14.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialJumatate din Nadas, dat "bonus" la retrocedare

Jumatate din Nadas, dat „bonus” la retrocedare

Fosta intretinatoare a unui mosier a cerut spre retrocedare o padure de langa satul Nadas si s-a trezit si cu jumatate din sat in proprietate

Locuitorii satului aradean Nadas sunt disperati dupa ce peste 7.000 de hectare de padure, dar si mai multe gradini si o parte din vatra satului au fost redobandite in instanta de o femeie care a intretinut ultimul descendent al unui mosier.
Potrivit oamenilor, Viorica Colteu, noul proprietar, a primit si terenurile cu care au fost improprietariti cetatenii la reformele agrare de dupa primul si al doilea razboi mondial, desi a cerut doar o suprafata de padure.
In aceasta situatie, succesoarea a primit peste 7.000 hectare de padure in Nadas, dar si multe din actualele gradini ale satenilor, inclusiv o parte din vatra satului.
"Este regretabil ca Primaria comunei Taut, de care apartine satul Nadas, nu i-a sprijinit pe locuitorii afectati de aceasta retrocedare, ei fiind nevoiti acum sa se organizeze pentru a-si apara drepturile asupra pamantului la instantele judecatoresti. si mai regretabil este faptul ca gradinile si alte loturi de pamant care le-au folosit pana acum le asigura tot mai greu cele necesare traiului zilnic, mai ales pentru cei care s-au ocupat cu cresterea animalelor", a declarat un localnic din Nadas.
Administratia comunei Taut, de care tine satul Nadas, s-a declarat neputincioasa in fata sentintei judecatoresti si sustine ca nu are cum sa-i ajute pe oameni. "Noi nu putem sa ne opunem unei sentinte judecatoresti. Acum se fac masuratori si urmeaza sa fie pusa in posesie", a declarat Ioan Hurezan, viceprimarul comunei Taut.

Cele mai citite

Scholz avertizează: Atacul Iranului asupra Israelului amenință să destabilizeze întregul Orient Mijlociu

Cancelarul german Olaf Scholz a condamnat ferm atacul lansat de Iran împotriva Israelului, avertizând că acesta ar putea "să dea foc" întregii regiuni, potrivit...

Motociclist în vârstă de 18 ani, mort în urma unui accident rutier

Un tânăr motociclist în vârstă de doar 18 ani a murit, noaptea trecută, în Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu. Paul Gabriel Melinte, din...

A bătut doi copii nevinovați. A crezut că aceștia i-au bătut la ușă ca să-l agaseze

Un bărbat din Brad, județul Hunedoara, a fost deranjat de doi copii care i-au bătut la ușă și a decis să le aplice o...
Ultima oră
Pe aceeași temă