16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialBogdan Olteanu i-a invitat pe reprezentantii societatii civile la discutii, pe tema...

Bogdan Olteanu i-a invitat pe reprezentantii societatii civile la discutii, pe tema Legii lustratiei

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, i-a invitat pe reprezentantii societatii civile la o serie de discutii, la finalul lunii august, pe tema Legii lustratiei. Olteanu a raspuns, astfel, vineri, reprezentantilor unor organizatii neguvernamentale care i-au adresat o scrisoare deschisa, solicitandu-i ca Legea lustratiei sa prevada interdictia de a ocupa functii publice pentru cei responsabili de "masacrul din decembrie 1989 si fratricidul din iunie 1990" si ca parlamentarii cercetati de Justitie in calitate de invinuiti pentru crime sa fie suspendati pana la probarea nevinovatiei lor.

Potrivit presedintelui Camerei Deputatilor, citat de Rompres, aceste discutii ar fi necesare pentru a readuce "sensul corect al proiectului de lege" si a-l impune "ca lege in spatiul public romanesc".

"Am primit cu placere si interes scrisoarea dumneavoastra deschisa referitoare la Legea lustratiei. Spun cu placere si interes pentru ca ma bucur sa constat ca exista o preocupare reala, cel putin din partea societatii civile, de a readuce in atentia si dezbaterea publica un subiect pe care multi il doreau ingropat", se arata in scrisoarea de raspuns transmisa de Bogdan Olteanu.

El subliniaza ca legea lustratiei este unul dintre obiectivele sale politice pentru acest mandat si considera ca este, alaturi de reforma electorala, unul dintre cele mai importante aspecte ale reformei clasei politice.

"Tocmai de aceea, mi-am exprimat in nenumarate randuri sustinerea pentru ca acest proiect de lege sa produca efecte, dar si dezamagirea fata de deturnarea sensului de baza a legii lustratiei pe masura ce proiectul inainta in dezbaterea parlamentara. Astfel ca, acum avem de-a face cu un proiect viciat de vendete personale, ascuse in spatele articolelor de lege, proiectul pierzand putin cate putin din sensul initial al demersului initiat de Societatea Timisoara", precizeaza Bogdan Olteanu in scrisoarea deschisa de raspuns.

Reprezentantii a sase organizatii neguvernamentale – Sorin Iliesiu (Alianta Civica), Vladimir Tismaneanu (presedintele Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania), Florian Mihalcea (Societatea Timisoara), Teodor Maries (Asociatia 21 Decembrie 1989), Antonie Popescu (Liga Studentilor din Universitatea Bucuresti 1990) si George Costin (Blocul National al Revolutionarilor 1989) – i-au transmis vineri presedintelui Camerei Deputatilor o scrisoare deschisa in care mentioneaza ca "reprimarea prin masacru a revolutiei anticomuniste a fost cea mai mare crima a regimului comunist din Romania in contextul international dat".

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

VIDEO Fabrică de anvelope inaugurată în România. Este una dintre cele mai mari investiții din ultimii ani

Un important dezvoltator finlandez, Nokian, a realizat una dintre cele mai mari investiții din ultimii ani în România, inaugurând o fabrică de anvelope la...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Rusia e furioasă. Muniția din India a ajuns în Ucraina

Proiectilele de artilerie vândute de producătorii de armament indieni au fost deturnate de clienții europeni către Ucraina, iar New Delhi nu a intervenit pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă