1.9 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodAutostrada milionarilor

Autostrada milionarilor

» In cel mai expropriat sat din Transilvania, oamenii au primit 4 euro pe metru patrat pentru a permite autostrazii sa treaca peste terenurile lor.
» Miliardele sosite in Turdas au fost transformate in bai cochete, termopane, masini. O parte din bani au ramas la CEC, pentru zile negre.
» "Daca is multumit? Am primit bani, dar am dat pamant. Este o situatie ireversibila. Banii se toaca. Pamantul producea ceva", spune un locuitor.

Satul Turdas se trezeste in zgomot de copite. E ora 7 dimineata si din poarta oamenii isi mana cu strigate scurte vacile catre ciurda. Dupa ce ultimul animal dispare, in dreptul bisericii romano-catolice, o femeie intre doua varste isi face aparitia si aduna mizeria ramasa pe strazile asfaltate, fara urma de groapa. Asa incepe o zi obisnuita in aceasta localitate inconjurata de raul Mures.
In iarna, ca urmare a exproprierii terenurilor peste care se va construi autostrada, parte a Culoarului Paneuropean IV, o treime din populatie a primit bani.
Primul tronson finalizat de autostrada va fi Orastie-Deva, o portiune de 30 de kilometri. Iar Turdasul – cu cele 760 de suflete ale sale – se afla in mijlocul acestei rute.
Statul a cumparat deja 3.000 de hectare de pamant, platind oamenilor 4 euro pe metru patrat. O a doua transa de bani, in valoare de zeci de miliarde de lei vechi, promisa pentru luna aprilie, inca intarzie.
"Puteau sa ne dea mai mult, pentru ca la oras (Orastie – n.a.) au oferit 5 euro pe metru patrat. Au zis ca pamantu’ e mai bun acolo, da’ nu tot porumb creste si la ei?! Noi nu am luat bani ase multi ca aia de la Bucuresti, dar sunt buni si astia de or venit la noi", ne-a declarat un om care pastea cateva oi.
Pare greu de crezut ca, peste terenurile unde azi firul de porumb abia se vede, iN trei ani va trece autostrada Timisoara-Deva-Sibiu-Pitesti-Bucuresti.

"E un fel de corcitura, nici cal,
nici magar"
La peste 70 de ani, Aurel spune ca ii este frica sa se mai certe cu cineva. "Daca nu imi mai ramane timp sa ma impac cu el?" Crede ca, daca ar fi avut si un fecior pe langa cele doua fete ale sale, altfel s-ar fi descurcat cu sutele de milioane de lei pe care le-a primit de la stat. Altfel, situatia e "incerta".
"Mi-au luat 25 de ari de pamant, iar banii i-am pus toti la CEC. Era loc sa primesc si mai mult. Prea multi bani nu sunt ca sa faci o investitie, sa construiesti o casa, sa cumperi un apartament. Dar nu-s nici atat de putini ca sa ii arunci aiurea. E un fel de corcitura, nici cal, nici magar. Daca is multumit? Depinde de unde privesti lucrurile. Am primit bani, dar am dat pamant. Este o situatie (batranul face o pauza, parca pentru a-si cauta cuvantul potrivit) ireversibila. Banii se toaca. Daca nu luam banii, ramaneam cu pamantul care producea ceva. Pamantu’ care mi-a mai ramas nu mai poate fi lucrat. Eventual, daca vine autostrada, sa se faca ceva constructii", spune batranul.
Satul nu a cunoscut mari transformari. La carciuma oamenii mai beau si pe datorie. Banii sunt oricum la parinti, asa ca tinerii – mult mai deschisi la punga – trebuie sa astepte bunavointa celor mari. Care se feresc de excese. Cumparaturile de peste luna se platesc la salariu sau atunci cand postasul aduce pensia. Au aparut pe la ferestre termopane, altii au inceput sa isi construiasca bai cu gresie si boilere. In cateva case exista incalzire centrala. Altii isi repara casele sau le mai adauga o camera. Banii sunt priviti ca un dat firesc, rezultatul unui troc cu pamant.
"Banii au venit prin decembrie. Nici un om nu o dat in judecata statul pentru ca nu ar fi dorit sa fie expropriat. Prima veste ca pe la noi prin sat va trece autostrada a aparut acum trei ani. Dupa cateva amanari, la toamna vor incepe lucrarile. Acum, se fac analize la sol. Oamenii ar mai putea primi niste bani pentru ca ministerul intentioneaza sa largeasca autostrada cu inca 10 metri", spune primarul Aurel Lupu.

"O sa imi fac o baie vara asta"
Mircea a hotarat sa se bucure cat mai rapid de norocul care a dat peste el. Pamantul mostenit de la soacra-sa va fi brazdat de la un capat la altul de autostrada. Nu era prea bun pentru agricultura, asa ca nu a plans dupa el. Imediat ce s-a trezit in cont cu un miliard si jumatate de lei vechi, a decis sa isi cumpere de toti banii o masina de teren. Victoria a primit in jur de un miliard de lei. I-a dramuit gandindu-se la cei trei copii ai ei. "Pentru feciorul cel mare, am cumparat o masina la mana a doua. Baiatul cel mic vrea sa ia vreo 30 de oi. Am o fetita la Constanta. I-am dat si ei 200 de milioane, ca si ea e copilul meu. Nu sunt prea multumita de cati bani mi-or dat, ca pamantul e bun, la strada. As fi preferat sa raman cu pamantul, da’ si banii is buni acum. Mai vreau sa imi fac si o baie vara asta. Io am primit toti banii", spune femeia. Vechile deprinderi ale satului, relatiile dintre oameni – mai simple si spontane – au pus in dificultate masinaria birocratica venita de la centru pentru a rezolva problema exproprierilor.

