24.6 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialBoxul romanesc spera la un aur olimpic dupa 52 de ani

Boxul romanesc spera la un aur olimpic dupa 52 de ani

» Prima si singura medalie olimpica de aur la box a fost cucerita de Nicolae Linca, in 1956 la JO de la Melbourne, anul viitor implinindu-se 52 de ani de la aceasta performanta. De atunci pugilistii nostri au obtinut noua medalii de argint si 15 de bronz, dar n-au mai urcat pe cea mai inalta treapta a podiumului olimpic.

Ultimul trofeu olimpic pentru romania la box a fost castigat de Ionut Gheorghe la JO de la Atena in 2004: bronz la categoria 64 de kg. Acelasi Ionut Gheorghe se pregateste, alaturi de alti noua tineri pugilisti, sa obtina calificarea la Jocurile Oimpice de la Beijing de anul viitor, dar batalia pentru "biletele" de China se anunta extrem de grea. Chiar daca lotul olimpic de box al Romaniei parcurge o perioada de tranzitie extrem de dificila, Rudel Obreja, presedintele forului roman de specialitate, a fixat un obiectiv aproape imposibil de atins: un titlu olimpic.

» Nu-i prea mult sa ne gandim la o medalie olimpica de aur la box in momentul de fata, cand majoritatea componentilor lotului reprezentativ sunt foarte tineri si neexperimentati?
— Personal consider ca orice sportiv trebuie sa plece la o competitie de anvergura Jocurilor Olimpice cu gandul la aur. Este si motivul pentru care imi doresc sa cucerim un titlu la Beijing. Ce daca anul viitor se vor implini 52 de ani de la cucerirea primei si singurei medalii olimpice la box? Consider ca trebuie sa avem mentalitate de invingatori, altfel nu avem ce cauta acolo. Este adevarat ca realist vorbind este foarte greu de obtinut un titlu in China. Chiar si afirmatia ca vrem aur olimpic poate parea o nebunie dupa o scurta privire in realitatea apropiata.

» Cum se prezinta lotul olimpic aflat in pregatire?
— Nu prea stiu ce sa zic. Baietii se pregatesc intens. Chiar si in cele cinci luni in care nu am avut finantare de la bugetul de stat (n.r. – Agentia Nationala pentru Sport nu a putut aloca nici un ban federatiei de specialitate deoarece o perioada au existat tot felul de controverse si contestatii legate de legitimitatea conducerii forului de box) boxerii nostri si-au continuat pregatirea. Nici nu vreau sa-mi amintesc ce eforturi am facut pentru a obtine fonduri ca sa tinem in pregatire cele patru loturi nationale, la toate categoriile de varsta. Cert este ca in afara de Ionut Gheorghe (n.r. – medaliat cu bronz la JO de la Atena), care este singurul consacrat, in rest sunt tineri. Am putea avea surprize frumoase la super-grea, unde ii avem pe Dinu Bogdan si Cristian Ciocan. Ciocan, care abia a trecut la seniori de anul acesta, este campion en-titre de juniori si speram sa confirme si la seniori.

» Cati din cei zece componenti ai lotului olimpic au sanse sa ajunga la Beijing?
— Eu am anuntat ca vrem sa ducem la Beijing cinci sau sase sportivi. Nu contest, este un obiectiv greu de indeplinit si ar fi fost mai simplu sa spun ca ne propunem sa calificam trei sau patru pugilisti, dar trebuie sa luptam pentru a ne autodepasi. Consider ca pentru a avea rezultate mari si obiectivele trebuie sa fie indraznete.

» Vor fi chinezii un pericol si la box, pentru ca la aproape toate disciplinele sunt un fel de sperietoare?
— La noi, in box, chinezii nu conteaza. Nu au ajuns inca la un nivel atat de inalt la box. Desi au facut progrese mari, este insa exclus sa ne speriem de ei. Rusii sunt foarte tari, uzbecii, thailandezii si cazacii. O surpriza a fost nationala Cubei, care trece printr-o perioada de tranzitie si nu mai este la nivelul de alta data. Asta nu inseamna ca sunt slabi. De altfel, am invitat nationala Cubei la Centura de Aur si a acceptat invitatia.

» S-a intamplat insa de multe ori ca pugilistii din Cuba sa invoce diverse motive pentru a-si scuza absenta de la Centura.
— De data asta nu se va mai intampla asa pentru ca am luat viza de Romania de la ambasada noastra din Brazilia pentru 17 cubanezi din prima echipa. Pentru baietii nostri sper sa fie un schimb de experienta benefic avand in vedere ca inainte de Centura cubanezii se vor afla zece zile in cantonament comun cu lotul nostru olimpic.

» Ati fost desemnat seful turneului de box de la Beijing. Va fi un avantaj pentru pugilistii nostri care vor participa la intrecerile olimpice?
— Cred ca marele avantaj va fi acela ca arbitrajele vor fi corecte. La turneul de la Rio de Janeiro (n.r. – din cadrul Jocurilor Panamericane), unde am fost de asemenea desemnat sef al competitiei, nimeni nu s-a plans de arbitraje incorecte sau partinitoare. Sper ca voi reusi acelasi lucu si la Jocurile Olimpice, unde sper sa se califice cat mai multi sportivi romani.

» Succes!

CALIFICARI
» Trei turnee cu "bilete olimpice"

Primul mare turneu de calificare la JO de la Beijing este Campionatul Mondial de la Chicago, care incepe in 19 octombrie. De acolo obtin accesul la Jocurile Olimpice primii opt clasati de la fiecare categorie. Lupta va fi insa extraordinar de grea deoarece se anunta o participare-record de peste 700 de sportivi. Pentru boxerii nostri care nu obtin "biletele" olimpice la Mondiale exista inca doua posibilitati la turneele de calificare din Europa, programate la finele lunilor februarie si martie 2008. La aceste competitii, la fiecare categorie se califica la JO tot primii opt, dar in limita locurilor ramase vacante pentru europeni la Mondiale.

Cele mai citite

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...

Femeie găsită carbonizată într-o casă cuprinsă de un incendiu

O tragedie a avut loc în comuna Laza, județul Vaslui, unde o femeie de 50 de ani a murit carbonizată în propria locuință în...
Ultima oră
Pe aceeași temă