul 1966 si a fost prima Orchestra britanica care a participat la Festivalul de la Salzburg in 1973. In 1964 LSO a efectuat primul turneu mondial , iar in anul 1990 LSO a vizitat Japonia cu Leonard Bernstein si Michael Tilson Thomas, creandu-se  Pacific Music Festival din Sapporo – primul de acest gen. La sfarsitul anilor ’60, LSO a fost aleasa de City of London pentru a deveni Orchestra Rezidenta a noului Barbican Arts Centre, acest statut fiind sustinut in mod generos de Arts Council of England, asociat cu Corporation of London. Sir Colin Davis a fost dirijor invitat al LSO din 1960 si in septembrie 1995 a fost urmat de Michael Tilson Thomas ca dirijor principal al LSO. Sir Edward Elgar a devenit dirijor principal in 1911.
(Joi, 20 sept., ora 19.30 si vineri, 21 sept.,
ora 19.30, Sala Mare a Palatului)
Sir Colin Davis

Colin Davis este dirijor principal al London Symphony Orchestra (LSO) si principal dirijor invitat al New York Philharmonic. Dupa ce a studiat clarinetul la Royal College of Music, a desfasurat activitatea la Household Cavalry inainte de
a-si incepe cariera de dirijor asistent la BBC Scottish Orchestra in 1957. S-a mutat la Sadler’s Wells in 1959 ca director musical al Royal Opera House si dirijor de onoare la Dresden Staatskapelle inainte de a se alatura LSO in anul 1995. Pe langa titlul de Cavaler acordat in 1990 si a numeroaselor premii Grammy pentru inregistrarile sale, Colin a fost distins cu multe premii de onoare, inclusiv Pipe Smoker of Year, 1995.
(Vineri, 21 sept., ora 19.30, Sala Mare a Palatului)

EVGENY KISSIN

Prin virtuozitatea sa extraordinara si interpretari intense, Evgeny Kissin se plaseaza in fruntea tinerei generatii de pianisti. Prezenta sa este ceruta acum in intreaga lume, aparand cu regularitate alaturi de dirijori precum Seiji Ozawa, Claudio Abbado, Vladimir Ashkenazy, James Levine, Carlo Maria Giulini, Kurt Masur si Daniel Barenboim, cat si cu orchestre importante. Periodic face turnee de recitaluri in Statele Unite, Japonia si Europa, inregistrarile primind numeroase premii si distinctii. In vara anului 1997 Kissin a devenit cel mai tanar pianist care a sustinut recital in BBC Proms la Royal Alber Hall. Concertul a avut loc cu usile inchise si este considerat de BBC ca fiind unul din punctele de atractie maxima a Festivalului. De la Promo, el a sustinut concerte in fiecare an.
(Vineri, 21 sept., ora 19.30, Sala Mare a Palatului)

Maurice Bejart

S-a nascut la Marseille la 1 ianuarie 1927. Dansator, apoi coregraf, el a debutat la Paris creand in 1954 Ballets de l’Etoile, care devine in 1957 Ballet-Theatre de Paris. In 1960 se stabileste la Bruxelles., unde creeaza o companie internationala de teatru, "Ballet du XXe siecle", cu care cucereste intreaga lume. A fondat numeroase scoli de dans: la Bruxelles, la Dakar, la Lausanne. In 2005 a creat spectacolul L’Amour-La Danse spectacol care cuprinde  selectii din cele mai reprezentative spectacole ale sale.
(Vineri, 21 sept., ora18.00, si sambata, 22 sept., ora18.00, Teatrul National "I.L. Caragiale")

MURRAY PERAHIA

In decursul a mai mult de 30 de ani de cariera concertistica pe scenele lumii, Murray PERAHIA a devenit unul dintre cei mai cautati si elogiati pianisti ai vremurilor noastre. Este dirijor invitat al Academy of St. Martin in the Fields. De curand, PERAHIA s-a lansat intr-un proiect ambitios: realizarea integralei sonatelor de Beethoven pentru Henle Urtext Edition.  
Perahia are o larga si variata discografie realizata de catre Sony Classical care il reprezinta pe artist in exclusivitate. Recent, el a inregistrat al treilea disc al concertelor pentru clavecin de Bach cu Academy of St. Martin in the Fields. In anul 2003, Perahia a castigat Premiul Grammy pentru Cel mai bun Interpret Solist Instrumentist pentru integrala studiilor de Frederic Chopin, op.10 si op.25.
Nascut la New York, Perahia a inceput studiul pianului la varsta de patru ani, ulterior urmand cursurile de la Mannes College unde s-a specializat in dirijat si compozitie. Perahia este membru de onoare al Royal College of Music si Royal Academy of Music si  detinatorul doctoratului de onoare al Universitatii Leeds.
(Duminica, 16 sept., ora 17.00, Ateneul Roman)
MAXIM VENGEROV

