10 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialRestituirea Branului a fost ilegala

Restituirea Branului a fost ilegala

Presedintele subcomisiei parlamentare de ancheta privind legalitatea retrocedarii castelului Bran, deputatul PD Dumitru Pucheanu, afirma ca actele prin care s-a facut retrocedarea sunt 'total lovite de nulitate', deoarece procedurile nu au fost respectate, informeaza Rompres.

"Restituirea a fost ilegala. Concluzia raportului subcomisiei este ca actul de retrocedare este lovit de nulitate absoluta, pentru ca nu s-au respectat procedurile si legile existente: pe de-o parte Legea 213 si Constitutia, care spun ca domeniul public este inalienabil, pe de alta parte, la momentul cand s-au stabilit mostenitorii, nu s-au respectat procedurile, astfel incat, in prima cerere formulata catre Prefectura Brasov au existat cinci mostenitori, iar ulterior, in momentul restituirii, s-a facut doar catre trei din cei cinci mostenitori", a afirmat, astazi, Pucheanu, cu ocazia prezentarii raportului subcomisiei.

Deputatul PD a mentionat ca membrii subcomisiei au studiat 24 de volume de documente in aceasta cauza, insumand peste 2.000 de pagini.

"Noi vom inainta raportul plenului Camerei, se va lua o hotarare, iar Parlamentul va putea sesiza Guvernul, ICCJ, Parchetul de pe langa ICCJ si alte institutii abilitate", a spus Pucheanu.

La randul sau, presedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, social-democratul Tudor Mohora, a declarat ca aceasta subcomisie a prezentat concluziile sale, dar "nu are cum sa le absolutizeze, pentru ca trebuie insusite de plenul Camerei".

"Dansii spun ca s-au produs asemenea incalcari ale procedurilor, a Constitutiei si a unor legi importante privind patrimoniul public, care ar putea sa duca la anularea actului de restituire, intr-o instanta de judecata. Se poate propune, ca viziune a plenului Camerei, o nuantare: anume de a se face demersuri in continuare, eventual intr-o instanta de judecata, pentru ca Parlamentul, ca Legislativ, poate sesiza, dar nu poate da verdicte. Sunt elemente care ar putea sa puna autoritati ale statului in postura de a lucra pentru a da raspunsuri la aceste semne de intrebare", a spus Mohora.

Pe de alta parte, el a criticat faptul ca Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) s-a 'derobat' de responsabilitate, impingand-o catre Muzeul Bran.

"Mostenitorii au intentat proces MCC, in care contestau dreptul muzeului de a retroceda, considerand ca ministerul trebuie sa faca acest lucru", a spus Mohora.

Potrivit lui Mohora, plenul Camerei se va pronunta saptamana viitoare in privinta raportului subcomisiei.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Ce promisiuni face Marcel Ciolacu pentru cota TVA în 2025

Marcel Ciolacu afirmă că nu va modifica cotele TVA din prezent, după alegeri. Și taxa pe valoare adăugată la alimente va rămâne tot la...

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...

Ce promisiuni face Marcel Ciolacu pentru cota TVA în 2025

Marcel Ciolacu afirmă că nu va modifica cotele TVA din prezent, după alegeri. Și taxa pe valoare adăugată la alimente va rămâne tot la...
Ultima oră
Pe aceeași temă