6.5 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăEconomieStatul vrea bani de la populație ca să acopere golul bugetar

Statul vrea bani de la populație ca să acopere golul bugetar

Dobânda oferită persoanelor fizice e atractivă, de 5% pe an, dar implică și un neajuns major.

Ministerul Finanțelor a lansat recent prima emisiune de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur – ediția CENTENAR, cu valoare de 1 leu, dobândă de 5% și scadență la cinci ani, destinate exclusiv populației. Titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii.

Titlurile de stat pot fi cumpărate prin următoarele canale de distribuție: în perioada 15 iunie – 6 iulie 2018 de la unitățile operative ale Trezoreriei Statului unde au domiciliul fiscal, iar în perioada 15 iunie – 5 iulie 2018 prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română, din mediul urban, iar în perioada 15 iunie – 4 iulie 2018 din mediul rural.

Un investitor poate efectua, în cadrul perioadei de subscriere, una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni, dar valoarea maximă cumulată a acestora nu poate depăși plafonul valoric de 100.000 lei, pentru subscrierile realizate prin intermediul unităților Trezoreriei Statului și respectiv de 100.000 lei pentru subscrierile realizate prin subunitățile poștale din rețeaua deținută de „Poșta Română”.

 

Avantaje și dezavantaje

Titlurile de stat nu pot fi răscumpărate înainte de scadență, sunt netransferabile și nu se tranzacționează. Cu alte cuvinte, cei care cumpără titluri de stat Centenar își vor ține banii blocați timp de cinci ani, iar acesta este marele dezavantaj.

Pe de altă parte, spre deosebire de bănci, care cer o sumă minimă pentru constituirea depozitelor, la stat nu există un plafon. Conform prospectului de emisiune, valoarea minimă a unei subscrieri este de 1 leu, reprezentând prețul de emisiune al unui titlu de stat. Subscrierea de fracțiuni ale unui titlu nu se acceptă. În plus, dobânda oferită de stat este de circa două ori mai mare față de dobânzile oferite de băncile comerciale pentru depozitele pe un an. În unele cazuri, este chiar net superioară, dacă ne uităm că dobânzile bancare variază de la 0,6% la 2,83%, potrivit datelor de pe Conso.ro, consultate de RL, pentru un depozit de 5.000 de lei pe un an, luat ca exemplu comparativ. În plus, un alt mare avantaj este că veniturile realizate de persoanele fizice rezidente din subscrierea și deținerea titlurilor de stat nu sunt venituri impozabile. De partea cealaltă, veniturile obținute de persoanele fizice din dobânzi sunt impozitate cu 10%, cotă reținută de bancă.

 

Câștig semnificativ mai mare

De pildă, la o sumă de 5.000 de lei investită în titluri de stat, câștigul net anual este de 250 de lei. La un depozit de aceeași valoare cu dobânda de 0,6%, cea mai mică de pe piață, dobânda netă, după impozitare, va fi de doar 27 de lei, oferită la scadența de un an, presupunând că nu retrageți banii înainte de termen, caz în care comisionul este mai mare decât rata dobânzii și veți ieși în pierdere. Dacă luăm cea mai mare rată a dobânzii oferite de o altă bancă, de 2,83%, pentru un depozit pe un an de 5.000 de lei, dobânda netă după impozitare este de 127,35 lei, conform datelor de pe Conso.ro. În plus, trebuie luat în calcul comisionul lunar de administrare a contului curent.

 „Emisiunea de titluri de stat Centenar pune în prim- plan investitorul român și îi asigură o dobândă neimpozabilă mai bună decât cele oferite la depozitele bancare. Statul garantează 100% sumele depuse, dobânzile aferente și este corect să plătească pentru titlurile de stat destinate populației la fel cum plătește și pentru cele destinate pieței financiare”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

 

Termenele de încasare a dobânzii

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din prospectul de emisiune. Astfel, prima plată a dobânzii, pentru perioada de dobândă 9 iulie 2018 – 8 iulie 2019 se va face la data de 9 iulie 2019. Ulterior, termenele sunt: 9 iulie 2020, 9 iulie 2021, 11 iulie 2022, 10 iulie 2023. Dobânda este calculată pe baza numărului efectiv de zile din perioada de dobândă relevantă și pe baza numărului de zile din anul respectiv.

Investitorii au dreptul la rambursarea valorii nominale a titlurilor de stat la data scadenței corespunzătoare numărului de titluri de stat deținute. Data de plată a valorii nominale pentru această emisiune va fi 10 iulie 2023. În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor care prezintă documentele legale ce atestă calitatea de moștenitor.

 

Urmează și alte emisiuni

Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua și în lunile următoare, posibil și cu alte maturități, care urmează a fi stabilite în funcție de evaluarea interesului pentru această primă emisiune, a anunțat Ministerul Finanțelor. Instituția spune că, în total, vrea să atragă în 2018 bani de la populație în limita unui plafon de 4 miliarde lei. Fondurile obținute de MFP ca urmare a emisiunii de titluri de stat vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei
publice.  

 

Cele mai scumpe împrumuturi din regiune

În condițiile unui deficit bugetar uriaș, de 6 miliarde lei în doar patru luni – față de un excedent de 1,35 miliarde lei în perioada similară a anului trecut —, statul e disperat să găsească bani ca să acopere golurile tot mai mari. În plus, costurile statului cu dobânzile au crescut enorm, respectiv cu 56% în perioada analizată, de la 3,2 miliarde lei la 5,06 miliarde lei, deci cu 1,82 miliarde lei. În condițiile deteriorării indicatorilor macroeconomici – inflație uriașă, deficit de cont de curent masiv etc.

România a ajuns să plătească pentru împrumuturile luate de pe piețele financiare cele mai scumpe dobânzi din Europa Centrală și de Est, potrivit rapoartelor de specialitate. Astfel, rata dobânzii suportate de Ministerul Finanțelor la titlurile de stat pe 10 ani a ajuns în trimestrul doi la 4,8%, cel mai mare nivel din ultimii patru ani și cu peste un punct procentual mai mare față de un an în urmă. Comparativ, Croația plătea o dobândă de 2,2%, Cehia – 1,93%, Ungaria – 2,5%, Polonia – 3,1%, Slovacia – 0,9%, Slovenia – 1,2%. La obligațiunile pe cinci ani, rata dobânzii era, în luna mai, de 4,4%, față de 2,6% în mai 2017.

Cel mai aproape de noi și totuși sub noi era Serbia – cu un cost al finanțării pe 10 ani de 4,2%. Din păcate, lucrurile nu se vor opri aici, dobânda la titlurile pe zece ani suportată de România urmând să ajungă la 5,4% la finele anului.

Cele mai citite

Astronauți aflați în spațiu, mesaj de Crăciun – VIDEO

Patru astronauți ai NASA, aflați în continuare pe Stația Spațială Internațională (ISS), au trimis un mesaj de Crăciun din spațiu, după ce o misiune...

Vin întăriri pentru Șumudică! Transferul lui Denis Ciobotariu aproape de a fi realizat

Rapid caută soluții pentru a întări echipa în vederea calificării în play-off-ul Superligii, iar Denis Ciobotariu este una dintre țintele principale ale lui Marius...

Marcel Ciolacu: Dobânzile externe la care se împrumută România au început deja să scadă

Premierul a lansat un mesaj de încredere către mediul privat românesc și investitorii străini În cadrul primei ședințe a Cabinetului, premierul a subliniat importanța stabilității...
Ultima oră
Pe aceeași temă