24.2 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSportFara ordonante in vacanta!

Fara ordonante in vacanta!

Partidele din opozitie fac, din nou, agenda Guvernului, in conditiile in care Executivului nu i s-a permis sa emita ordonante pe perioada vacantei, dar va trebui sa accepte o propunere legislativa initiata de PSD.
reprezentantii guvernului Tariceanu au inregistrat, ieri, in Senat, o dubla lovitura: li s-a refuzat posibilitatea de a emite ordonante pe durata vacantei parlamentare si au asistat, neputinciosi, la adoptarea unei propuneri pesediste, potrivit careia cazarmile dezafectate ale MApN urmeaza sa fie transformate in camine studentesti. Ambele proiecte au fost votate de reprezentantii PSD, PRM si PC, carora li s-au adaugat cei de la PD, care au anuntat ca nu vor mai sustine in Parlament vreun punct de vedere apartinand Guvernului Tariceanu II.
Primul "dus" rece pentru Executiv a venit sub forma respingerii proiectului prin care se delega Guvernului, pe perioada celor trei luni de vacanta, puterea de legiferare. Chiar daca propunerea a primit raport favorabil din partea Comisiei juridice, in plen a inceput sa ploua cu obiectiuni. "Guvernul are destule sarcini de indeplinit pentru a nu primi pe perioada vacantei parlamentare posibilitatea de a emite ordonante", a declarat ironic liderul PSD Mircea Geoana. "In calitate de partid de opozitie, am hotarat ca trebuie sa monitorizam activitatea Guvernului si nu ii permitem sa fie abilitat de a legifera pe timpul vacantei", a sustinut si senatorul PC Sabin Cutas. La randul lor, democratii au argumentat ca sunt putine lucrurile pe care Guvernul nu a putut sa le faca in timpul sesiunii parlamentare. Senatorul PD Radu Berceanu a oferit si un exemplu: marirea de capital pentru CFR Marfa, in vederea privatizarii. "O chestiune care nu are nici un fel de grad de urgenta si putea fi facuta pana acum", a adaugat Berceanu. Pe de alta parte, peremistii au sustinut ca Executivul trebuie sa se preocupe de integrare, si nu de legiferare, iar "Parlamentul este unica autoritate legiuitoare".
Abilitarea a fost respinsa cu 47 de voturi "pentru", 17 voturi "contra" si 4 abtineri. Dupa votul Senatului premierul Tariceanu a precizat ca Guvernul solicita sa fie abilitat sa adopte ordonante in vacanta pentru cazul in care "apare un accident, o situatie provocata de calamitati naturale, cand trebuie sa actionam prompt".
Opozitia si-a mai impus o data punctul de vedere in sedinta de ieri, adoptand o propunere legislativa formulata de mai multi parlamentari social-democrati si independenti. Este vorba de transformarea cazarmilor si utilitatilor dezafectate ale MApN aflate in centre universitare in camine studentesti, lucrarile urmand a fi finantate de consiliile judetene si de universitatile beneficiare. Guvernul a anuntat ca nu sustine proiectul, inclusiv din ratiuni financiare.
AbsenTe
La sedinta de ieri a participat un singur ministru-senator: Teodor Melescanu. Au lipsit ministrul de Externe Adrian Cioroianu, vicepremierul Marko Bela, ministrul Economiei Varujan Vosganian, seful MIRA Cristian David si ministrul Muncii, Paul Pacuraru, desi sedinta de Guvern a fost decalata, inca de saptamana trecuta, pentru ca membrii Guvernului care sunt si senatori sa poata participa la votul de miercuri.

Cele mai citite

Optimizează spațiul și confortul casei tale cu mobilierul multifuncțional

Când vine vorba de spații optimizate și confortabile, pe primul loc vor fi mereu piesele de mobilier multifuncționale.  În prezent, majoritatea locuințelor dispun de spații...

Românii au cheltuit aproximativ 1,2 miliarde de euro pe biletele de avion în sezonul estival din 2024

Aeroporturile din România au avut un flux de 7,9 milioane de pasageri în lunile de vară ale acestui an, conform datelor furnizate de Asociația...

Israelul se apără de tirurile de rachete inamice cu un sistem antiaerian multi-stratificat

„Domul de fier", deşi este cel mai cunoscut, este doar unul dintre cele trei sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă folosite de Israel pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă