27.6 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialGlucometrul fara ac

Glucometrul fara ac

Cercetatorii din Hong Kong au inventat un glucometru care permite pentru prima data masurarea nivelului zaharului din sange fara sa produca durere si fara a intepa pielea. Glucometrul este de marimea unui telefon mobil si emite o forma slaba de unde infrarosii care penetreaza pielea de pe degete si vasele de sange.
Pe langa multe alte componente pe care le are sangele, aparatul poate identifica nivelul de glucoza al acestuia in aproximativ 10 secunde.
O echipa de 28 de experti, asistente, doctori, ingineri si specialisti in tehnica de calcul, au experimentat timp de patru ani pana au realizat aparatul care ofera o acuratete de 85% in determinarea zaharului din sange, dupa cum au demonstrat studiile clinice. "In vasele de sange sunt diferite celule, globule rosii, globule albe, alti compusi, proteine, colesterol, glucoza, dar aparatul nostru selecteaza doar glucoza si iti raporteaza cantitatea prezenta in sange", a spus Joanne Chung, profesor la Universitatea Politehnica din Hong Kong.
Glucometrul care nu produce durere a fost premiat cu medalia de aur la Expozitia de Inventica de la Geneva din luna aprilie si va fi comercializat in aproximativ un an. "Acum realizam teste cu niveluri foarte reduse de zahar in sange si cautam astfel de pacienti", a spus liderul echipei de cercetatori, Thomas Wong, decan la Universitatea de Medicina si stiinte Sociale din Hong Kong. Diabetul este o boala cauzata de faptul ca pancreasul produce o cantitate insuficienta de insulina. Incapabila sa proceseze zaharul, persoana pierde o sursa importanta de energie si devine predispusa la boli de inima, de rinichi, degradari la nivelul tesuturilor nervoase, orbire si alte afectiuni ale ochiului.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 180 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de diabet, iar expertii preconizeaza ca numarul lor se va dubla pana in 2030. Pentru a-si monitoriza nivelul de zahar din sange, diabeticii folosesc glucometre care presupun inteparea unui deget cu un ac pentru a obtine cateva picaturi de sange, care sunt analizate. Procedura se repeta de cateva ori pe zi, daca este nevoie. si aceste glucometre conventionale au o acuratete de la 80% la 85%, de aceea metoda nu este una ideala, deoarece presupune si durere.
Echipa de cercetatori condusa de Wong spera sa foloseasca aceasta tehnologie pentru a masura colesterolul din sange si nivelul de acid lactic, mai ales in cazul bolnavilor de cancer.

» Inlaturarea totala a durerii

Tehnologia wireless ajuta monitorizarea nivelului de zahar din sange fara a presupune inteparea unui deget cu acul pentru a obtine cateva picaturi de sange pentru analiza. Toate glucometrele conventionale au o acuratete de maximum 85%, motiv pentru care, conform principiului medical "Inlatura durerea!", metoda nu este ideala.

Cele mai citite

De Ziua Educației, președintele Iohannis a decorat peste 100 de unități de învățământ

Președintele a transmis că educarea unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, 5 octombrie, un mesaj cu ocazia...

PSD vrea reducerea taxării cu 5 procente pe salariile mici și medii. Câți bani ar rămâne în buzunarele românilor

Ministrul Adrian Câciu a declarat că măsura ar duce la creșterea puterii de cumpărare a românilor și la competitivitatea companiilor Ministrul investițiilor și proiectelor europene,...

Ai putea ucide UE, spune Franța. Ba nu ai putea, răspunde Germania

Macron și Scholz se înfruntă din nou, pentru a contracara America protecționistă și puterea chineză Emmanuel Macron și Olaf Scholz conduc cele mai mari două...
Ultima oră
Pe aceeași temă