Roman, generos fara voie
"La noi, oamenii se cunosc de-o viata, ase ca or mai vandut pamant intre ei. Nu mari suprafete. Pentru a economisi bani, nu s-au mai dus la notar si au facut numa’ o hartie de mana. Cand au venit avocatii sa dea titlurile de expropriere, au realizat ca actul scris de mana nu are valoare juridica si ca – de drept – pamantul nu a fost niciodata vandut. Majoritatea insa au fost de buna-credinta si au recunoscut ca au vandut pamantul si nu ei trebuie sa primeasca banii in urma exproprierii", spune primarul. Oricum, pana cand pamantul va trece si in acte pe numele proprietarului, banii raman la CEC.
Altora fericirea li se trage de la Petre Roman. Fostul premier a dat in 1990 un decret prin care bisericii romano-catolice, mare proprietara de pamanturi inainte de nationalizarea comunista, sa nu i se retrocedeze decat cinci hectare. Restul pamantului a fost parcelat si impartit in loturi mici unor oameni care nu avusesera pamant. La 16 ani distanta, statul a platit fiecarui proprietar intre 30 si 70 de milioane de lei.
O alta familie a venit in Turdas in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Nu a avut pamant, iar in comunism a dus-o greu. Dupa Revolutie, a inceput sa cumpere mici loturi de pamant, majoritatea cu rod putin, in campia neprietenoasa a Muresului. Pentru tot nenorocul si chinul indurat, ultimul mostenitor al acestei familii, o femeie ajunsa la 70 de ani, a primit de la stat peste un miliard si jumatate de lei.

BILANT
» O FAMILIE DIN TREI A FOST EXPROPRIATA
Comuna Turdas incorporeaza patru sate si are 2.300 de locuitori. Cel mai mare dintre ele, care da si numele comunei, numara 213 familii si 769 de suflete. Pana acum, 78 de familii au primit bani in urma exproprierii celor 3.000 de hectare ale comunei (650 de parcele).

Familii care au primit bani pe raza comunei:

Pana in 100 de milioane 71 familii
Intre 101 si 500 milioane 94 familii
Intre 501 milioane si 1 miliard 18 familii
Intre 1,1 si 2 miliarde 5 familii
Peste 2,1 miliarde 1 familie

Exista si o categorie de persoane care au avut pamantul in mai multe locatii
si au primit doar o parte din bani.

IMOBILIARE
» "Au umblat sa afle
pe unde o trece autostrada"

In Transilvania se vorbeste despre italieni si englezi care au cumparat masiv teren. Deocamdata, nu exista date oficiale. si in sat au venit unii care au intrebat de preturi, altii au si cumparat pe sume derizorii bucati de pamant. Dar asta se intampla mai demult, inainte ca zvonurile privind autostrada sa devina realitate.
"De opt ani, de cand lucrez in domeniul imobiliar, preturile au crescut continuu, chiar si in ceea ce priveste terenurile extravilane. Preturile terenurilor aflate in apropierea zonei unde s-au facut exproprieri sunt intre 3,5 si 5,5 euro pe metru patrat. Pretul variaza, pentru ca in anumite zone exista utilitati sau posibilitatea de a trage curent si gaz. Exista loturi spre vanzare a caror dimensiune variaza intre 2.000 si 7.000 de metri patrati. Lumea a inceput de vreo trei ani sa cumpere. Preturile vor creste in mod constant in urmatorii ani", ne-a declarat un reprezentat al "InfoCasa" din Deva.
Primarul Aurel Lupu (foto) crede ca, daca oamenii ar vinde terenurile agricole, nu ar lua suma pe care le-a oferit-o statul. Dar peste cativa ani e posibil ca preturile sa creasca.
"De doi ani nu se mai vinde nici un metru de pamant. Oamenii asteapta investitori din Uniunea Europeana care sa ofere mai multi bani. Oricum, nimeni nu ar sta de vorba pentru un pret de sub 50 de milioane de lei pe hectar. Au fost unii care au simtit, mai demult, ca se va construi autostrada. Au umblat sa afle pe unde o trece si sa cumpere exact din apropiere. S-or fi gandit sa faca hoteluri, restaurante, moteluri pe marginea autostrazii."

Cele mai citite

O explozie a unei camionete Tesla Cybertruck a avut loc la Hotelul Trump din Las Vegas. Un mort și șapte răniți

Un vehicul Tesla Cybertruck, camioneta mărcii lui Elon Musk, a explodat miercuri dimineaţă în faţa hotelului Trump din Las Vegas, omorând o persoană şi...

Noii lideri ai Siriei au mers la Riad, în Arabia Saudită, în prima lor vizită oficială

O delegaţie care include doi miniştri ai guvernului sirian de tranziţie şi pe şeful serviciilor de informaţii a sosit miercuri la Riad pentru o...
Ultima oră
Pe aceeași temă