10.6 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialBazele SUA din Romania, subiect de discutie la Viena

Bazele SUA din Romania, subiect de discutie la Viena

Infiintarea de baze americane in Bulgaria si Romania va fi discutata la reuniunea celor 30 de state semnatare ale Tratatului Fortelor Conventionale in Europa (CFE), care se va desfasura incepand de marti la sediul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa din Viena, relateaza AFP, citata de Mediafax."Avem ingrijorari profunde", deoarece acest lucru "va implica desfasurarea de trupe americane" in cele doua tari, odinioara aliate ale Uniunii Sovietice, a declarat luni seful delegatiei ruse, Anatoli Antonov. In schimb, subiectul scutului antiracheta, pe care administratia americana vrea sa il instaleze in Cehia si Polonia pentru a proteja Europa fata de posibile atacuri ale unor tari ca Iranul, nu va fi abordat la conferinta. "Este o problema absolut separata", care este abordata la alte niveluri, a adaugat Antonov, un oficial rus de rang inalt pe probleme de securitate. Moscova intentioneaza sa isi suspende participarea la Tratatul Fortelor Conventionale in Europa (CFE), nu sa il abandoneze, a mai spus oficialul rus, cu o zi inaintea conferintei extraordinare a tarilor semnatare, de la Viena.
"Nu vorbim despre retragere, ci de suspendare (…). Luam in considerare un moratoriu", a precizat Antonov. Presedintele rus Vladimir Putin a lansat aceasta amenintare la 26 aprilie.
Tratatul CFE, semnat in 1990 pentru a marca sfarsitul Razboiului Rece si "adaptat" in 1999 la Istanbul, limiteaza desfasurarea de arme in Europa.
Rusia a cerut convocarea unei conferinte extraordinare in special pentru ca "este incapabila sa isi deplaseze liber trupele pe teritoriul sau", a explicat Antonov. "Noi trebuie sa decidem ce forte armate vrem sa desfasuram", a adaugat Antonov, facand referire la "limitarile inechitabile" impuse de Tratat.
El a precizat ca Rusia nu doreste sa discute la conferinta nici despre prezenta trupelor sale in Republica Moldova si Georgia. Oficialul rus a refuzat astfel sa examineze o propunere recenta a Statelor Unite si a NATO, pentru a salva Tratatul CFE.
Occidentalii refuza sa ratifice Tratatul adaptat inainte ca trupele ruse sa fie evacuate total din Georgia si Republica Moldova, doua foste republici sovietice. Acestia au propus Rusiei, la 5 iunie, sa accepte o forta multinationala de pace in Transnistria, entitate separatista prorusa a Republicii Moldova.
Reuniunea de la Viena nu este forumul adecvat pentru a discuta acest subiect, a apreciat Antonov, care a adaugat ca Rusia si-a indeplinit obligatiile asumate al Istanbul.
Tratatul CFE limiteaza fortele armate si echipamentele conventionale ale celor doua blocuri si prevede masuri pentru sporirea increderii (anuntul privind manevre importante) si de transparenta (inspectii reciproce).
Daca rusii declara un moratoriu, vor refuza inspectiile, nu vor mai trimite experti si nu vor mai furniza informatii, insa nu vor spori pentru moment numarul tancurilor de asalt, de exemplu, a precizat generalul Evgheni Bujinski, membru al delegatiei ruse.

Cele mai citite

ANAF va publica în octombrie „lista rușinii” pentru datornicii din trimestrul 3

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va face publică, în cursul acestei luni, lista contribuabililor care nu și-au achitat obligațiile fiscale aferente trimestrului al...

Aeronave militare ridicate de urgență în urma atacurilor cu drone din Ucraina. Mesaje RO-Alert transmise în Tulcea

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că patru aeronave militare – două F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole și două F-16 ale Forțelor Aeriene Române...

Rusia dă vina pe SUA pentru situaţia explozivă din Orientul Mijlociu

Rusia a afirmat marţi că situaţia explozivă din Orientul Mijlociu demonstrează "eşecul total" al politicii americane în regiune şi "neputinţa" Washingtonului de a preveni...
Ultima oră
Pe aceeași temă