18.5 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialAutismul la copii, tratat cu ore de calarie

Autismul la copii, tratat cu ore de calarie

Proprietarul centrului de calarie din Floresti a descoperit efectele benefice ale hipismului asupra bolii

Un clujean a pus la punct o metoda de terapie prin care copiii bolnavi de autism sunt ajutati sa depaseasca efectele autismului. Pur si simplu, Sorin Goia ii invata pe micuti sa calareasca, iar acestia reusesc sa invinga, treptat, barierele ridicate de afectiune.
"Probabil ca totul poate fi explicat din punct de vedere psihologic. Copiii capata mai multa incredere in sine si devin mai comunicativi dupa ce realizeaza ca sunt in stare sa domine un animal atat de mare precum calul", spune Sorin Goia.
El a construit un centru de calarie in comuna Floresti, situata la trei kilometri de Cluj. Centrul de calarie se compune din doua cabane din barne de lemn, burdusite cu echipament de calarie, sei, fraie si curele. Cativa metri mai incolo sunt grajdurile in care sunt adapostiti sapte cai si o pereche de magarusi. Vedeta centrului este o iapa numita Jara, deosebit de inteligenta, care poate fi calarita atat de incepatori, cat si de cei cu experienta intr-ale hipismului. Sorin Goia a amenajat si un tarc in aer liber, precum si un manej cu nisip. El mai are carute, sarete si trasuri, pe care le foloseste atunci cand cei care vin sa calareasca doresc sa faca excursii ori pornesc in adevarate expeditii turistice prin lunca Somesului ori in Muntii Apuseni. Intregul complex este pazit de o haita de caini, care devin extrem de prietenosi cand stapanul lor le porunceste acest lucru. Nu doar copiii cu autism vin sa se trateze la Sorin Goia, ci si oameni in toata firea, care, insa, vor sa scape de efectele unei vieti sedentare.

Cele mai citite

Grecii de la PPC pun pariu pe soare și vânt pentru cel mai ieftin MWh pentru români

Compania vrea să construiască un parc solar imens Transelectrica a publicat o listă a investitorilor aflaţi într-o fază premergătoare avizelor tehnice de racordare la rețea....

Cum să alegi o imprimantă industrială pentru ambalaje, potrivită afacerii tale

Îți dorești să îți duci afacerea la un nou nivel, dar te simți copleșit de opțiunile disponibile pe piață? Alegerea unei imprimante industriale potrivite...

Arma folosită de un deținut pentru a-și ucide colegul de celulă

Un incident grav a avut loc la Penitenciarul din Arad, unde un deținut de 45 de ani a fost ucis de un coleg de...
Ultima oră
Pe aceeași temă