8.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Germania amana pana in 2011 deschiderea pietei muncii pentru muncitorii din est

Germania amana pana in 2011 deschiderea pietei muncii pentru muncitorii din est

Seful fractiunii crestin-democratilor si socialilor germani (CDU/CSU, la guvernare) din Bundestag, Volker Kauder, a cerut amanarea cu inca doi ani a deschiderii pietei muncii pentru muncitorii din est, avertizand asupra consecintelor pe care le-ar avea asupra economiei germane angajarea de forta de munca ieftina din Romania si Bulgaria, informeaza revista germana Der Spiegel, consultata de Rompres.

Desi o parte a social-democratilor (SPD) a solicitat introducerea unei circulatii libere model a fortei de munca pe piata germana, temerile legate de forta de munca ieftina din est se inmultesc odata cu apropierea preconizatei date a deschiderii pietei de munca germane – anul 2009.

Seful agentiei germane pentru munca (Bundesagentur fuer Arbeit), Frank Juergen Weise, a opinat ca punerea in aplicare a solicitarii SPD "ar fi un semnal eronat!" si a declarat ca nu intelege propunerea social-democratilor. "Nu poti, pe de-o parte sa te plangi de salarii de dumping, iar pe de alta sa aduci in stil mare in Germania mana de lucru ieftina din Romania si Bulgaria, care ar dori sa munceasca aici pentru salarii mici", a declarat el pentru ziarul Bild.

Germania a decis in 2004, la aderarea Poloniei si a celorlalte state din est, sa limiteze circulatia libera a fortei de munca mai intai pentru doi ani, prelungind anul trecut aceasta perioada pentru inca trei ani. In 2009, guvernul federal ar putea sa mai prelungeasca aceste limitari pentru inca doi ani, pana in 2011. Inclusiv agentia germana pentru munca se situeaza pe pozitii critice in ce priveste deschiderea prematura a pietei germane a muncii, din motive de lipsa de specialisti, pentru muncitorii din Europa de Est.

Seful BA, Frank Juergen Weise, a declarat ziarului Berliner Zeitung: "Avand in vedere somerii de care noi trebuie sa ne ingrijim in cadrul agentiei, trebuie sa insist ca imigrarea fortei de munca sa fie permisa cat se poate de restrictiv. Agentiile pentru ocuparea fortei de munca trebuie sa gaseasca de munca oamenilor si atunci ma deranjeaza daca in acelasi timp se aduce in tara concurenta".

Problema va fi abordata la sfarsitul lunii august in consiliul de ministri, a anuntat purtatorul de cuvant Ulrich Wilhelm, recunoscand ca guvernul de coalitie (social-democrati si conservatori) nu are pana in prezent o pozitie comuna pe aceasta tema.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Crin Antonescu: America nu exista atunci când noi aveam forme de cultură, de civilizație, care sunt încorporate civilizației creștine, civilizației europene

Candidatul prezidențial al coaliției de guvernare, Crin Antonescu, s-a dezlănțuit, marți seară, la Antena 3 CNN, într-o retorică acidă la adresa politicienilor români care...

Kelemen Hunor: Situația bugetară este critică; reformele structurale sunt esențiale

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți la TVR Info că România traversează o perioadă economică extrem de dificilă, în care echilibrarea bugetului devine...

Consumul de suplimente alimentare, un obicei al românilor: 90% le folosesc constant

Peste 90% dintre români declară că utilizează suplimente alimentare în mod constant, a afirmat consilierul prezidențial Diana Păun, în cadrul celei de-a X-a ediții...
Ultima oră
Pe aceeași temă