7.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiLozul lui Netanyahu

Lozul lui Netanyahu

 
Președintele american, Donald Trump, a sosit la Casa Albă și astfel s-a produs cea mai mare schimbare în politica din Orientul Mijlociu din ultimele decenii. America a redevenit un actor regional puternic, iar dovadă stau toate acțiunile care se petrec în jurul Țării Sfinte: ambasade care se mută la Ierusalim, declarația rusă privind limitarea prezenței iraniene în Siria și schimbări de abordare a conflictului israeliano-palestinian.

Israelul este o poveste interesantă în toate disciplinele posibile și, în ciuda conflictelor militare, turismul este mai înfloritor ca niciodată. Țara Sfântă este plină de studenți, jurnaliști, profesori, activiști pentru drepturile omului, credincioși sau simpli cetățeni care vin să vadă o țară unică și „să trăiască” știrile fierbinți pe pielea lor. Cu toții au ce vedea aici, începând cu o tehnologie dezvoltată, arheologie, istorie, teologie, o economie interesantă care merită studiată, proiecte inovatoare de desalinizare a apei, filozofia naturii umane și terminând cu nenumărate puncte de vedere asupra conflictelor internaționale și religioase.

În majoritatea discuțiilor cu israelieni sau turiști, apare foarte des numele președintelui american Donald Trump. Amprenta lui se așterne din ce în ce mai pregnant asupra Israelului, iar deciziile sale provoacă discuții în cele mai îndepărtate colțuri ale globului.

La început mulți n-au crezut în „nebunul” de la Casa Albă. Trump este o persoană ciudată. Întâi s-a crezut că una spune și alta va face. Fiecare declarație a președintelui american a fost însoțită de temerea că există un preț prea mare de plătit în ziua următoare. Astăzi, nu mai suntem convinși de nimic, cu excepția faptului că Trump a zdruncinat convențiile internaționale și schimbă lumea.

Datorită nebuniei sale și tweet-urilor trimise noaptea târziu, ceva pozitiv se întâmplă în arena nord-coreeană. Datorită ștergerii moștenirii lui Obama, Trump a anulat acordul problematic cu Iranul. Datorită atitudinii sale față de Israel, putem înțelege pentru prima dată că politica externă dusă de Administrația Obama a fost greșită. Prin această „diplomație irațională” a lui Trump putem înțelege cât de distorsionată era logica predecesorului său despre relațiile externe.

În acest context, se poate spune că Statul Israel a câștigat lozul cel mare. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a ales numerele potrivite și acum „este pe val”. Dar toți câștigătorii știu că există și un risc. Când primești o asemenea „pleașcă”, respiri profund și îți planifici cu atenție viitorul. Statisticile spun că șansa de a câștiga din nou o sumă mare este foarte mică. Același lucru se aplică și cazului Trump. Unii americani îl urăsc și îl văd ca sursa tuturor relelor din lume, iar Partidul Democrat își radicalizează punctele de vedere. Asta înseamnă că Statul Israel va avea o problemă cu democrații în ziua „de după Trump”. Dacă vor câștiga alegerile viitoare, vor șterge moștenirea lui Trump la fel cum s-a șters și moștenirea lui Obama. Se vor răzbuna. Nu este nimeni vinovat, așa funcționează psihologia americană de polarizare.

Și atunci ce ar putea face Netanyahu? Pentru orice câștigător cea mai bună soluție este diversificarea investițiilor. Prim-ministrul israelian trebuie să profite de forța politică a momentului pentru a lega cât mai multe alianțe. Aparent, Bibi face deja asta, dar și el este un conducător atipic. Israelienii știu că deciziile lui Netanyahu sunt de multe ori controversate, dar cred în continuare cu tărie în el. Netanyahu conduce Israelul de ani buni și, dacă mâine s-ar organiza alegeri, n-ar avea nicio emoție. 

 
 

 

Dragoş Nelersa este directorul ziarului românesc din Israel „Gazeta Românească” și președintele Asociației Scriitorilor Israelieni de Limbă Română.

 

Cele mai citite

România rămâne în topul țărilor cu cele mai mari dobânzi la creditele ipotecare

România se menține printre țările europene cu cele mai mari dobânzi la creditele ipotecare, alături de Polonia și Ungaria, în contrast cu nivelurile scăzute...

Medaliații României la Jocurile Olimpice și Paralimpice au fost premiați în cadrul Galei COSR!

Sportivii români care au urcat pe podiumul Jocurilor Olimpice și Paralimpice din 2024 au fost recompensați în cadrul Galei „110 ani de Olimpism în...

România rămâne în topul țărilor cu cele mai mari dobânzi la creditele ipotecare

România se menține printre țările europene cu cele mai mari dobânzi la creditele ipotecare, alături de Polonia și Ungaria, în contrast cu nivelurile scăzute...
Ultima oră
Pe aceeași temă