27.6 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialBM: Romania ar putea pierde peste 2 milioane de cetateni, pana in...

BM: Romania ar putea pierde peste 2 milioane de cetateni, pana in 2025

Romania ar putea pierde circa 12% din populatie pana in anul 2025, mai precis 2.259.000 locuitori, conform datelor prezentate de Banca Mondiala in raportul "De la rosu la gri: Cea de-a treia tranzitie" a populatiilor in curs de imbatranire din Europa de Est si fosta Uniune Sovietica, preluat de Rompres.

Speranta de viata la nastere a femeilor din Romania ar urma a se majora de la 73 de ani in anul 2000 la 76 de ani in anul 2025, in timp ce pentru barbati cifra urca de la 67 de ani la 70 de ani.

Fertilitatea in regiunea Europei Centrale si de Est si a tarilor fostei Uniunii Sovietice a scazut in a doua jumatate a secolului 20, chiar daca au existat mari variatii pe tari. Pe de alta parte, tarile din regiune au inregistrat o crestere a sperantei de viata, in a doua jumatate a secolului trecut. Reducerea fertilitatii si majorarea sperantei de viata in cele mai multe tari au drept rezultat incetinirea ratei de crestere a populatiei si o crestere a ponderii populatiei de varsta inaintata in totalul populatiei.

Cele mai multe tari din regiunea Europei de Est si a tarilor fostei Uniunii Sovietice asista la o imbatranire a populatiei fata de in urma cu 50 de ani.

Romania este inclusa printre tarile 'deja batrane', asemeni majoritatii tarilor din regiunea Europei Centrale si de Est si a tarilor din fostul bloc sovietic. Dintre tarile batrane se numara Albania si Moldova, iar printre tarile tinere se numara Turcia.

Multe tari din Europa de Est si fosta Uniune Sovietica vor avea, pana in 2025, populatii care se vor clasa printre cele mai batrane din lume, punand in pericol succesele recente ale dezvoltarii economice din regiune in cazul in care reformele sistemelor de pensii si de sanatate nu sunt adresate in mod corespunzator si nu sunt implementate politici care sa promoveze cresterea productivitatii, avertizeaza raportul.

Se preconizeaza ca populatia totala din regiune va scadea cu aproape 24 milioane in urmatoarele doua decenii. Numai Rusia se preconizeaza sa piarda 17 milioane de locuitori. Aceste populatii mai mici vor fi, de asemenea, mult mai batrane. Pana in anul 2025, intre o cincime si un sfert din populatia a noua tari din Europa de Est si fosta Uniune Sovietica – incepand cu Azerbaidjan si terminand cu Republica Slovaca – va avea varsta de 65 de ani.

Presiunile exercitate de costurile pentru pensii vor creste odata cu imbatranirea populatiei, insa raportul constata ca in toate tarile unde s-au facut planuri de cheltuieli detaliate, aceste costuri pot fi compensate in mare masura prin schimbari de politica. Cea mai buna modalitate de a face acest lucru ar fi prin reducerea varstei de pensionare, care tinde sa fie foarte scazuta in regiune, dar s-ar putea obtine economii si din schimbarea formulelor de calcul a ratelor de beneficii. Reformele specifice necesare vor varia de la o tara la alta – de la o combinatie intre cele doua masuri in Lituania si Republica Slovaca pana la axarea in primul rand pe varste de pensionare mai mici pentru Albania, Romania, Serbia si Turcia.

Potrivit Bancii Mondiale, o productivitate crescuta va fi absolut esentiala daca tarile din Europa de Est si fosta Uniune Sovietica vor sa continue sa se dezvolte rapid si sa ajunga la veniturile si standardele de viata ale Uniunii Europene. Acest lucru va necesita reforme pentru aprofundarea pietelor financiare, care isi vor spori economiile si investitiile, si pentru a face pietele de munca mai flexibile. In sfarsit, o mai buna educatie si o aplecare spre invatare si inovatie pe tot parcursul vietii sunt necesare pentru ca tarile din regiune sa obtina cat mai mult de la resursele umane in scadere pe care le au.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Ai putea ucide UE, spune Franța. Ba nu ai putea, răspunde Germania

Macron și Scholz se înfruntă din nou, pentru a contracara America protecționistă și puterea chineză Emmanuel Macron și Olaf Scholz conduc cele mai mari două...

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...

PSD vrea reducerea taxării cu 5 procente pe salariile mici și medii. Câți bani ar rămâne în buzunarele românilor

Ministrul Adrian Câciu a declarat că măsura ar duce la creșterea puterii de cumpărare a românilor și la competitivitatea companiilor Ministrul investițiilor și proiectelor europene,...
Ultima oră
Pe aceeași temă