15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialBaku - reuniune privind energia

Baku – reuniune privind energia

Reprezentantii statelor membre ale blocului prooccidental GUAM se intalnesc astazi si maine, la Baku, pentru a studia diminuarea influentei Rusiei in sectorul energetic.

Principalele puncte de pe agenda presedintilor Azerbaidjanului, Georgiei si Ucrainei, state membre ale blocului prooccidental GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Republica Moldova), reuniti in capitala azera, vor fi dependenta de energia ruseasca si mentinerea pacii in tarile lor, a informat AFP.
Reuniunea va fi consacrata in special unor probleme privind livrarea de petrol azer Ucrainei si crearii unei forte comune de mentinere a pacii, a declarat presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko. Iar discutiile privind energia se vor referi, in special, la proiectul de livrare a petrolului azer prin Georgia, via Marea Neagra, spre oleoductul ucrainean Odesa-Brodi, care trece prin apropierea frontierei cu Polonia. De asemenea, Iuscenko spera intr-un progres al negocierilor pentru crearea unei forte comune de mentinere a pacii, pe care tarile GUAM ar putea-o utiliza pentru reglementarea conflictelor regionale, sub mandatul Consiliului de Securitate al ONU si al OSCE.
Presedintele azer Ilham Aliev insa, a carui tara controleaza importante resurse in Marea Caspica, a adoptat o pozitie mai prudenta inaintea reuniunii si a dat asigurari ca GUAM nu este o alianta impotriva Kremlinului.
Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, nu participa la aceasta reuniune, ea suprapunandu-se cu o vizita a sa la Luxemburg si Bruxelles. Republica Moldova va fi reprezentata la Baku de premierul Vasile Tarlev.
GUAM a fost creat ca o contrapondere la influenta Rusiei in teritoriile fostei Uniuni Sovietice.

Cele mai citite

România are nevoie de o nouă generație de lideri politici, educați pe modelul occidental, consideră rectorul SNSPA

România trebuie "să investească încredere într-o nouă generație de lideri politici, educați și formați pe modelul occidental", consideră profesorul Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale...

Un fost antrenor de la Manchester United îl critică pe Erik Ten Hag: “Nu are niciun sens!”

Fostul antrenor de dezvoltare a abilităților tehnice al primei echipe a lui Manchester United, Rene Meulensteen, critică tactica lui Erik ten Hag, după ce...

România – Cehia. Declarațiile selecționerului George Buricea înaintea barajului pentru Cupa Mondială

George Buricea, selecţionerul echipei naţionale de handbal masculin a României, spune că barajul cu Cehia, contând pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2025, se...
Ultima oră
Pe aceeași temă