22.9 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialComoara de la Tatoi

Comoara de la Tatoi

O echipa de arheologi si restauratori de arta lucreaza pe domeniul de la Tatoi, la nord de Atena, care a apartinut familiei regale a Greciei pana la plecarea acesteia in exil, in 1967, si care urmeaza sa fie deschis pentru public.
Domeniul de 4.700 de hectare, cu 37 de cladiri, a ramas pustiu din 1967. In 2002, dupa o indelungata batalie juridica, a intrat in proprietatea statului grec, care intentioneaza sa il deschida pentru public. Lucrarile de restaurare si amenajare vor dura insa cel putin cinci ani.
In palatul central, cladirea cu care a inceput restaurarea, a fost descoperita o colectie impresionanta de peste 200 de antichitati si peste 300 de tablouri. "Este o adevarata vanatoare de comori, gasim adevarate minuni, este o surpriza de cate ori deschidem cate o lada in care sunt depozitate obiectele de arta", a relatat, entuziasmat, Nikos Minos, directorul serviciului de restaurare al Ministerului Culturii de la Atena.
Cea mai valoroasa piesa a colectiei de antichitati este un vas datat in jurul anului 760 i.H., "intact, ceea ce este un lucru extraordinar pentru o piesa atat de veche", a explicat arheologul Dimitris Kaziannis. Extrem de valoroasa este si o sticluta de parfum datand din epoca romana.
In palat au mai fost descoperite aproximativ 50 de icoane, unele vechi din secolul XVI, si 326 de tablouri, majoritatea ale unor pictori greci din secolul XIX, dar si piese din scoala franceza si cea venetiana din secolul XVIII.
In anul 1991, fostul rege Constantin, stabilit la Londra, a fost autorizat sa isi recupereze unele bunuri, o parte a patrimoniului regal fiind scoasa la licitatie de casa Christie’s, in ianuarie 2007. 

Cele mai citite

Trei candidaturi la prezidențiale au fost contestate la CCR. Sâmbătă se analizează sesizările

Sâmbătă este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai înaltă funcție în stat. În cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidați până acum Sâmbătă...

PSD vrea reducerea taxării cu 5 procente pe salariile mici și medii. Câți bani ar rămâne în buzunarele românilor

Ministrul Adrian Câciu a declarat că măsura ar duce la creșterea puterii de cumpărare a românilor și la competitivitatea companiilor Ministrul investițiilor și proiectelor europene,...

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...
Ultima oră
Pe aceeași temă