13.5 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPunctul de pensie, 37,5% din salariul mediu

Punctul de pensie, 37,5% din salariul mediu

» Pensiile agricultorilor ar putea creste cu 50% de la 1 septembrie, iar punctul de pensie ar putea fi majorat in mai multe etape, incepand cu 1 ianuarie 2008.
» Finantarea acestor proiecte se va face atat prin marirea numarului contribuabililor, cat si prin extinderea bazei de impunere pentru contributii.

Pezenti la comisia de munca a Camerei Deputatilor, unde au fost rediscutate cele doua proiecte ale PSD privind cresterea punctului de pensie, ministrii Varujan Vosganian si Paul Pacuraru au facut publica oferta guvernamentala rezultata in urma negocierilor purtate in ultimele zile. Este vorba de cresterea pensiilor agricultorilor cu 50%, de la 1 septembrie, si de marirea, in mai multe etape, a punctului de pensie. Potrivit ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, bugetul nu poate satisface solicitarea pesedista de crestere a punctului de pensie pana la 45% din salariul mediu brut pe economie, dat fiind ca ar fi nevoie de 6,4 miliarde RON (peste 2 miliarde de euro). In opinia Guvernului, pragul de 45% ar putea fi atins abia in 2010, in cel mai bun caz in 2009, cu unele eforturi bugetare. Executivul se angajeaza insa sa asigure, de la 1 ianuarie 2008, cresterea punctului de pensie pana la 37,5% din salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar insemna o marire a pensiei cu 40%. Cresterea, considerata "fara precedent" de ministrul Vosganian, va fi completata de majorarea cu 50% a pensiilor agricultorilor, dar si de o extindere a listei medicamentelor compensate. Potrivit ministrului Muncii, Paul Pacuraru, punctul de pensie va ajunge in 2008 la 568 RON, iar in 2009 la 747 RON.

Sursele de finantare
In ceea ce priveste sustinerea financiara a proiectelor electorale initiate de PSD si negociate cu PNL, reprezentantii Guvernului au avansat trei directii. Prima se refera la marirea numarului contribuabililor si a salariului mediu brut ca urmare a cresterii economice. A doua se refera la extinderea bazei de impunere pentru contributiile platite in zona stimulentelor. Este vorba de sumele reprezentand participarea salariatilor la profit, de premii si alte drepturi exceptate pana acum prin legi speciale, carora li se va aplica un procent de 9,5% (sau 7,5% in cazul angajatilor cu varste de pana in 35 de ani). Cea de-a treia directie in care va actiona Guvernul o constituie eliminarea prevederilor care limiteaza aplicarea CAS la cinci salarii medii pe economie.
Proiectul de lege, in varianta convenita in Comisia de munca, urmeaza a fi votat astazi in Camera Deputatilor.

Cresterea, extrem de riscanta
Analistii economici considera ca majorarea brutala a pensiilor, pentru care statul va aloca circa 3 miliarde de euro, este ingrijoratoare. Masura poate conduce, in viziunea lor, la cresterea deficitului bugetar si a inflatiei, la dezechilibre majore si la scaderea increderii investitorilor. "Problema nu este cresterea pensiilor agricultorilor, ci majorarea punctului de pensie, deoarece era prevazuta o crestere a lui, dar nu in proportia vehiculata acum. Nu stiu ce etapizare va fi, dar masura ar putea avea un efect inflationist. Majorarea pensiilor, coroborata cu trecerea la sistemul pensiilor private, va crea un deficit imens in sistemul de pensii, un deficit extrem, care nu va putea fi acoperit decat dintr-un credit extern. In asemenea conditii, ar fi o imprudenta ca Guvernul sa reduca contributiile sociale, fiindca oricum nu vor mai fi bani pentru reducerile prevazute", a declarat economistul Ilie serbanescu. "Povara asupra bugetului este foarte mare, chiar excesiva, si este riscant sa facem asa ceva. Daca am reusi sa crestem incasarile bugetare fara sa umblam la legislatia fiscala, printr-o mai buna colectare – si daca am reduce cheltuielile in alte compartimente –, am putea sa acoperim partial sau total suma necesara. Daca nu, ar insemna sa ne ducem cu deficitul pe 2008 pana la 4,5% din PIB. Acesta nu este neaparat un deficit bugetar inflationist pe termen scurt, dar el ar accentua deficitele externe si ar putea determina deprecierea leului. Daca sarim cu deficitul la 4,5%, acest lucru ar schimba si sentimentul pietei, iar credibilitatea Guvernului s-ar eroda in fata investitorilor", a apreciat economistul Daniel Daianu.

Cele mai citite

Israelul a lovit din nou fieful Hezbollah din sudul Beirutului

Agenţia naţională de presă a Libanului (ANI) a raportat marţi seară o serie de lovituri care au provocat "distrugeri masive" în suburbiile de sud...

Un atac rusesc asupra orașului ucrainean Dnipro a ucis trei oameni și a rănit alți 18

Cel puţin trei civili au fost ucişi şi alţi 18 au fost răniţi într-un atac cu rachete şi drone explozive ruseşti lansat asupra oraşului...

Israelul a lovit din nou fieful Hezbollah din sudul Beirutului

Agenţia naţională de presă a Libanului (ANI) a raportat marţi seară o serie de lovituri care au provocat "distrugeri masive" în suburbiile de sud...
Ultima oră
Pe aceeași temă