17.7 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialMoldova, intre Cambodgia si Papua Noua-Guinee la instabilitate

Moldova, intre Cambodgia si Papua Noua-Guinee la instabilitate

Irakul este cea de-a doua tara din lume privind gradul de instabilitate, dupa Sudan, la peste patru ani de la interventia americana destinata sa rastoarne regimul lui Saddam Hussein, potrivit unui studiu dat publicitatii luni si citat de Reuters, relateaza Mediafax. In acest clasament, Republica Moldova se afla pe locul 48, inainte de Togo, Bhutan si Cambodgia, dar dupa Belarus, Eritreea sau Papua Noua-Guinee.
Indexul Statelor Destabilizate pe anul 2007, realizat de publicatia Foreign Policy si Fund for Peace, arata ca 2006 a reprezentat cel de-al treilea an consecutiv de regres in cazul Irakului, inregistrandu-se rezultate slabe in domeniile social, economic, politic si social. Irakul s-a situat anul trecut pe locul al patrulea in acest clasament.
Afganistanul, o alta tara afectata de conflicte armate, unde fortele americane si cele NATO lupta impotriva insurgentei talibane, dupa aproape sase ani de la invazia americana, ocupa cea de-a opta pozitie.
"Irakul si Afganistanul, cele doua principale fronturi in razboiul global impotriva terorismului, au avut de suferit in ultimul an", se arata intr-un raport care insoteste aceste date.
"Experientele lor arata ca ajutoarele pentru dezvoltare si securitate, de mai multe miliarde de dolari, ar putea fi inutile daca nu sunt insotite de un guvern functional, lideri demni de incredere si planuri reale de mentinere a pacii si dezvoltare a economiei", se adauga in raport.
Potrivit studiului, Sudanul se afla pe primul loc in acest clasament, din cauza violentelor din regiunea Darfur, soldate cu moartea a cel putin 200.000 de persoane.
Autorii acestui studiu au declarat ca unul dintre criteriile pentru desemnarea statutului de tara destabilizata este pierderea controlului fizic asupra teritoriului sau un monopol privind uzul legitim de forta.
Alte criterii sunt constituite de incapacitatea de a furniza servicii publice precum si lipsa de interactiune cu alte state, in calitate de membru al comunitatii internationale.

Cele mai citite

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...

Adriean Videanu și soția, „pensionarii” de lux, prinși la vamă cu bijuterii de peste jumătate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei și soția sa au fost opriți în aeroportul din Munchen, pentru că nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...
Ultima oră
Pe aceeași temă