13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialBush, primit la Sofia cu steagurile Intoarse pe dos

Bush, primit la Sofia cu steagurile Intoarse pe dos

Presedintele american George W. Bush si-a incheiat turneul european la Sofia, unde a discutat despre scut si infrastructura.
Daca Bulgaria este singura tara unde se inclina din cap pe dos decat pe restul planetei pentru a semnala "da" si "nu", se pare ca primaria din Sofia este singura de pe glob care nu stie cum arata drapelul Statelor Unite. Nu mica le-a fost uimirea jurnalistilor care l-au insotit pe presedintele Bush in turneul sau european cand au descoperit ca tot al doilea drapel american din cele insirate pe sosea erau asezate pe dos, cu campul de stele in dreapta sus.
La Sofia, Bush a discutat cu omologul sau bulgar, Gheorghi Parvanov, despre scutul antiracheta in legatura cu care ministrul de Externe de la Sofia, Ivailo Kalfin, a exprimat ingrijorari. Kalfin s-a declarat nemultumit ca scutul american nu acopera sud-estul Europei, uitand ca secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, s-a angajat inca de luna trecuta ca NATO sa construiasca un sistem antiracheta complementar, bazat pe interceptoare cu raza mai scurta de actiune. Pe de alta parte, bulgarii sunt nemultumiti de disputele ruso-americane pe marginea scutului si ar dori ca acesta sa fie inclus in sistemul de securitate al NATO.
Pe de alta parte, fostul comunist Parvanov se confrunta cu critici din partea opozitiei, care il acuza ca a dat infrastructura Bulgariei pe mana Rusiei. Rusii construiesc in Bulgaria centrala nucleara de la Belene, oleoductul Burgas-Alexandroupolis si desfasoara un proiect de extindere a retelelor de transport de gaz. Pentru a contracara aceste critici, Parvanov a invitat companiile americane sa investeasca in infrastructura energetica a Balcanilor si a declarat ca "Bulgaria nu trebuie obligata sa aleaga intre Statele Unite si Rusia".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă