Liderii PSD au decis sa ii cante in struna lui Traian Basescu pe subiectul uninominalului, calculand un castig de imagine comun.
PSD va forta adoptarea uninominalului majoritar in doua tururi, preferat si de Basescu.
Liberalii se tem ca PSD ii"face jocurile" presedintelui.
Liderii PSD au decis ieri, in sedinta Biroului Permanent, ca strategie politica pentru aceasta vara, ca ar fi bine pentru ei sa se lipeasca de capitalul de imagine al presedintelui Traian Basescu, sustinand punctul de vedere al acestuia in ceea ce priveste votul uninominal. Social-democratii se agata de declaratiile facute de Basescu la sfarsitul saptamanii trecute, in legatura cu dezacordul sau fata de varianta de vot uninominal mixt promovat de Pro Democratia in acord cu PNL si PD. Basescu a spus ca "actuala formula a votului uninominal, convenita in Comisia Electorala, asigura alegerea a doar jumatate din parlamentari prin uninominal, cealalta jumatate putand ascunde toate hahalerele din partide".
Pesedistii au calculat ca, de vreme ce Basescu sustine aceeasi varianta de uninominal ca si ei (majoritar in doua tururi), trebuie sa profite electoral de acest lucru, o data pentru a impune un tip de vot care avantajeaza PSD si a doua oara pentru a castiga puncte in sondaje lasand impresia ca social-democratii sunt adevaratii sustinatori ai introducerii uninominalului, nu liberalii sau Partidul Democrat. "Traian Basescu va organiza referendum in mod sigur, si pe noi referendumul trebuie sa ne prinda cu eticheta de sustinatori ai uninominalului. Trebuie sa se vada ca cei care sustin «hahalerele» in Parlament sunt chiar cei de la PD, nu noi", ne-a declarat ieri unul dintre liderii PSD. De altfel, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a spus ieri, dupa sedinta BPN al partidului, ca formatiunea pe care o reprezinta insista ca, cel putin la Senat, alegerile sa aiba loc in sistem uninominal pur (sistemul majoritar, folosit actualmente pentru alegerea primarilor – n.r.), sistem care – a subliniat Diaconescu – este sprijinit si de presedintele Traian Basescu. "Avem nevoie de o varianta de vot uninominal. Daca varianta noastra – mai radicala – nu este acceptata, vom vedea la vot cum stau lucrurile", a avertizat purtatorul de cuvant al PSD, dand de inteles ca social-democratii ar putea sa blocheze in final proiectul APD. Totodata, Cristian Diaconescu a reiterat ideea referitoare la introducerea unui sistem de vot apropiat de cel uninominal la alegerile pentru Parlamentul European.
In Comisia electorala, pesedistii vor cere astazi eliminarea circumscriptiei nationale prevazute de legea pentru alegerile europarlamentare, iar in ceea ce priveste uninominalul, PSD se pregateste sa depuna cat mai multe amendamente in plenul Senatului, astfel incat proiectul sa prevada vot uninominal majoritar pentru senatori si vot mixt pentru deputati. Insa, daca nu se va ajunge la adoptarea proiectului pana in septembrie, PSD va sustine, alaturi de Basescu, organizarea referendumului pentru uninominal.
SOLICITARE
Emil Boc le-a cerut parlamentarilor din Comisia electorala ca, in sedinta de astazi, sa elimine prevederea prin care acest for ia decizii in privinta votului uninominal numai cu majoritate de doua treimi si sa adopte deciziile cu majoritate simpla. Potrivit lui Boc, ideea unei majoritati de doua treimi este o "gaselnita electorala" a PSD, menita sa compromita si sa blocheze adoptarea legii votului uninominal.
PNL se teme de jocurile PSD
Liderii PNL sunt ingrijorati de schimbarea strategiei PSD in ceea ce priveste uninominalul. Ieri, in sedinta Biroului Politic al partidului, vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, i-a cerut lui Tariceanu sa faca presiuni asupra liderilor PSD pentru a accepta uninominalul asa cum este promovat in Comisia electorala, de teama ca se va ajunge la referendum si asta il va favoriza electoral pe Traian Basescu. Orban a declarat, dupa sedinta, ca liberalii din Comisia parlamentara de elaborare a Codului electoral au mandat sa-i convinga pe social-democrati sa nu-si schimbe pozitia convenita in urma acordului PNL-PSD-PD-Pro Democratia. "Ne exprimam convingerea ca partidele isi vor mentine acest acord si isi vor respecta cuvantul, astfel incat sa finalizam intr-un timp cat mai scurt adoptarea legii. Reprezentantii nostri din comisie au fost mandatati sa convinga PSD sa respecte acordul convenit", a adaugat liberalul.