-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Cum va simtiti?"

„Cum va simtiti?”

Televiziunile parca au fost lovite de insolatie. Comentarea caniculei la jurnalele informative a devenit un deliciu pentru majoritatea "crainicilor". Sunt fericiti cand loveste vreo furtuna o localitate. Numara cu voluptate copacii si tiglele cazute. De sfaturi practice pentru cetateni nu au auzit.
Cum poti adresa o astfel de intrebare nerusinata – «Cum va simtiti?» -,
unui batran
care merge
pe strada in miezul zilei
cand termometrul arata 40
de grade?!".
Dr. Dragos Popescu

Explozia de entuziasm si harnicie a televiziunilor in fata caniculei si furtunilor este sideranta. Au lasat balta accidentele, violurile si crimele, ca le-au cazut in plasa senzationalului, canicula si tornadele. Toate jurnalele de stiri incep cu temperaturile ridicate, seceta si trasnetele. Care mai de care post generalist sau de nisa lanseaza cate un titlu generic al stirilor, ca daca nu stai bine cu inima incepi sa ai palpitatii sau iti creste tensiunea. Parca ar fi un concurs de titluri comandate a fi cat mai teribiliste, ca sa creeze panica si sa uite cetatenii ca Raportul de tara de la Bruxelles nu prea e stralucit in realizari, ca monitorizarea Romaniei continua, ca pe televiziunea publica au pus deplina stapanire politicienii, ca "alesii poporului suveran" pleaca in vacanta lasand nerezolvat un teanc de legi strict necesare etc. "Vara extremelor", "Romania la extreme", "Tara sub furtuna", "Furtunile au maturat Romania", "Romania maturata de furtuni""Romania luata pe sus de vijelie", "Romania se topeste", "Sub zodia urgiei", iata doar cateva mostre de titluri ale unor comentarii din buletinele noastre de stiri.
 Dr. Dragos Popescu (e-mail): "Atentionez ca medic ca are repercusiuni grave asupra cetatenilor modul isteric si iresponsabil in care televiziunile concep comentarii aprige a ceea ce ar trebui sa fie simplu o stire. Da, este canicula, si a mai fost canicula in Romania. De aici insa, sa ajungem la «Romania se topeste» sau «Capitala, o plita incinsa», este absolut scandalos. Cu inconstienta televiziunile creeaza o stare de panica in randul populatiei, si asa afectata de temperaturile inalte si saracie. In loc sa se explice regulile strict necesare pentru a ne feri organismul de efectele caniculei, sunt numarati cu voluptate mortii, victimele (…) Stimati ziaristi, va apartin si voua aceste victime, ca nu sunteti capabili sa comunicati atent, cu calm, concetatenilor vostri cum se pot feri de repercusiunile caniculei. Regulile elementare de protectie nu sunt zilnic comunicate, nesimtirea celor ce fac glume solicitand salvarea, nu o comentati, in schimb ne anuntati ca «traim in Sahara» si ne numarati fulgerele! (…)". Apelurile inconstientilor la salvare le-a sanctionat televiziunea publica, unde se pot intalni la Jurnalele de stiri, de la o vreme, anchete importante privind anomaliile din societatea noastra.
A mai aparut si o rubricuta "Cum ne protejam de canicula" la Realitatea TV. In rest… "suntem intr-o stare de cafenea nervoasa", constata un invitat la emisiunea "Foc incrucisat" de la TVR 1. Ploua cu consideratii absurde de genul "Trebuie sa ne pregatim de furtuna" sau "Am numarat zece trasnete" ori "A fost o minune ca
n-a murit nimeni" (Antena 1 si Antena 3). Asteptam numaratoarea crengilor cazute in urma unei furtuni si un comunicat despre cate grame are grindina, ca sa fie cu mot "profesionalismul" tropaitorilor din televiziunile noastre, unde interesul maxim este pentru numarul mortilor si ranitilor, nu pentru avertizarea cetatenilor asupra masurilor elementare ce ii pot proteja de capriciile verii fierbinti. Libertatea de exprimare a presei e ferfenita, fiind prost inteleasa.
Nu prea se vede cum se "tine cont de copii" in grila de vara, conform declaratiei directorului TVR 1, dupa ce am urmarit selectia "Eurovision jr.". Senzatia a fost ca exista o concurenta penibila intre tot felul de emisiuni dedicate copiilor, majoritatea stupid realizate. Dupa doi ani de zile si-a incheiat emotionant ciclul de editii excelenta  emisiune "Numai cu acordul minorilor", "o scoala a vedetelor" adaptata varstei fermecatoare a celor mici. La selectia pentru "Eurovision jr." am zarit si cativa scoliti la "Numai cu acordul minorilor", dar nici un cuvintel nu s-a rostit despre pregatirea lor, ce fusese efectuata tot in cadrul postului public. In schimb, am urmarit tot felul de "mini-show"-uri muzicale tare triste, pentru ca minorii erau indrumati de realizatorii selectiei sa faca tot felul de fite incercand imitarea maturilor. Programele pentru copii raman in continuare un punct nevralgic, pentru ca nu prea sunt profesionisti in domeniu care sa tina cont de cui se adreseaza. Transforma copiii in batrani!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă