Anul 2007 a adus o serie de modificari in legislatia privind modalitatea de recuperare a TVA. Reprezentantii Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti isi exprima opinia ca, in momentul de fata, exportatorii, de la care se asteapta o activitate cat mai eficienta pentru a se putea recupera o parte cat mai insemnata din deficitul balantei de plati, sunt supusi unor presiuni greu de suportat. Astfel, pe langa faptul ca sunt dezavantajati de conjunctura creata de intarirea leului, exista mari intarzieri, de multe ori de luni de zile, in recuperarea TVA aferenta marfurilor livrate in state extracomunitare. Masura recuperarii TVA doar pe baza documentelor de export ar trebui generalizata la toti exportatorii, incetandu-se astfel situatia in care se gasesc acum foarte multe societati, care au blocate de catre stat, pe perioade semnificative de vreme, sumele reprezentand TVA perceputa la valoarea unor marfuri vandute peste hotare.
Intarzierile inregistrate in recuperarea TVA risca sa afecteze si oamenii de afaceri romani din alte domenii ale economiei nationale, dat fiind ca lipsa de lichiditati a unor exportatori poate atrage amanari in plata obligatiilor fata de diferiti furnizori interni.
Un alt aspect al situatiei semnalate este ca numerosi exportatori devin practic creditori fara dobanda ai statului roman, ceea ce-i pune intr-o situatie de discriminare fata de partenerii lor din strainatate, care isi pot rula rapid sumele de care dispun, avand in vedere faptul ca in UE recuperarea TVA este riguros reglementata.