1.2 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSportCe culoare va avea luna noiembrie?

Ce culoare va avea luna noiembrie?

» Lumea politica a dat buzna in vacanta, punand lupta de gherila in stand-by pana la toamna.

» Din toamna aceasta, se asteapta clarificarea raportului de forte pe frontul politic, alegerile pentru PE din luna noiembrie fiind privite ca o avanpremiera electorala in functie de care se vor calcula strategiile pentru razboiul final din 2008.

Dupa o jumatate de an plina de convulsii politice, aproape toata lumea politica s-a grabit sa plece in vacanta, cu gandul ca la toamna ii asteapta din nou stresul politic. Pe pozitii au ramas insa cei pentru care miza alegerilor din noiembrie este una disperata: PNL si premierul Tariceanu. Acesta le-a cerut membrilor Guvernului sa renunte la vacanta de vara, pentru a sta pe "baricade", sub consemnul de campanie electorala. De altfel, este mai mult decat evident ca aceasta vacanta este una electorala, declansata cu 5 luni inainte de termenul prevazut de lege. Chiar la finalul sesiunii parlamentare, liberalii au incercat sa dea o lovitura de imagine prin marirea pensiilor, astfel incat pe toata perioada verii sa "toace" mediatic subiectul, in speranta ca vor primi si procente in plus in sondaje. Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a facut in ultima saptamana turul tuturor televiziunilor pentru a explica populatiei cu drept de vot ca Tariceanu este cel care le baga pensionarilor in buzunar niste milioane de lei in plus. Pentru liberali, alegerile din noiembrie sunt cruciale, rezultatul pe care il vor inregistra la aceste alegeri urmand sa influenteze rezultatul de la alegerile din 2008. si pentru Tariceanu luna noiembrie poate fi decisiva. In cazul in care prognozele pesimiste facute in interiorul partidului se vor adeveri si PNL nu va sari de 10% sau, mai rau, va obtine sub 10%, soarta lui Tariceanu ar putea fi pecetluita nu de la Palatul Cotroceni, ci chiar din interiorul partidului sau. Mai ales in conditiile in care in interiorul PNL se incalzesc deja contracandidatii la presedintia partidului si se contureaza taberele anti-Tariceanu.
Presedintele Basescu incearca sa faca o "contracampanie" la campania liberalilor, tergiversand promulgarea legii pensiilor, lansand noi atacuri la adresa Guvernului si facand noi bai de multime, la botezuri si nunti sau in piata din Alba Iulia.
Presedintele a ramas singur in lupta impotriva Guvernului PNL-UDMR, caci, de la inaltimea celor 50 de procente din sondaje, liderii PD au preferat sa plece in concedii, aratandu-se doar prin fotografiile de vacanta de pe litoral publicate in tabloide. PD a calculat ca in noiembrie va castiga alegerile pentru PE, dar nu a socotit 50%, ci in jur de 30%, probabil si ca un argument impotriva participarii pe liste comune cu PLD-ul lui Stolojan, a carui prezenta in coastele democratilor este tolerata doar datorita insistentelor presedintelui Basescu. Stolojan s-a pus cap de lista pentru europarlamentare, dar sondajele ii dau sanse slabe sa sara de pragul electoral. Daca nu va face 5%, PLD nu va mai putea sa le pretinda democratilor sa infiinteze alianta politica dorita si deja anuntata sub denumirea de Uniunea Populara. Liderii PD sustin ca "vremea aliantelor politice in Romania a trecut", or, in cazul in care Stolojan nu le poate aduce mai mult de 5 procente, un mariaj cu PLD nu se mai justifica.

La fel ca Tariceanu, si Mircea Geoana asteapta alegerile din noiembrie cu emotie. PSD sustine, oficial, ca va obtine in jur de 30% la alegerile pentru PE, dar calculele reci facute in Kiseleff sunt mai sceptice si nu sar de 15%. Daca se va concretiza acest pronostic, Mircea Geoana va fi cu siguranta inlocuit din functia de presedinte, pe motiv de lipsa de performanta.
De altfel, Geoana se teme deja de un congres extraordinar, renuntand si la concediu de frica unor posibile comploturi care ar putea fi puse la cale in absenta sa de grupul de la Cluj, Nastase sau Iliescu.
Un test important va da in luna noiembrie Dan Voiculescu. Daca PC nu va reusi sa obtina cel putin pragul electoral de 5%, Voiculescu nu va mai putea sa incheie ulterior nici o alianta electorala cu un partid care sa-i asigure intrarea in Parlament in 2008.

Si UDMR are emotii, sondajele de opinie cotand Uniunea sub 4%. Pentru a se salva, Marko Bela a facut compromisul includerii pe lista pentru PE a episcopului radical Tokes.
si C.V. Tudor va trebui sa treaca acelasi test, caci, pentru prima oara, adversarul sau Becali este cotat cu sanse mari sa obtina macar 10% din mandatele de europarlamentar. PRM a inceput deja sa cada sub pragul electoral in sondajele de opinie, PNG-ul lui Becali mentinandu-se constant la 10-11%. Atat pentru Vadim, cat si pentru Becali, rezultatul din noiembrie va fi esential, pentru ca, in situatia in care PRM va obtine un rezultat slab, ar fi posibil ca intreg bazinul sau electoral sa treaca la PNG, sociologii explicand tendinta electoratului de a-l urma pe invingator.

Cele mai citite

Crin Antonescu: E o candidatură pe care o asum individual și în calitate formal de independent

Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, a declarat miercuri, la B1 TV, că „totul e în regulă la PSD”, că are susținerea tuturor...

Liga Campionilor: Real Madrid învinge la scor pe RB Salzburg 5-1/Feyenoord Rotterdam-Bayern Munchen 3-0/PSG-Manchester City 4-2

Real Madrid, deținătoarea trofeului, a obținut o victorie clară, miercuri seara, în penultima etapă a Ligii Campionilor la fotbal, în timp ce Bayern Munchen...

Donald Trump trimite 1500 de militari suplimentari la granița cu Mexicul

Președintele SUA Donald Trump 'a semnat un decret pentru (desfășurarea) a 1.500 de militari suplimentari la granița' cu Mexicul, a declarat miercuri purtătoarea sa...
Ultima oră
Pe aceeași temă