17.7 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialSecretarul general NATO, in Rusia

Secretarul general NATO, in Rusia

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, este asteptat, astazi, intr-o vizita in Rusia, pentru a participa la reuniunea Consiliului Rusia-NATO, informeaza Rompres.

Vizita inaltului reprezentant al Aliantei Nord-Atlantice este prilejuita de implinirea in acest an a 10 ani de la semnarea Actului fondator privind relatiile Rusia-NATO si a cinci ani de la crearea Consiliului Rusia-NATO, subliniaza agentiile de presa de la Moscova.

Mai intai, Jaap de Hoop Scheffer se va deplasa la Sankt Petersburg, unde va participa la sesiunea Consiliului Rusia-NATO, dupa care va fi prezent la seminarul cu tema "Riscurile si amenintarile de astazi la adresa securitatii", care va avea loc tot in capitala de nord a Rusiei.

Dupa vizita la Sankt Petersburg, secretarul general al Aliantei se va afla la Moscova, unde va avea loc o sedinta speciala a Consiliului Rusia-NATO, cu participarea ministrului rus de externe Serghei Lavrov.

In cadrul vizitei sale in Rusia, Jaap de Hoop Scheffer va avea o serie de intalniri cu oficialitati ruse, inclusiv cu presedintele rus Vladimir Putin, cu care va discuta in special problema amplasarii in Europa a unor elemente din scutul american antiracheta, precum si cea legata de Tratatul Fortelor Conventionale in Europa (CFE).

La sfarsitul saptamanii trecute, seful diplomatiei de la Moscova declara ca Rusia isi va indeplini angajamentele asumate in cadrul Tratatului, daca tarile NATO vor ratifica acest document.

La 26 aprilie, presedintele rus Vladimir Putin a anuntat un moratoriu asupra aplicarii Tratatului CFE, in replica la proiectul american de desfasurare a scutului sau antiracheta in Europa, plan pe care Rusia il considera o amenintare la adresa securitatii sale.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