13.2 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSportCriza merge mai departe

Criza merge mai departe

Schimb de replici acide, intalniri ce au durat nu mai mult de zece minute au marcat consultarile initiate de presedintele Basescu pentru formarea unui guvern PNL-PD-PLD.
Cei trei lideri ai PSD, PNL si UDMR, Mircea Geoana, Calin Popescu Tariceanu si Marko Bela, au refuzat invitatia presedintelui pastrand distanta de dealul Cotrocenilor.
Cu exceptia evidenta a PD si PLD, toate partidele au refuzat propunerea lui Basescu. Tariceanu ramane, deocamdata, pe pozitii.

Seria consultarilor a fost deschisa de delegatia PSD, care a stat aproximativ 20 de minute. Dupa strangerile de maini protocolare, vicepresedintii Victor Ponta, Liviu Dragnea, Ecaterina Andronescu si secretarul general Titus Corlatean au fost informati de seful statului ca a propus o formula de guvernare pentru un Executiv stabil. Corlatean a replicat ca responsabilitatea pentru iesirea din criza provocata de guvernarea de dreapta le revine sefului statului si premierului. "Orice discutie despre un guvern sau altul este inutila" daca nu ofera solutii pentru problemele legate de agricultura, fonduri europene, justitie, pensii si sanatate, a adaugat Corlatean. Raspunsul sefului statului a venit sub forma unei intrebari: "Dar pentru interesul national va intereseaza, ca doar un guvern stabil poate sa rezolve toate acestea?".
Liberalii au inregistrat un nou record de consultari-viteza, parasind palatul la mai putin de zece minute dupa discutiile cu seful statului. Odata asezat in fotoliu, Basescu le-a spus liberalilor ca doreste o formula de guvernare "solida sau mai solida decat pana acum". Vicepresedintele liberal Crin Antonescu i-a raspuns prompt ca doreste sa inceapa cu concluziile: "Delegatia liberala este prezenta la Cotroceni din respect pentru institutia prezidentiala si pentru formalitatile jocului politic". El a afirmat ca subiectul consultarilor "exceda cadrele constitutionale, chiar prerogativele dumneavoastra, din nou, din pacate". Antonescu a mai invocat legea fundamentala, potrivit careia presedintele cheama la consultari partidele pe tema unei noi formule guvernamentale, fie dupa alegeri generale, fie cand in Parlament se voteaza o motiune de cenzura, si ca Guvernul nu se afla deocamdata in nici una dintre cele doua situatii. Basescu a intrerupt argumentatia apasat: "Sau cand institutia nu functioneaza, sau cand functioneaza prost, sau este condusa de oligarhi din afara". Vizibil deranjata, Norica Nicolai a intervenit: "Nu functioneaza sau nu e lasata sa functioneze". Zece minute mai tarziu, in curtea palatului, Antonescu a explicat de ce discutiile au fost incheiate atat de repede: "Pentru ca tot ce trebuia spus s-a spus in timp util".
Sustinatorii formulei de guvern propuse de seful statului, democratii, au prezentat conditiile formarii noului Cabinet: fara PSD si Calin Popescu Tariceanu. Liderul PD, Emil Boc, a afirmat ca nu au fost discutate posibile nume pe premieri. "PSD este exclus de la o combinatie de guvernare alaturi de PD, PNL sau PLD", a spus Boc, precizand ca democratii prefera opozitia decat sa mearga la guvernare impreuna cu social-democratii. Veniti in delegatie formata din 11 persoane, conservatorii au lansat la Cotroceni propunerea nastrusnica ca Romania sa fie condusa de guvern de tehnocrati cu premierul Ion Tiriac, cunoscut om de afaceri. In privinta motiunii de cenzura, PC considera ca nici initiatorii acesteia nu o iau foarte in serios. Deputatul UDMR Kelemen Hunor a declarat dupa discutiile cu seful statului pe tema unei formule guvernamentale PD-PLD-PNL ca discutiile despre un nou guvern sunt la acest moment premature, cineva trebuind sa faca "primul pas" pentru a se ajunge la un nou Cabinet. El a mentionat ca UDMR nu va vota motiunea de cenzura a PD, pentru ca este o formatiune care face parte din Guvern. "Cheia nu este la UDMR", a spus deputatul UDMR Kelemen Hunor la finalul consultarilor, precizand ca discutiile despre un nou guvern sunt in aceste conditii premature. El a precizat ca altcineva, nu UDMR, ar trebui sa faca un prim pas pentru a se ajunge la un nou guvern.

Miza
Motiunea de cenzura care va fi supusa la vot luni, in Parlament, nu are nici o sansa sa fie adoptata. In favoarea ei s-au declarat exclusiv PD si PLD, care nu intrunesc cele 235 de voturi necesare pentru demiterea guvernului.
calcule
Incercarile lui Traian Basescu de a forma o noua majoritate politica pentru inlaturarea lui Tariceanu din fruntea guvernului au esuat, actualul Guvern urmand sa supravietuiasca, cel putin pana la toamna. PSD nu mai doreste sa depuna o motiune de cenzura in actuala sesiune, or, fara voturile PSD, Guvernul nu poate fi schimbat.

Basescu e dezamagit
PSD prefera sa ramana netransparent la guvernare, iar PNL nu a acceptat sansa de a nu mai fi santajat de PSD, este concluzia presedintelui Basescu la finalul consultarilor cu partidele politice. "PNL prefera sa ramana sub controlul lui Patriciu, Hrebenciuc, Fenechiu, exercitand netransparent puterea", a spus Basescu apreciind "bunavointa" din partea PC si a minoritatilor, dar si sustinerea din partea PD si a PLD, precum si a electoratului. seful statului a taxat activitatea guvernului "care nu functioneaza sau functioneaza foarte prost", exprimandu-si ingrijorarea in privinta gestionarii problemelor legate de seceta, agricultura, sanatate, absorbtia fondurilor europene si a incoerentelor in politica externa. In ecuatia razboiului nervilor, Basescu a cerut PNL sa accepte publicarea stenogramei discutiilor pe care le-a avut in discutia cu liberalii. Reactia prezidentiala vine dupa ce surse liberale au afirmat ieri ca Basescu ar fi spus in cadrul consultarilor ca "nu se lasa pana nu darama" guvernul. "Stenograma arata un mod de lucru al PNL: minciuna constanta, dezinformarea", a spus Basescu.

Cele mai citite

Concurența dintre hoteluri și Airbnb: Costuri ridicate și reglementări stricte versus acces facil și taxe minime

Deschiderea unui hotel implică nu doar o investiție financiară semnificativă, ci și obținerea a nu mai puțin de 14 avize și certificate necesare pentru...

Cum să alegi și să instalezi corect panourile fotovoltaice

Panourile fotovoltaice sunt o sursă de energie verde - nu emit poluanți în atmosferă și contribuie la reducerea emisiilor de dioxid de carbon. În...

România la un pas de Visa Waiver: Ambasadorul Muraru anunță îndeplinirea ultimei condiții

În prima parte a anului viitor, românii vor putea călători în SUA, fără vize, transmite Ambasada României în SUA Ambasada României în SUA a anunțat...
Ultima oră
Pe aceeași temă