La numai 28 de ani, Maxim Vengerov este recunoscut a fi unul din cei mai stralucitori violonosti ai lumii. De cand a inceput sa cante la vioara la varsta de patru ani, a evoluat de la un copil cu un talent precis la un virtuoz de necontestat. Dupa primul recital in orasul natal Novosibirsk, Siberia, la varsta de cinci ani, apoi studiind cu Galina Tourchaninova si Profesorul Zakhar Bron, el a obtinut Premiul Intai la Concursul de Juniori Wieniawski din Polonia, cand avea numai zece ani. In 1990, la cincisprezece ani, a obtinut toate onorurile la Concursul International de Vioara Carl Flesch, care i-au confirmat reputatia sa ca muzician de cea mai inalta clasa. Vengerov a inregistrat exclusiv pentru Teldec Classics timp de zece ani, perioada in care premiile si distinctiile au existat din plin, incluzand atat Tanarul Artist al Anului de la Gramophone si Artistul Anului la Ritmo (Spania) in 1994. In 1996 I s-a atribuit Inregistrarea Anului de Gramophone Magazine si a primit nominalizari Grammy pentru "Classical Album of the Year" si " Best Instrumental Soloist with Orchestra" pentru inregistrarile Concertelor no.1 de Shostakovich si Prokofiev. Vengerov a obtinut Premiul Edison in 1997 la categoria Cea mai buna inregistrare a unui concert, pentru inregistrarile Concertelor No.2 de Shostakovich si Prokofiev. In mai 2000 Vengerov a semnat un contract de exclusivitate pentru inregistrari cu EMI Classics, al carui debut a avut loc in aprile 2000 cu lansarea "Concerto Cantabile" de Rodion Shchedrin si Concertul de Vioara de Stravinsky cu London Symphony Orchestra si Mstislav Rostropovich.   
(Joi, 20 sept., ora 19.30, Sala Mare a Palatului)

VIKTORIA MULLOVA

Viktoria Mullova a urmat cursurile scolii Centrale de Muzica din Moscova precum si ale Conservatorului din Moscova. Pasiunea pentru repertoriul baroc precum si abordarea acestuia in diferite ocazii o duc pe Mullova la interpretarea pe o nepretuita vioara Stradivarius "Jules Falk" 1723 cu corzi si arcuse din perioada clasica si baroca. Alaturi de un grup de muzicieni cu aceleasi obiective a format Ansamblul Mullova. In recitaluri, Mullova concerteaza in mod frecvent alaturi de Katia Labeque si Piotr Anderszewski. "Sa o auzi pe  Mullova interpretand Bach este pur si simplu unul dintre cele mai minunate lucruri pe care le poti trai", a scris Tim Ashley in "The Guardian".
(Luni, 17 sept., ora 17.00, Ateneul Roman)

Cele mai citite

Românii, cuceriți de magia edițiilor limitate: 7 din 10 aleg produse tematice de Crăciun

Studiul arată că peste 60% dintre români percep brandurile care lansează ediții tematice de Sărbători, ca fiind mai atrăgătoare Produsele în ediție limitată, lansate cu...

Micii antreprenori îndeamnă la responsabilitate și sprijin pentru direcția pro-europeană a României

Antreprenorii români care au construit afaceri de succes în ultimii 5-10 ani își exprimă îngrijorarea cu privire la viitorul economic al țării și fac...

ANPC verifică 14 influenceri pentru postări publicitare nemarcate

Acțiunea ANPC face parte dintr-o campanie, coordonată la nivel european de Direcția Justiție și Consumatori din cadrul Comisiei Europene Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC)...
Ultima oră
Pe aceeași temă