16.9 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialRFI: Romania scapa de clauza de salvgardare pe Justitie

RFI: Romania scapa de clauza de salvgardare pe Justitie

O prima varianta a Raportului de tara al Comisiei Europene, care va fi prezentat oficial pe 27 iunie, arata ca Romania scapa de clauza de salvgardare pe justitie, relateaza Radio France International Romania.
Documentul obtinut de RFI arata ca s-au facut unele progrese in privinta justitiei, unele mai importante, altele mai putin importante, si ca oficialii de la Bruxelles asteapta acum confirmarea in practica a acestor progrese.

Ingrijorari pentru marile cazuri de coruptie

RFI noteaza ca exista insa si ingrijorari majore, referitoare la modul in care justitia priveste cazurile de mare coruptie. Principala ingrijorare a oficialilor de la Bruxelles este lipsa de rezultate in marile cazuri de coruptie. "Nu poate exista in special nici un fel de toleranta in privinta luptei impotriva coruptiei" – aceasta este una dintre concluziile cele mai importante ale raportului obtinut de RFI Romania. Documentul critica faptul ca pedepsele pronuntate pana acum in cazuri instrumentate de DNA nu sunt suficient de descurajante si ca mai mult exista un numar foarte ridicat de suspendari ale pedepselor.
Motivele pentru aceasta atitudine a magistratilor trebuie clarificate, arata raportul, potrivit caruia aceasta situatie submineaza progresele inregistrate in anchete si afecteaza negativ perceptia publica in privinta dorintei politicienilor de a lupta impotriva coruptiei.

Schimbarea cursului justitiei

Mai mult, textul care ar putea fi adoptat miercuri la Bruxelles atrage atentia asupra unor evenimente care au afectat mersul justitiei in ultimul timp, cu alte cuvinte dupa schimbarea din functie a ministrului Monica Macovei. E vorba de decriminalizarea fraudelor bancare, intentia Parlamentului de a scurta durata maxima pe care o pot avea anchetele penale si cererea de demitere a unui membru important din conducerea DNA. Per total, progresul in tratamentul judiciar in privinta coruptiei la nivel inalt este in continuare insuficient, arata raportul. In fine, documentul se refera si la legea privind infiintarea ANI, ce ar avea in continuare unele lacune, in privinta independentei Agentiei si eficientei sale in investigatii sau in a impune sanctiuni contra demnitarilor prinsi cu ocaua mica. Progresele substantiale inregistrate prin adoptarea legii mai trebuie confirmate in practica – e o alta concluzie a oficialilor din Bruxelles.

Cele mai citite

Gazzaniga, erou la Girona! Trei penalty-uri apărate în victoria cu Bilbao

Portarul Paulo Gazzaniga a fost eroul echipei Girona în meciul cu Bilbao din etapa a noua din La Liga, reușind să apere trei penalty-uri...

Maxim salvează un punct pentru Gaziantep în meciul cu Besiktas! Românul a egalat la ultima fază

Mijlocașul român Alexandru Maxim a fost din nou decisiv pentru Gaziantep FK, marcând golul egalizator în minutul 90+5 al meciului împotriva lui Beșiktaș Istanbul,...

Șumudică avertizează: „Retrogradarea nu e exclusă!” după eșecul Rapidului cu FC Botoșani

Rapid București a suferit o înfrângere neașteptată în fața lui FC Botoșani, cu scorul de 0-2, într-un meci din etapa a 12-a a Superligii....
Ultima oră
Pe aceeași temă