7.8 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăSpecialTranzactiile imobiliare, doar cu aviz energetic

Tranzactiile imobiliare, doar cu aviz energetic

» Din 2010, vanzarea apartamentelor nu se va mai putea face fara "pasaport" energetic.

» Documentul, denumit oficial "certificat
de performanta energetica", arata care sunt costurile reale
de incalzire pentru imobilul respectiv.

Piata imobiliara romaneasca va fi influentata sensibil in urmatorii ani de un nou document, certificatul de performanta energetica, document ce va trebui prezentat obligatoriu la vanzarea sau inchirierea unui apartament.
Acest document arata, printre altele, cat de buna este termoizolatia cladirii din care face parte acel apartament si, implicit, care sunt costurile reale pentru incalzirea locuintei in cauza. Prezentarea acestui certificat va fi obligatorie incepand cu tranzactiile imobiliare care vor fi realizate in cursul anului 2010.
Ruxandra Cleciu, presedinta Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, considera ca obligativitatea detinerii unui certificat energetic pentru cladirile vechi, construite dupa normative ce nu tineau cont de izolarea termica, va avea o influenta, pe viitor, pe piata imobiliara: "Cei care vor cumpara vor trebui sa fie constienti de faptul ca pentru o constructie mai veche cheltuielile de intretinere vor fi mai mari si, pe termen lung, nu tocmai neglijabile. Un cumparator educat va trebui sa tina cont si de mentiunile din certificatul energetic al unei cladiri. Va trebui sa se gandeasca de doua ori, mai ales ca va avea si de unde alege, in ultima perioada construindu-se destul de mult".
Prima etapa de aplicare a legii incepe chiar din acest an, cand documentatiile tehnice ale tuturor locuintelor nou construite vor trebui sa includa si certificatul de performanta energetica. "Din anul 2010, vanzarea sau inchirierea locuintelor si apartamentelor din blocurile de locuinte nu se va mai putea face fara a detine certificatul de performanta energetica", a precizat Aurelia Simion, de la Directia Generala Tehnica in Con-structii din cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.
Legea care impune acest lucru a fost adoptata avand in vedere recomandarile Parlamentului European si ale Consiliului Uniunii Europene pentru aplicarea unor masuri specifice cu privire la eficienta energetica a cladirilor, pentru cresterea performantei energetice a acestora.
Certificatul de performanta energetica se emite pentru cladirile de locuit, birouri, scoli, gradinite, spitale, hoteluri si alte cladiri consumatoare de energie, care se construiesc, sunt vandute sau inchiriate, si este valabil 10 ani de la data emiterii. "Certificatul este insotit de recomandari de reducere a costurilor, prin imbunatatirea performantei energetice a cladirii", a precizat Horia Irimia, secretar de stat in MDLPL.
Certificatul de performanta energetica este un document care atesta performanta energetica a unei cladiri. Acesta cuprinde valori de referinta, care le permit consumatorilor sa compare si sa evalueze performanta energetica a cladirii.

Pentru locuintele vechi, obligatoriu din 2010

"Deocamdata, au certificat energetic numai cladirile incluse in Programul national de reabilitare termica, adica 670 de imobile, la care se adauga cele nou construite. Pentru restul, proprietarii trebuie sa obtina certificatul energetic pentru a le putea vinde de la 1 ianuarie 2010. Ei trebuie sa contacteze un auditor energetic dintre cei aproape 170 autorizati, care sa le realizeze certificatul", a declarat Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat. Acesta a apreciat ca numarul de auditori este destul de mic la nivelul intregii tari si exista localitati unde nu exista nici unul. In aceste cazuri, cetatenii trebuie sa cheme auditori din alte localitati, ceea ce poate duce la cresterea costurilor. In medie, pretul pentru audit la un metru patrat de imobil este cuprins intre 4 si 7 euro. Cei care nu vor avea certificatul energetic nu isi vor putea vinde locuintele. (C.B.)

Cele mai citite

USR protestează după decizia CCR de renumărare a voturilor: Vor să rămână agăţaţi de putere cu orice preţ

Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a reacționat după ce Curtea Constituțională a decis renumărarea voturilor și a calificat-o drept "surprinzătoare şi "fără precedent", potrivit...

Administrația Biden pregătește un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 725 milioane de dolari

Administrația președintelui Joe Biden intenționează să aprobe un pachet de ajutor militar în valoare de 725 milioane de dolari pentru Ucraina, potrivit declarațiilor făcute...

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a urcat în octombrie

Indicatorul arată că persistă temerile privind prețurile locuințelor și deficitul bugetar Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a urcat în octombrie cu 4,8...
Ultima oră
Pe aceeași temă