24.6 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialTrei sportivi sunt deja calificati

Trei sportivi sunt deja calificati

» Reprezentantii Romaniei au cucerit la tir, pana in momentul de fata, 14 medalii olimpice, cinci de aur, patru de argint si cinci de bronz. Ultimul trofeu olimpic a fost obtinut de Iulian Raicea – bronz la JO de la Sydney.
tirul este una dintre primele discipline olimpice care isi incheie devreme perioada de calificare la JO de la Beijing, 10 septembrie 2007 fiind termenul-limita de inscriere la importantele intreceri din China. Romania are deja trei sportivi care si-au asigurat accesul la concursurile olimpice de tir: Iulian Raicea, la pistol viteza, Alin Moldovan, la pusca cu aer comprimat, si Lucia Mihalache, la skeet, aceasta din urma fiind a doua femeie din Romania, dupa Maria Macovei la Los Angeles in 1984 la pistol standard, care va concura la o competitie de tir in cadrul JO. Dan Popa, secretarul general al Federatiei Romane de Tir, este multumit de performantele sportivilor romani si se gandeste la cel putin o medalie olimpica la Beijing.

» Se poate spune ca tirul si-a indeplinit obiectivul in ceea ce priveste calificarea la Jocurile Olimpice de la Beijing?
— Din fericire, avem deja trei sportivi calificati la Olimpiada din 2008, si speram ca Ioan Toma sa fie al patrulea. Toma are sanse reale sa primeasca unul dintre cele doua locuri cota (n.r. – locuri de calificare) puse in joc la Mondialele de la Nicosia pentru ca nu se pune problema sa nu se califice in finala de sase. Or, este foarte putin probabil ca cel putin patru din primii sase sa nu aiba deja asigurate biletele pentru Beijing si atunci chiar daca nu va castiga concursul simpla prezenta in finala ar reprezenta calificarea la Olimpiada.

» Constituie o surpriza prezenta unei femei in lotul olimpic de tir al Romaniei dupa 24 de ani?
— Sincer, nu este o surpriza atat de mare. Desi nu era in lotul olimpic, Lucia Mihalache era o componenta de baza a echipei nationale si din acest motiv a participat la toate competitiile unde ar fi putut obtine accesul la olimpiada. In cele din urma si-a castigat biletul pentru Beijing la Campionatele Europene, unde a fost pus in joc un singur loc. Desi s-a clasat a cincea, Mihalache si-a adjudecat prezenta la JO deoarece toti cei clasati mai sus decat ea aveau deja calificarea asigurata.

» Nici Iulian Raicea nu era in lotul olimpic?
— Iulian Raicea a revenit in activitate abia la inceputul anului, in luna februarie, dupa ce a renuntat la renta viagera. Atat el, cat si Mihalache vor fi inclusi in lotul olimpic, dar abia la jumatatea acestei luni vor fi efectuate demersurile oficiale la Comitetul Olimpic si Sportiv Roman.

» Ce s-a intamplat cu Sorin Babii? Cum a ratat a cincea prezenta la jocurile olimpice?
— Din pacate, a prins o zi foarte proasta la Europene, unde erau in joc cinci locuri pentru JO. Teoretic, n-ar fi trebuit sa aiba nici un fel de probleme, dar n-a prins finala. Vom face toate demersurile pentru ca forul international sa-i atribuie unul dintre cinci sau sapte wild-carduri pe care le atribuie in proba lui.

» Va cunoasteti deja adversarii? Care se anunta cei mai periculosi?
— Ne cunoastem intr-adevar aproape toti adversarii si as putea spune ca cei mai periculosi ar fi nemtii, rusii si chinezii. Diferentele dintre primi zece sau chiar primii 20 sunt insa atat de mici, de numai cateva puncte, incat cel mai mult conteaza ziua pe care o prinzi. Valorile sunt sensibil egale, dar daca ai o zi buna poti sa cuceresti medalie. Tintele sunt la varf de ac si exista masini speciale care fac diferenta.

» V-ati alcatuit programul de pregatire olimpica?
— Inca nu. Deocamdata suntem in tratative cu federatia chineza de specialitate, pentru ca noi dorim sa efectuam macar un stagiu de pregatire, care sa includa si cateva concursuri, in China. De fapt, ne-am dori o pregatire comuna cu viitoarele gazde, sa vedem si echipamentele de care dispun, dar inca nu am primit nici un raspuns. In functie de disponibilitatea chinezilor de a ne primi acolo vom intocmi si programele de pregatire olimpica si bugetul – care va fi cu siguranta consistent tinand seama de distanta in primul rand.

» Va veti descurca din punct de vedere financiar?
— Sunt optimist. Atat Agentia Nationala pentru Sport, cat si Comitetul Olimpic si Sportiv Roman ne-au sprijinit de cate ori am avut nevoie si sunt convins ca nu o sa se intample altfel tocmai in anul olimpic.

» sefii de la canotaj au spus ca umiditatea excesiva si smogul de la Beijing vor fi primii adversari. Va resimti tirul aceste neajunsuri?
— Cu siguranta, umiditatea ne va crea si noua probleme destul de mari. Daca se umezeste, costumul de tir devine mult mai greu si mai incomod. Apoi mai sunt si aspectele legate de diferenta de fus orar, dar speram ca vom putea ajunge acolo pentru a ne obisnui cu toate caracteristicile locului, pentru ca evident vizam cel putin o medalie olimpica.

ALTCEVA
» Arc In loc de pistol
Romania va avea reprezentanti la tir, dar nu numai in proba de pistol, ci si in cea de tir cu arcul! Juniorul Alexandru Bodnar, in varsta de numai 17 ani, a obtinut deja calificarea pentru Beijing, dar cei de la Federatia Romana de Tir cu Arcul spera ca numarul sportivilor prezenti la JO 2008 la aceasta proba sa creasca. Antrenorul lotului nostru, Viorel Habian, spune ca editia din acest an a Campionatului Mondial din Mexic, din luna octombrie, este decisiva pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Beijing, "un obiectiv primordial pentru Romania". De remarcat faptul ca ultima participare romaneasca in competitiile de tir cu arcul la Jocurile Olimpice dateaza de acum 28 de ani, de la Moscova 1980!

Cele mai citite

VIDE O femeie de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte

O femeie în vârstă de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte, pe un traseu...

VIDEO Cel puțin 51 de persoane au murit într-o explozie de la o mină de cărbune din Iran

O explozie de gaz într-o mină de cărbune din provincia iraniană Khorasan de Sud a ucis cel puțin 51 de persoane și a rănit...

Toamna astronomică deschide porțile spre ora de iarnă

România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00 Soarele se va afla pe ecuatorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă