20 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialCel mai pur cuart din Europa, scos la licitatie de executori

Cel mai pur cuart din Europa, scos la licitatie de executori

Drepturile de exploatare a celui mai pur zacamant de cuart din Europa au fost scoase la licitatie de catre un executor bancar al Bancii Romane de Scont (BRS), in contul datoriilor pe care firmele implicate in acest "boom" financiar le inregistreaza la banca respectiva.
De asemenea, la licitatie au mai fost scoase doua terenuri din Uricani care apartin societatilor Romcuart SRL si Cuart SA, reprezentate de fostul prefect de Hunedoara, Costel Alic, care s-a indatorat la BRS cu ani in urma pentru o ipotetica activitate de extractie. Profitul de 400 de milioane de dolari anuntat in "afacerea secolului" s-a transformat in doar cativa ani in doua dosare executionale pentru datorii de milioane de dolari.
Un executor bancar al BRS, aflata in faliment, a instiintat Primaria Uricani ca drepturile de exploatare a resurselor naturale de cuart din cariera Siglau-Uricani sunt scoase la licitatie pentru suma de 6,212 milioane de euro si, impreuna cu aceste drepturi, este scos la licitatie si terenul aferent, aflat in proprietatea SC Cuart SA, in valoare de 166.500 de euro. De asemenea, executorul a anuntat vanzarea prin licitatie publica a inca unui teren, aflat in intravilanul orasului Uricani, in suprafata de 14.000 de mp, la suma de 56.700 de euro, acesta fiind amplasamentul fostei fabrici de procesare a cuartului, acum distrusa in totalitate. Licenta de exploatare a cuartului din cariera Siglau a apartinut societatii Romcuart SRL, in timp ce terenul pe care a functionat fabrica a ramas inscris, ca si cariera, pe Cuart SA, societati care s-au indatorat pana peste cap la BRS pentru o ipotetica activitate de extractie, iar acum sunt executate silit de catre creditor. Executarea silita a datornicilor se face in baza unor incheieri ale Judecatoriei Petrosani, pronuntate in dosarul de executare nr. 888/2005 si in dosarul de executare silita 2817/ 2006.
Dupa aparitia Legii minelor, in 1999, Cuart SA a fost scoasa la vanzare. Construct Grup International SRL, devenita intre timp Romcuart SRL si reprezentata de Costel Alic, a achizitionat fabrica de procesare a cuartului de la Uricani pentru suma de 2,5 miliarde lei. Investitorul a promis o relansare a activitatii acesteia. In 2001, aceeasi firma a primit de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si avizul de exploatare pentru cuartul din cariera de pe siglau. In baza studiilor si rapoartelor intocmite, firma sustinea ca zacamantul de cuart existent in cariera ajunge pentru inca 43 de ani, fiind estimat la 40-45 milioane de dolari si se vorbea la nivel oficial despre un profit de peste 400 milioane de dolari. In baza acestor calcule, Construct Grup International a obtinut un credit de 5 milioane de dolari plus un depozit bancar de 3 milioane de dolari de la BRS.

VALOARE
» 9000 lei pe tona
Primele cercetari pentru deschiderea carierei de la Siglau au inceput in anii ‘60. In 1981 a fost deschisa si sectia de procesare a cuartului din Uricani. Exploatarea in cariera se facea prin perforare si dinamitare, iar dupa sfaramare acesta era adus la sectia de preparatie, unde era spalat, sortat si adus la faza de "faina". Chiar si inainte de 1989 acest cuart avea un pret foarte bun, respectiv 9000 lei/ tona.

ESEC
» O singura dinamitare
Afacerea derulata de Romcuart s-a dovedit un esec. In 2001 a avut loc prima si singura dinamitare a zacamantului de cuart. Vechea fabrica a fost demolata pentru a face loc unei linii tehnologice performante, care insa nu a mai venit. Anul acesta, prefectul de Hunedoara, Marius Cristian Vladu, a luat atitudine si a cerut imperativ anularea licentei de exploatare pentru Romcuart.

Cele mai citite

Guvernatorul BNR: În fața inflației, oamenii se așteaptă la salarii mai mari

Mugur Isărescu a vorbit și despre transformări digitale, precizând că nu vede cripto-activele ca bani, nici măcar în sensul cel mai larg posibil al...

MAE anunță că peste 1000 de români din Liban și-au anunțat prezența la Ambasada României din Beirut

Personalul diplomatic este în legătură permanentă cu familiile de români din Liban, anunță MAE MAE recomandă ferm cetăţenilor români care se află deja pe teritoriul...

Mesajul lui Ciolacu pentru seniori, de ziua lor: cadou neimpozitat pentru pensii sub 3000 de lei

Premierul Ciolacu transmite că măsura se aplică tuturor pensiilor din sistemul public, dar și pentru cel de apărare și ordine publică Marcel Ciolacu susține,...
Ultima oră
Pe aceeași temă