17.7 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialBasescu critica Rusia pentru trupele de ocupatie din R Moldova

Basescu critica Rusia pentru trupele de ocupatie din R Moldova

Presedintele Traian Basescu a criticat, marti, Rusia, la summitul GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Moldova), pentru reinterpretarea unor tratate internationale, cum ar fi Tratatul privind Fortele Conventionale din Europa, relateaza Hotnews.ro. Seful statului s-a referit la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova si al Georgiei, care ar fi trebuit sa aiba loc in 1999, asa cum s-a convenit la reuniunea OSCE de la Istanbul. "Romania considera necesara intrarea in vigoare a Tratatului Fortelor Conventionale fin Europa, dar apreciaza ca ratificarea sa trebuie sa aiba loc numai dupa ce angajamentele de la Istanbul privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova si Georgiei vor fi respectate", a spus Traian Basescu.
Autoritatile de la Moscova au avertizat in mod repetat, incepand din primavara, ca si-ar putea suspenda participarea la Tratatul Fortelor Conventionale in Europa, in raspuns la planurile privind scutul american antiracheta din Europa.
"Mai mult, existenta unui regim de control al armelor trebuie sa se bazeze pe transparenta si predictibilitate si nu sa fie rezultatul negocierilor pe alte subiecte ce vizeaza securitatea regionala si internationala", a subliniat Traian Basescu.

Rezolvarea conflictelor inghetate

Seful statului a adaugat ca Romania este preocupata de reglementarea conflictelor inghetate din zona Caucazului si a Marii Negre. "Numai asa vom putea favoriza consolidarea democratica si dezvoltarea economica sustinuta a statelor GUAM, cu urmari pozitive in dialogul lor cu spatiul european si euro-atlantic", a declarat Traian Basescu. Presedintele a pledat pentru implicarea OSCE, a Uniunii Europene si a ONU in definirea fortelor internationale de mentinere a pacii din Republica Moldova si din Georgia.
"Romania va sprijini reinscrierea pe ordinea de zi a celei de-a 62-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU a punctului promovat de statele GUAM referitor la conflictele prelungite", i-a asigurat Basescu pe participantii la summit, conform Hotnews. si cel polonez, Lech Kaczynski.

Independenta energetica a UE

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca statele membre GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbadjan, Republica Moldova) ar putea constitui o alternativa, pentru asigurarea independentei energetice a statelor Uniunii Europene. Seful statului a subliniat ca este nevoie de crearea unei piete de energie la Marea Neagra si Marea Caspica, "care sa functioneze transparent si nediscriminatoriu, atat in privinta comercializarii cat si in cea a tranzitului.
Organizatia GUAM a fost creata ca o contrapondere la autoritatea exercitata de Moscovei in teritoriile fostei Uniuni Sovietice. La summit-ul GUAm de la Baku (Azerbaidjan) au participat ca invitati presedintele roman, Traian Basescu, cel lituanian, Valdas Adamkus.
Summitul din aceasta saptamana a fost consacrat in principal problemei livrarilor de petrol azer, via Georgia, prin Marea Neagra, spre conducta ucraineana Odessa-Brody. De asemenea, s-a discuta si despre crearea unei forte comune de mentinere a pacii in regiune.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă