16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialDin ce in ce mai multe cazuri de meningita

Din ce in ce mai multe cazuri de meningita

» Bolnavii se prezinta la control intr-un numar mult mai mare fata de perioada precedenta.

» Durerile de cap, starile febrile si fotofobia sunt principalele simptome ale afectiunii.

medicii de la spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta au constatat o crestere semnificativa a cazurilor de meningita. Daca pana in prezent veneau la control aproximativ trei persoane suspecte de meningita intr-o saptamana, in ultima perioada acelasi numar de suspecti este inregistrat zilnic. "Un suspect de meningita nu poate fi externat mai repede de 3-4 zile. Se poate ajunge la o internare de pana la zece zile in cazul in care se confirma. In acest mod se ajunge la o aglomerare a unitatii sanitare", a declarat directorul SBI, dr. Sorin Rugina. In momentul in care o persoana acuza dureri de cap, fotofobie, greturi, varsaturi si stari febrile, trebuie sa se prezinte urgent la control. Pentru prevenirea meningitelor, trebuie respectate in primul rand normele de igiena personala si colectiva.
Meningitele pot fi de doua tipuri: acute virale sau bacteriene. Cele virale apar frecvent vara si toamna, la copii si tineri, sau in focare familiale. Virusul poate fi contractat pe cale respiratorie, digestiva sau prin muscatura rozatoarelor. Meningitele bacteriene au o etiologie extrem de variata. Simptomatologia se manifesta prin febra instabila, frisoane, tulburari respiratorii, cefalee intensa, paralizii de nervi cranieni, delir, iar in cele mai grave cazuri se poate ajunge si la intrarea in coma a pacientului. Tratamentul meningitelor reprezinta o urgenta maxima ce conditioneaza evolutia clinica si riscul letal.

Simptome diverse

La nou-nascuti, simptomatologia meningitelor acute este particulara: febra instabila, refuzul hranei, iritabilitate, varsaturi si diaree, tulburari respiratorii, convulsii si plafonarea privirii. La varstnici, febra sau sindromul meningian pot lipsi, dar apar constant tulburari ale starii de constienta, dezorientare si tulburari de comportament. Medicii recomanda, in primul rand, ca persoanele sa se prezinte intr-un timp scurt la cabinete sau la serviciul de urgenta, pentru a se actiona in faze incipiente.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă