>> Merită să vă testați nivelul de oxigen din sânge
>> Durerile de cap, oboseala continuă pot fi semnele anemiei
>> fierul este esențial în menținerea oxigenului optim în sânge
>> aproape 70% din fierul din organismul nostru se gaseste într-o componentă a eritrocitelor, numită hemoglobina.
Anemia apare atunci când aveți un nivel scăzut de hemoglobină în celulele roșii din sânge (globule roșii).
Anemia cu deficit de fier este cel mai frecvent tip de anemie și apare atunci când organismul nu are suficient fier mineral. Corpul tău are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina. Când nu există suficient fier în fluxul sanguin, restul corpului nu poate obține cantitatea de oxigen de care are nevoie.
Aport inadecvat de fier poate fi legat de dietă, precondiție medicală (talasemia) sau de pierderea de sânge (ulcere, hemoroizi, sarcină, menstruație).
Consumul prea puțin de fier pentru o perioadă lungă de timp poate provoca o penurie în corpul dumneavoastră. Alimentele precum carnea, ouăle și unele legume cu frunze verzi au un conținut ridicat de fier. Deoarece fierul este esențial în perioadele de creștere și dezvoltare rapidă, femeile însărcinate și copiii mici ar putea avea nevoie de mai multe alimente bogate în fier în dieta lor.
Este bine, ca în perioada pandemiei, să ne asigurăm că orice deficiență este tratată.
Mai ales că anemia cauzată de deficiența de fier este ușor tratabilă. În funcție de severitatea sa medicul poată să vă prescrie tablete (timp de minim 3 luni de zile) sau o infuzie intravenoasă cu fier.
Un medic poate diagnostica anemia cu analize de sânge.
O hemogramă completă de celule sanguine este, de obicei, primul test pe care îl va folosi un medic. Aceasta măsoară cantitatea tuturor componentelor din sânge, inclusiv:
celule roșii din sânge (globule roșii)
celule albe din sânge (globule albe)
hemoglobină
hematocrit
trombocite
Astfel veți avea informații despre sângele dvs. care sunt utile în diagnosticarea anemiei cu deficit de fier.
Aceste informații includ:
*nivelul hematocritului, care este procentul din volumul de sânge care este alcătuit din eritrocite
*nivelul hemoglobinei
*dimensiunea eritrocitelor
Un rezultat normal de hematocrit este de 34,9 până la 44,5 la sută pentru femeile adulte și de 38,8 până la 50 la sută pentru bărbații adulți. Rezultatul normal de hemoglobină este de 12,0 până la 15,5 grame pe decilitru pentru o femeie adultă și de 13,5 până la 17,5 grame pe decilitru pentru un bărbat adult.
În anemia cu deficit de fier, nivelurile de hematocrit și hemoglobină sunt scăzute. De asemenea, eritrocitele sunt de obicei mai mici ca dimensiune decât în mod normal.
Un test al celulelor sanguine este adesea efectuat ca parte a unui examen fizic de rutină. Este un bun indicator al stării generale de sănătate a unei persoane. De asemenea, poate fi efectuat de rutină înainte de o intervenție chirurgicală.
Acest test este util pentru a diagnostica acest tip de anemie, deoarece majoritatea persoanelor care au un deficit de fier nu își dau seama.