» China, cel mai mare exportator mondial, se confrunta cu o avalansa de acuzatii privind siguranta bunurilor.
» Beijingul a raspuns cu duritate criticilor venite din toate partile lumii, inclusiv prin embargou pe unele importuri.
» Europa nu va ezita sa impuna sanctiuni producatorilor chinezi, daca acestea vor fi necesare.
La inceputul acestei luni, compania americana de jucarii Mattel, producatoarea papusilor Barbie si a masinilor Hot Wheel, a retras de pe piata aproximativ 1,5 milioane de jucarii produse la doua din fabricile sale din China de teama ca acestea contineau niveluri periculoase de vopsea pe baza de plumb.
Creioanele pentru copii produse in China contineau un metal greu in proportii de 17 ori peste nivelul admis, iar telefoanele mobile de jucarie au sonerii atat de puternice incat ar putea afecta auzul copiilor.
Din produsele de pe piata europeana la care au fost descoperite defectiuni, o jumatate provin din China. Potrivit revistei Der Spiegel, grupul german pentru protectia consumatorilor, Stiftung Warentest, a verificat recent 25 de varietati de sosuri provenite din Asia. Cinci din cele "made in China" contineau diluanti carcinogenici.
China este cel mai mare exportator mondial. Statele Unite sunt al doilea importator mondial de bunuri chinezesti si, statistic, au intalnit cel mai des probleme cu siguranta bunurilor provenite de acolo. Cu aproape o luna in urma, o companie alimentara americana a retras de pe piata produsul "Veggie Booty" sub suspiciunea ca ar contine ingrediente infectate cu salmonela. Peste 50 de copii care au consumat acest produs s-au imbolnavit. In primavara aceasta mii de caini si pisici au murit pentru ca mancarea produsa de compania Binzhou Futian Technology Company continea melamina, un produs foarte toxic, care a fost adaugat pentru a crea aparenta unui continut mai ridicat de proteine.
Un alt scandal a aparut in jurul a doua marci de pasta de dinti care contineau antigel. La inceputul anului, mai multi pacienti din spitalele din Panama au murit dupa ce au fost tratati cu medicamente produse in China. 80% din produsele farmaceutice contrafacute de pe piata mondiala sunt fabricate in China. SUA au interzis importul mai multor produse alimentare, inclusiv a unor tipuri de fructe de mare din China, iar in ultimul an au blocat accesul a 1901 cargouri cu produse alimentare si cosmetice chinezesti, scrie Asia Times.
Autoritatile de la Beijing au raspuns criticilor venite din toate partile lumii cu duritate. Dupa ce SUA au interzis importul unor bunuri chinezesti, Beijingul a ripostat interzicand importul de carne de porc, peste si pui din America. China poarta asemenea razboaie comerciale atat cu Japonia, cat si cu India, Australia, Filipine sau Indonezia. La sfarsitul lunii iulie, comisarul european pentru protectia consumatorului, Meglena Kuneva, a fost in China si ceea ce a vazut nu i-a placut deloc. "Nu imi place sa folosesc cuvantul sanctiuni – a declarat ea –, dar Europa nu va ezita sa le impuna daca se vor dovedi necesare."
Ca de obicei, pe plan extern, chinezii neaga totul si fac front comun. Luna trecuta insa, directorul Administratiei de Stat pentru Alimente si Medicamente, Zheng Xiaoyu, a fost acuzat de coruptie si executat. 180 de fabrici de produse alimentare au fost inchise. Ieri Beijingul a anuntat ca cele doua fabrici care au produs jucariile Mattel nu vor mai face exporturi.