Pe hartie, in Romania exista peste un milion de firme. Doar jumatate dintre acestea desfasoara cu adevarat o activitate si au o contributie la economie. "Exista o adevarata prapastie intre strategia statului roman de simplificare a inregistrarii afacerilor – costurile de constituire fiind intre cele mai reduse din Europa – si formalitatile de iesire de pe piata, care sunt extrem de dificile", remarca Gheorghe Piperea, avocat in domeniul comercial. "Faptul ca pe piata sunt foarte multe firme inactive imi spune ca este extrem de greu sa inchizi o afacere in Romania", afirma Piperea, convins ca de vina ar fi politica gresita a legiuitorului. In general, acest gen de firme inactive isi fac simtita prezenta prin afaceri speculative. Nici Registrul Comertului, nici Ministerul pentru IMM-uri nu au o evidenta a microintreprinderilor cu un singur angajat. Multe dintre acestea si-au facut un nume, de exemplu, printre baietii destepti ai energiei electrice sau in domeniul intermedierilor imobiliare. Au fost cazuri cand, cu un singur angajat, au scos un profit anual chiar si de 12 milioane de dolari. Acestea evita plata impozitului pe salariu, inlocuind contractul de munca printr-unul de prestari servicii. In opinia analistului Daniel Daianu, "ar fi de vazut discrepanta dintre cifra firmelor active si a celor inactive fata de anii anteriori, altfel intram pe o pista falsa. Daca in 2007 situatia difera foarte mult, avem o problema, daca nu, nu avem ce face. Dar poate ca este doar un deficit de transparenta. Pe noi ne intereseaza potenta manageriala a acestor firme. Poti sa ai multe firme si accesare 50% a fondurilor structurale si poti sa accesezi 60% cu un numar mai mic de firme. Dar sa nu ne facem iluzii, nu firmele mici vor face proiectele mari de care are nevoie Romania".
Potrivit datelor Registrului Comertului, doar 680.689 firme erau active juridic la 31 decembrie 2006, din care 12.743 societati pe actiuni. Pana la 30 iunie 2007, doar 353.910 companii si-au depus situatiile financiare pentru anul 2006 la Registrul Comertului, din care 7.427 societati pe actiuni. Situatia este oarecum constanta raportat la 2005, cand numarul acestora fusese de 342.000. Cifra de 680.689 firme nu reprezinta insa numarul total de companii active juridic in decursul anului 2006, deoarece operatiunile de prelucrare a situatiilor financiare ale anului precedent sunt finalizate, de regula, in cursul lunilor august si septembrie ale anului curent. La 31 iulie 2007, situatia mai arata ca, pe langa cele 680.689 companii, mai erau inregistrate 277.158 persoane si asociatii familiale active juridic, dar care nu intocmesc bilant contabil. Pe langa acestea, mai exista si firmele profesiunilor liberale (avocatii, medicii, notarii, arhitectii, scriitorii si toti cei care lucreaza cu drept de autor), dar al caror numar nu poate fi cuantificat, ele nedepunand bilanturi contabile. Potrivit datelor Registrului Comertului, Romania a cunoscut o crestere a numarului de falimente in 2006, cand in aceasta situatie au fost 10.431 companii, fata de 6.770 companii in 2006. Cel mai riscant sector de activitate romanesc in 2006 a fost comertul.
Pe locul trei in Europa
Potrivit unui studiu Coface, Romania se afla pe locul trei in regiunea Europei Centrale si de Est la finele anului 2005, ca numar de companii active, cu 525.000 de companii functionale. Pe primele doua locuri se situa Polonia, cu 3.300.000 de firme active (51% din totalul firmelor din regiune), si Cehia, cu o pondere de 10% in regiune, prin 700.000 de companii active.