27.6 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialOperatiunea Arrowhead

Operatiunea Arrowhead

Armata americana a lansat ieri o ofensiva majora contra retelei teroriste internationale Al Qaeda, la Baaquba, la nord de capitala irakiana Bagdad, fiind implicati circa 10.000 de militari americani si irakieni.

Ofensiva de anvergura denumita "Operation Arrowhead" (Varf de sageata) s-a desfasurat in jurul orasului Baaquba din provincia Diyala, un fief al Al Qaeda, cu elicoptere de asalt si trupe de uscat. Informatii din teren relevau ieri, dupa primele ore de la declansarea operatiunii,  lichidarea a peste 20 de insurgenti islamisti. Scopul final este infrangerea rezistentei islamiste la Baaquba prin eliminarea militantilor si distrugerea influentei retelei teroriste asupra populatiei din regiunea Baaquba, unde opereaza.
Comandantul trupelor americane din Irak, generalul David Petraeus, a declarat  gruparea Al Qaeda inamicul principal in plan intern deoarece alimenteaza violentele interconfesionale prin comiterea de atentate si alte acte de violenta. Trupele americane si irakiene au intrat in mai multe cartiere din vestul orasului, unul dintre principalele bastioane ale combatantilor retelei teroriste, si au blocat principalele zone de acces spre aceasta zona.
Radicalii siiti au instituit la Baaquba o administratie islamica de aceeasi factura cu cea din timpul cand talibanii se aflau la putere in Afganistan. In piata centrala a orasului au loc frecvent executii publice. Prin politica lor radicala, siiti si-au indepartat aliatii suniti din localitate, care au cerut ajutorul fortelor americane. Chiar siitii moderati au intors armele contra islamistilor, concentrandu-si eforturile spre anihilarea extremistilor religiosi.
Actiunile militare de la Baaquba reprezinta doar o parte a ofensivei trupelor americane impotriva Al Qaeda din Irak.

Refugiul islamistilor
» Atac la Baaquba

Diyala, considerat un Irak in miniatura, unde traiesc suniti, siiti si kurzi, este teatrul violentelor interconfesionale cotidiene. Aripa irakiana a Al Qaeda este bine implantata si pierderile in randul soldatilor americani au crescut in ultimele luni. Numerosi insurgenti s-au repliat in aceasta provincie dupa instaurarea planului de securizare a Bagdadului la jumatatea lunii februarie. Militarii americani si irakieni au ucis in cursul luptelor de ieri combatanti ostili fortelor irakiene in zona orasului Baaquba, capitala regiunii Diyala. Lupte intense s-au produs in zori, dupa stabilirea unei incetari a focului in tot orasul, politia cerand locuitorilor sa ramana in case. Totusi, printre raniti figureaza si mai multi civili.

» Atentat la Bagdad

61 de persoane au fost ucise si alte 130 ranite intr-un atentat cu camion-capcana comis in apropierea unei moschei siite din centrul capitalei irakiene.

» Confruntari la Nasiriya

Luptele dintre fortele irakiene si Armata lui Mahdi, gruparea sefului radical siit Moqtada Sadr, au continuat in noaptea de luni spre marti.

Cele mai citite

De Ziua Educației, președintele Iohannis a decorat peste 100 de unități de învățământ

Președintele a transmis că educarea unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, 5 octombrie, un mesaj cu ocazia...

PSD vrea reducerea taxării cu 5 procente pe salariile mici și medii. Câți bani ar rămâne în buzunarele românilor

Ministrul Adrian Câciu a declarat că măsura ar duce la creșterea puterii de cumpărare a românilor și la competitivitatea companiilor Ministrul investițiilor și proiectelor europene,...

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...
Ultima oră
Pe aceeași temă