13.5 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialCentrul istoric al Sibiului ar putea pierde trenul UNESCO

Centrul istoric al Sibiului ar putea pierde trenul UNESCO

Sanse minime pentru inscrierea centrului istoric al Sibiului pe lista UNESCO. Deoarece raportul intocmit de expertii in monumente si situri este negativ, Romania face eforturi pentru amanarea deciziei.

Comitetul Patrimoniului Mondial discuta zilele acestea inscrierea centrului istoric al Sibiului pe lista Patrimoniului UNESCO. Reuniunea are loc la Christchurch, Noua Zeelanda, raportul Consiliului International al Monumentelor si Siturilor (ICOMOS) privind obiectivul romanesc fiind unul negativ.
ICOMOS face recomandari in privinta inscrierii unor situri culturale pe Lista UNESCO, dar decizia este luata de Comitetul Patrimoniului Mondial, care reuneste reprezentanti a 21 de tari.
Conform regulamentului, un sit respins nu mai poate fi propus spre inscriere niciodata. "Exista un raport pe baza caruia va fi luata decizia. Raportul este negativ. Pe scurt, se sustine ca centrul Sibiului nu are o valoare culturala exceptionala. Rolul meu este sa determin amanarea unei decizii, macar pentru un an de zile", a declarat pentru Mediafax Virgil Nitulescu, secretar general al Ministerului Culturii si Cultelor, aflat in Noua Zeelanda.
Conform specialistilor, dosarul Sibiu are sanse slabe de reusita. "sansele tin nu atat de aspectul stiintific si cultural al problemei, ci de faptul ca UNESCO are o strategie prin care urmareste echilibrarea acestei liste, in sensul ca sunt inscrise prea multe monumente europene in detrimentul celor din Africa, Asia, Oceania", declara in urma cu un an Sergiu Nistor, comisarul guvernamental pentru programul "Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007".

Cele mai citite

Israelul a lovit din nou fieful Hezbollah din sudul Beirutului

Agenţia naţională de presă a Libanului (ANI) a raportat marţi seară o serie de lovituri care au provocat "distrugeri masive" în suburbiile de sud...

Bărbat găsit decedat într-un parc din Craiova. Poliția a deschis o anchetă

Un bărbat a fost găsit decedat, marți după-amiază, în Parcul Mureș din municipiul Craiova. Poliția a fost sesizată și la fața locului s-au deplasat...

Un atac rusesc asupra orașului ucrainean Dnipro a ucis trei oameni și a rănit alți 18

Cel puţin trei civili au fost ucişi şi alţi 18 au fost răniţi într-un atac cu rachete şi drone explozive ruseşti lansat asupra oraşului...
Ultima oră
Pe aceeași temă