17.7 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialO societate omogena

O societate omogena

Ceea ce se intampla, suntem cu totii de acord, e intolerabil. si totusi toleram. Toleram, caci nu avem de ales, aceasta nesfarsita pantomima politica, la Cotroceni, la Palatul Victoria, acest ministrisor de Justitie care se rasteste cu vocea-i in formare (gresita, din pacate) ba la procurorul care-l ancheteaza pe nenea-al sau de la Iasi, ba la te miri cine altcineva, numai Tariceanu sau Fenechiu sa nu-l cheme, dupa care ia repede un elicopter al statului si se duce la fosta-i scoala primara, dar nu ramane acolo, sa aprofundeze, cum ar trebui. Cat despre comedia grotesca a consultarilor de la Cotroceni sa nu mai vorbim. Acolo poti sa-l auzi in voie pe salvatorul rezervist Stolojan apreciind gravitatea faptului ca guvernul e prost, "cum a spus si presedintele". Sa-ti citezi protectorul, ce originalitate! si cand o faci sa ti se umple ochii de lumina, in contrast cu ura pe care-o arunca acestia spre adversarii lui.
Solutia propusa de presedintele Basescu parea, la inceput, o gluma pe seama liberalilor care n-au ales aripa Stolojan. Nu era. Traian Basescu intentiona cu adevarat sa lanseze o noua Alianta D.A. purificata de Tariceanu si cei din spatele sau. Numai ca asta insemna o reformare (buna, rea, nu discutam inca) a Partidului National Liberal. Intrebarea este daca are sau nu caderea presedintele Romaniei sa reformeze vreun partid, fie el si cel din care provine. Intrebare superflua, pentru ca stie toata lumea raspunsul corect. si atunci presedintele de ce o lanseaza? Se aglomereaza semnele de intrebare. Poate pentru ca – este, de asemenea, stiut – lucrurile se mai pot schimba si pana si stancile sunt, finalmente, erodate de o picatura perseverenta. Propunerea presedintelui Basescu a fost, asadar, un balon de incercare: s-a copt PNL-ul? Cade. Nu s-a copt inca? Mai asteptam. Peste cateva luni balonul va fi lansat din nou, as putea paria.
Pe de alta parte, V. Ponta, un tanar obraznic de pe la PSD, spune ca cearta intre PD si PNL este ca aceea intre doi hoti care au furat ceva si se cearta pentru impartirea prazii, sfatuindu-i sa nu apeleze la ei, adica la PSD, pentru asa ceva. Continuarea corecta ar fi: pentru ca noi am furat singuri si ne-am rezolvat de mult impartirea prazii.
Intr-acestea, hop si parada homosexualilor, asa, ca sa poata sa se manifeste si cei care nu se preocupa de politica, desi par a avea convingeri foarte ferme, pe care si le apara cu piatra. Daca dincolo, la problema guvernamentala ne ameninta o mustrare scrisa de la Bruxelles, nici aici nu stam mai bine, caci toleranta multora dintre concetatenii nostri bate spre zero.
In fond, scandalul politic, devenit cronic, nu demonstreaza nimic altceva decat ca nu suntem o societate care sa stie ce e de facut cu democratia, cum se trateaza conflictele in acest sistem. Imaturi pentru lumea in care traim ne arata a fi si luptatorii impotriva depturilor homosexualilor. Ca in fruntea sau spatele acestora din urma sta sau nu biserica ortodoxa, nu are nici o importanta, ei oricum seamana izbitor de mult cu derbedeii care rup picioare si spinari pe la meciurile de fotbal. Suntem deci o societate omogena in nepotrivirea ei cu ceea ce am vrea sa fim, cu locul pe care ni-l tot revendicam, cu cel pe care l-am si dobandit, se cam stie cum.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă