4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăEconomieFOTO VIDEO Cum circulă de fapt trenul de aeroport. Plusurile și minusurile...

FOTO VIDEO Cum circulă de fapt trenul de aeroport. Plusurile și minusurile conexiunii feroviare care ne salvează la Euro 2020

După finalizarea investiției, care ar fi trebuit să aibă loc la finele anului trecut, trenurile circulă pe o rută mai scurtă cu 7 km și face 30 de minute în loc de 43 de minute între Gara de Nord și halta PO Aeroport.

De aici, călătorii sunt preluați cu microbuzele și duși la aerogară, transbordare care mai durează nici 10 minute. Într-adevăr, trenul a plecat din Gara de Nord la ora 10,25, a ajuns la PO Aeroport la 10,55, conform graficului, iar la 11,05 eram în fața terminalului Plecări al Aeroportului Henri Coandă.

Asta în condițiile în care trenul de aroport a mai făcut pe parcurs patru opriri intermediare – în haltele Carpați, Pajura, Depoul București Triaj și Mogoșoaia. Dacă în urmă cu nouă ani Henri Coandă Expres nu făcea nicio oprire până la PO Aeroport, acum este de fapt un tren de navetiști, care își continuă călătoria, în regim de Regio (fostul Personal) până la Slobozia.

Trenul de aeroport este format din dintr-o locomotivă Diesel electrică (LDE) și două vagoane, unul de clasa !1 și celălalt de clasa a doua, curățele, dar fără aer condiționat. Vrei să te răcorești – deschizi geamul.

În vagoane, navetiștii care mănâncă brânză telemea și salam din traistă conviețuiesc cu posesorii de trollere care se pregătesc să ia avionul pentru a ajunge în destinația de vacanță pe care și-au ales-o.

Pe traseu mai sunt câteva zone cu restricții de viteză, inclusiv pe noul pod de la Mogoșoaia, finalizat doar pe un fir. Cealaltă linie urmează să fie făcută într-un viitor nu prea bine definit – azi nu era prea mare agitație pe șantier.

Pe peronul de la halta PO Aeroport, salubrizarea lasă de dorit, iar pe traseul de la trenul de aeroport la microbuz trebuie să faci slalom printre cioburi de la sticlele de bere sparte. În schimb, chiar dacă la baza rampei era noroi, șoferul a tras microbuzul pe asfalt, cât mai aproape, astfel încât călătorii să nu fie nevoiți să se murdărească pe încălțări.

Urmează apoi drmul spre aerogară, iar o bună porțiune nu este asfaltată, pentru că Romstrade, firma care a câștigat licitația organizată de Primăria Otopeni pentru a o reabilita, a lăsat lucrările neterminate, din cauza problemelor cu legea ale patronului Nelu Iordache. După un drum de nici 10 minute, ajungem în fața termonalului Plecări.

Trenul de aeroport, la București și la Londra

Legătura feroviară, chiar și cu transbordare auto, ne salvează obrazul în fața UEFA, pentru că asta a fost o condiție pentru ca România să organizeze câteva meciuri de la finala Euro 2020.

Transbordare auto există și la case mai mari, cum ar fi la aeroportul londonez Luton, însă acolo sunt mai multe trenuri pe zi (Thames Link), sunt de ultimă generație, dotate cu aer condiționat, gara este la standarde europene, nu un peron în câmp, iar călătorii sunt duși cu autobuze moderne, nu cu microbuze.

Ce-i drept, nici prețurile nu se compară. O călătorie cu Thames Link costă 11 lire, iar cu Henri Coandă Expres doar 7,55 lei (nici măcar două lire). Transportul civilizat costă, peste tot în lume.

Mai multe trenuri de luna viitoare

Însă marea problemă a conexiunii feroviare a Bucureștiului cu Aeroportul Otopeni este în momentul de față numărul mic de trenuri – doar trei perechi zilnic.

De fapt, sunt șapte perechi de trenuri, însă doar trei au fost mutate de ieri pe ruta directă, recent redeschisă. Celelalte patru ajung și ele la PO Aeroport, însă durata călătoriei este de 44 de minute, ceea ce face conexiune neviabilă.

”De la 2 iulie, și aceste trenuri vor fi mutate pe ruta scurtă. Nu am făcut-o de acum, pentru că mai aveam posesori de abonamente pe relația București-Chitila”, a declarat pentru România liberă directorul de Marketing al CFR Călători, Adrian Vlaicu.

El a adăugat și că se studiază posibilitatea introducerii unor trenuri Interregio pe această rută, însă totul depinde de modul cum se va aproba pachetul de servicii feroviare. Este vorba de trenurile București-Galați care au fost deviate pe la Ploiești Sud în urmă cu trei ani, atunci când au început lucrările la podul de la Mogoșoaia. Acestea vor scoate un timp și mai bun – de 23 de minute – între Gara de Nord și halta PO Aeroport.

Cât despre confortul din trenuri, Adrian Vlaicu a precizat că, pe măsură ce vor ieși din reparații mai multe automotoare Siemens Desiro (cunoscute și sub numele de Săgeata Albastră), ele vor înlocui garniturile clasice pe trenul de aeroport.

Una peste alta, legătura feroviară a Bucureștiului cu Aeroportul Henri Coandă se poate dovedi atractivă doar dacă va avea o cadență predictibilă. Oricum, la orele de vârf, când pe DN1 se circulă bară la bară, trenul de aeroport rămâne cea mai bună variantă.

Cele mai citite

O analiză a mărcii AUR: o nouă formă de populism de extremă dreapta la periferia Europei

Partidele populiste europene de extremă-dreapta au crescut pe valuri de sentimente anti-imigrație, euroscepticism și protecționism economic. În prezent, ele formează a doua cea mai...

Motivul pentru care Erling Haaland ar putea face închisoare

Erling Haaland, celebrul atacant norvegian de la Manchester City, ar putea risca o pedeapsă cu închisoarea în Elveția, conform publicației Blick. Motivul pentru care Erling...
00:00:34

Video Întrevederea oficială dintre premierul României, Marcel Ciolacu, și premierul Ungariei, Viktor Orbán

Discuții strategice despre aderarea României la spațiul Schengen, proiecte de infrastructură și consolidarea relațiilor bilaterale Pe 22 noiembrie 2024, premierul României, Marcel Ciolacu, a efectuat...
Ultima oră
Pe aceeași temă