14.1 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialEmisarul ONU pentru Kosovo, acuzat ca a luat mita

Emisarul ONU pentru Kosovo, acuzat ca a luat mita

Emisarul special al ONU pentru provincia Kosovo, Martti Ahtisaari, ar fi fost mituit cu 40 de milioane de euro de mafia albaneza, in schimbul promisiunii de a 'obtine' in timpul cel mai scurt independenta provinciei Kosovo, transmite Rompres. Stirea, care a starnit senzatie si a provocat valuri de comentarii, a aparut marti in mai toate ziarele sarbe.
Potrivit publicatiei Focus, Serviciul de Informatii din Germania (BND) i-ar fi trimis secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, un raport in care se mentioneaza, intre altele, ca 'istetul baiat finlandez' a primit o suma frumusica de la albanezi pentru propunerea sa privind 'independenta supravegheata' a Kosovo.
Conform aceleiasi publicatii, BND ar fi in posesia unor dovezi solide privind transferul a 40 milioane de euro in conturile lui Ahtisaari. Banii ar fi fost transferati din conturile unui cunoscut mafiot albanez, Bejet Paccoli, care a facut lobby in SUA pentru ideea independentei Kosovo, relateaza Rompres.

Despre varsamintele de bani din conturile mafiotului albanez de la Washington a transmis si postul britanic de radio BBC inca la 2 decembrie 2005, intr-un comentariu intitulat 'Lupta pentru independenta Kosovo s-a mutat de la Pristina la Washington'. BBC amintea in acel context ca presedintii SUA – Bill Clinton, si Rusiei – Boris Eltin au fost prieteni ai lui Bejet Paccoli, care a finantat restaurarea Kremlinului la mijlocul anilor 90, in timpul mandatului Eltin, cheltuind pentru aceasta 1,5 miliarde de dolari,
Focus sustine ca un ofiter BND ar fi primit ordin de la guvernul Germaniei de a-i pune la dispozitia secretarului general al ONU o parte din documentele referitoare la 'mituirea' lui Ahtisaari. Ziarul sarb dezvaluie ca BND ar fi descoperit caile de contact intre lideri ai mafiei albaneze si emisarul Ahtisaari. In materialul dedicat acestui subiect, Focus publica mai multe numere de cont, in care Ahtisaari si-ar fi depozitat banii de la mafia albaneza.

Potrivit publicatiei citate, agenti ai BND au depistat la 12 februarie a.c. o masina cu numarul guvernului kosovar (PR-443-22TD), care a oprit langa casa in care locuieste Ahtisaari.
Dupa cum transmite agentia Tanjug, purtatorul de cuvant al emisarului ONU pentru Kosovo a infirmat categoric aceste informatii. Ahtisaari personal nu a dorit, deocamdata, sa comenteze acuzatiile respective.
Mass-media de la Belgrad afirma ca informatiile referitoare la posibila 'mituire' a lui Ahtisaari de catre albanezi au fost furnizate de translatori sarbi care activeaza la sediul BND din Prizren.
Responsabilul pentru Kosovo si Metohia din guvernul sarb, Dusan Prokopovic, a declarat publicatiei Die Presse ca toate aceste date trebuie minutios verificate.
Se stie ca Ahtisaari s-a confruntat in trecut cu probleme grave financiare. In august 2005, Helsingin sanomat transmitea ca organizatia Initiativa pentru managamentul crizelor, condusa de Ahtisaari, este pe cale sa fie inchisa, din cauza lipsei de fonduri.

Cele mai citite

Studiu: Firme care obțin constant contracte, au legătură cu partide politice

Expert Forum a realizat un raport despre achizițiile publice din domeniul sănătății: servicii IT, echipamente medicale și reparații de echipamente medicale Cercetarea se referă la perioada...

3 întrebări pe care să i le adresezi medicului stomatolog cu ocazia unui consult de rutină

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

A fost publicată motivarea hotărârii CCR de respingere a candidaturii Dianei Şoşoacă la alegerile prezidențiale

Curtea Constituţională a României a publicat, luni, motivarea deciziei privind respingerea candidaturii Dianei Iovanovici-Şoşoacă la funcţia de preşedinte al României.  În document se arată că...
Ultima oră
Pe aceeași temă