23.2 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialPret unic la taxiuri

Pret unic la taxiuri

» Pornirea si kilometrul vor ajunge, probabil, pana in decembrie la 1,7 lei.
» Legea 38/2003 privind transportul in regim de taxi si regim de inchiriere s-a modificat.
» Clientii nu vor mai fi pacaliti de taximetristii care utilizeaza trei timpi de tarifare.

Zilele trecute am vrut sa iau taxiul din zona Obor. M-am uitat la pretul de pornire inscris pe portiera – 1,4 lei – si noroc ca am citit dedesubt: 7,9 lei/km. soferul a fost revoltat ca am remarcat pretul fabulos si am renuntat la o cursa care m-ar fi costat o mica avere.

Pacaliti prin neatentie

"De obicei, clientul este grabit si se uita numai la tariful de pornire. Va spun, in particular, ca si nevasta mea a patit-o. A luat un taxi de la Universitate si pana la Gara de Nord i s-au cerut 400.000 de lei" – ne spune tocmai cel care se ocupa de acest domeniu, Gheorghe Udriste, seful Directiei Generale Infrastructura si Servicii Publice din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti. Acesta a precizat ca taxiurile cu tarife diferite de la Gara de Nord – T1, T2, T3, precum si cele aflate in "zonele-cheie" precum Intercontinental-Universitate, Unirea, Obor sunt acreditate de judetul Ilfov si functioneaza ilegal. Din cele aproximativ 9.500 de autorizatii date in Bucuresti, doua treimi sunt societati comerciale si o treime – independenti.

Modificari legislative

"Primaria este vinovata de aceste tarife aberante", il contrazice pe seful transporturilor presedintele Camerei Nationale a Taximetristilor, Anghel Teodor. Acesta precizeaza ca tariful maxim de 8 lei/km a fost stabilit de Consiliul General, desi majoritatea companiilor practica acum tariful de 1,4 lei/km. Liderul taximetristilor asteapta ca modificarile si completarile Legii 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere sa apara si in Monitorul Oficial.
Schimbarile vor fi in beneficiul taximetristilor, dar si al clientilor. Taxiurile vor avea, obligatoriu, un tarif unic, pentru pornire si pe kilometru, si un tarif de stationare. Un studiu realizat de CNT si AMPORT – o alta asociatie profesionala – a concluzionat ca tariful acoperitor, in Capitala, ar fi de 1,7 lei, care se va aplica probabil pana la inceputul lunii decembrie, dupa aparitia normelor si de comun acord cu Consiliul General al Primariei Municipiului Bucuresti.
Un alt studiu, comandat de PMB, stabileste numarul optim de taxiuri la 8.500, fata de 9.500 in prezent, ceea ce pune problema reducerii autorizatiilor cu o mie, generand mari nemultumiri.

OPINIE
» Piata concurentiala

"Se tot vorbeste de schimbarea Legii 38, dar nu cred ca se va mari tariful. Piata taxiurilor este concuretiala si nimeni nu-l poate obliga pe un taximetrist independent sau o firma sa practice 1,7 lei, daca vrea sa stabileasca 1,2 lei pe kilometru" – spune Leonard, sofer de taxi la o companie.

Cele mai citite

România, pe marginea prăpastiei pe fondul derapajelor financiare din anul electoral

România se află într-o situație economică precară, iar riscurile asociate derapajelor financiare sunt mai vizibile ca niciodată. Într-un an electoral în care măsurile economice...

Ce să alegi între un SRL și un PFA în 2024?

Răspunsul la această întrebare nu poate fi unul general valabil, ci din contra, depinde de particularitățile fiecărei afaceri în parte. În prezentul articol ne-am propus...

România, pe marginea prăpastiei pe fondul derapajelor financiare din anul electoral

România se află într-o situație economică precară, iar riscurile asociate derapajelor financiare sunt mai vizibile ca niciodată. Într-un an electoral în care măsurile economice...
Ultima oră
Pe aceeași temă