17.8 C
București
duminică, 6 octombrie 2024

Urmeaza jaful total

Pentru consumatorii casnici de energie electrica se apropie dezastrul. De la 1 iulie, urmeaza sa se liberalizeze complet piata de energie electrica. O data cu deschiderea integrala a pietei, statul nu va mai avea dreptul (sic!) de a le impune producatorilor la ce preturi sa vanda electricitatea consumatorilor casnici. Ca urmare, cel mai probabil, preturile pentru consumatorii casnici vor exploda. Ce a fost pana acum, dar sa vedeti ce va fi de acum incolo! Cel mult, explozia preturilor se va amana pana la 1 ianuarie 2008, pentru ca nu este posibil practic a se adopta pana la 1 iulie toate reglementarile care sa le schimbe pe cele aflate pe rol pe piata in momentul de fata.
Liberalizarea totala are patalama de la Uniunea Europeana si sacalii pietei – marii profitori ai masurii – abia asteapta sa se declanseze vasta operatiune asupra consumatorilor casnici, ajunsi de atunci incolo fara aparare din partea numanui.
Pana acum, consumatorii casnici – considerati "captivi" pentru ca nu-i cuprinsese "liberalizarea", respectiv neavand dreptul de a-si alege furnizorul – erau in principiu aparati de stat. Concret, statul, prin Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), obliga producatorii de energie sa vanda pentru populatie o cota din productie la un anumit pret, de regula nu foarte departat de pretul de productie. In mod evident, pentru ca anumite cote reveneau a fi livrate si de producatorii de energie ieftina (Hidroelectrica, Nuclearelectrica si chiar si complexurile termo retehnologizate de la Rovinari, Turceni si Craiova), la populatie ajungea si ceva energie electrica la preturi rezonabile.
Profitorii liberalizarii pietei – intermediarii, asa-numitii de dl Basescu "baieti destepti" – descoperisera modalitatea de a jecmani populatia si pana acum. Confiscand practic intreaga parte scoasa la vanzare libera din energia produsa ieftin in unitatile anterior mentionate, "baietii destepti" supuneau intregul sistem unei presiuni puternice, fortand ca intreaga energie produsa scump sa ajunga de fapt la populatie. Ca sa elimine distorsiunile create, ANRE trebuia din cand in cand sa mareasca tarifele la energia pentru populatie, sub tot felul de pretexte fara vreo legatura reala cu problema, precum acoperirea costurilor din sistem, scumpirea petrolului pe plan international si chiar invocarea cursului monedei nationale (desi, in conditiile aprecierii leului, povestea nu tinea deloc!).
De la 1 iulie, "baietii destepti" scapa de orice constrangeri. Pot trece la jecmanirea directa a populatiei. Daca nu vor fi pastrate cotele de productie pentru populatie, "baietii destepti" vor putea prelua la dispozitia lor intreaga energie produsa ieftin. Efectul va fi acelasi, indiferent daca aceasta preluare se va face in continuare pe baza unor contracte directe, cum s-au desfasurat lucrurile pana acum, sau prin contracte al caror pret se va stabili la bursa, asa cum sustine ca se vor derula lucrurile dl Vosganian. Insa, oricum, degrevati de obligatia de a vinde catre populatie la un anumit pret, producatorii de energie ieftina este greu de crezut ca se vor retine in materie de cresteri de preturi.
Consumatorii casnici ajung rau de tot in bataia vantului. Probabil ca cei nevoiasi vor beneficia de niscai ajutoare sociale de genul celor care opereaza in cazul energiei termice. Dar, in majoritatea lor, consumatorii casnici care nu vor fi nici eligibili pentru ajutoare sociale si care nu sunt nici mari bogatani vor fi la cheremul producatorilor si tuturor intermediarilor – "baieti destepti" si furnizori distribuitori. Ca vor avea dreptul, in virtutea liberalizarii integrale a pietei, sa-si aleaga furnizorul va fi o biata glumita, caci furnizorii lor nu sunt companiile producatoare, care se diferentiaza intre ele prin costuri, ci companiile distribuitoare, care vor avea grija sa ofere preturi nediferentiate, dar ridicate. Pentru jaful din energetica romaneasca se deschide o noua etapa: jecmanirea libera a populatiei! Visul celor mai liberalisti dintre liberalisti se va fi implinit!

Cele mai citite

Marcel Ciolacu atacă Curtea Constituțională a României în cazul Șoșoacă

În urma unui val critic la adresa Curții Constituționale a României cu privire la respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu, președintele...

Studentă cazată în regie, mușcată de ploșnițe. A ajuns la spital

Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, a publicat imagini pe contul său de Facebook cu o studentă cazată la un cămin...

Reacția Dianei Șoșoacă după respingerea candidaturii la alegerile prezidențiale

Diana Șoșoacă a reacționat după ce Curtea Constituțională a României i-a respins candidatura la alegerile prezidențiale. Aceasta își cheamă susținătorii la un miting: „Absolut...
Ultima oră
Pe aceeași temă