Raportorul special al Consiliului Europei, Dick Marty, a dezvaluit vineri ca in Polonia si Romania au existat centre de detentie ale CIA intre 2002 si 2005, cu acordul presedintilor celor doua tari, relateaza AFP, citata de Mediafax.
"Exista in prezent suficiente elemente pentru a afirma ca centre de detentie administrate de CIA au existat in Europa, in perioada 2003-2005, in special in Polonia si Romania", sustine senatorul elvetian in cel de-al doilea raport al sau privind activitatile ilegale ale CIA in Europa. "Din propriile noastre surse, provenind atat din partea serviciilor de informatii americane, precum si a celor din tarile vizate, am avut confirmarea, clara si detaliata, ca cele doua tari au gazduit centre de detentie in cadrul programului special al CIA, elaborat de administratia americana dupa atentatele de la 11 septembrie 2001", precizeaza Marty. Senatorul elvetian a adaugat ca informatiile sale au fost "coroborate" cu date de zbor de care Polonia "pretindea ca nu dispune si pe care noi am putut sa le dovedim gratie diverselor surse documentare".
Potrivit lui Marty, fostul presedinte polonez Aleksandr Kwasniewski "stia si a aprobat" rolul tarii sale in activitatile secrete ale CIA.
Fostul presedinte roman Ion Iliescu a negociat, la randul sau, si a semnat la 30 octombrie 2001 un acord cu Statele Unite privind "extinderea volumului si razei activitatilor americane pe teritorioul romanesc", mai ales un regim de acces special pe teritoriul national.
"Personalul introdus in tara sub acoperirea armatei Statelor Unite a putut, practic, sa opereze pe teritoriul romanesc in deplina libertate, fara nici un control sau ingerinta din partea omologilor nationali", potrivit lui Dick Marty.
Promisiuni pentru aderarea la NATO
Raportorul CoE Dick Marty sustine ca, in timpul negocierilor cu Romania privind inchisorile secrete, Statele Unite au promis autoritatilor de la Bucuresti sprijinul pentru aderarea la NATO, informeaza Der Spiegel, in editia electronica de vineri, citat de Mediafax. Raportul final al comisiei de ancheta a Consiliului Europei afirma ca inregistrarile dovedesc existenta a 1.245 de zboruri CIA in perioada 2002 – 2005, desi este probabil ca numai cateva dintre acestea sa fi transferat detinuti.
Marty afirma ca "actele ilegale" comise de CIA au fost fie tolerate, fie sustinute de tari membre ale Consiliului Europei. NATO a oferit sustinerea internationala necesara prin intermediul rezolutiilor adoptate la 4 octombrie 2001, despre care Dick Marty afirma ca ofereau autorizatii de zbor "in alb". El sugereaza ca au fost incheiate si protocoale aditionale, la care nu a avut acces, dar care includ concesii suplimentare facute de tarile europene in favoarea Statelor Unite. Ca exemplu, Marty indica promisiunea facuta de SUA Romaniei in legatura cu sprijinul pentru aderarea la NATO.
"Credem ca am demonstrat ca CIA a comis o intreaga serie de acte ilegale in Europa, rapind persoane, pe care le-a retinut in locatii secrete si le-a supus unor tehnici de interogare asemanatoare torturii", afirma raportul CoE. Documentul vizeaza "tarile implicate in aceste programe", criticand in special Germania si Italia si afirmand ca aceste tari nu numai ca nu au sprijinit ancheta , dar au obstructionat-o, prin clasificarea subiectului investigatiei drept "secret de stat".
Ancheta CoE se concentreaza asupra a doua centre din Polonia si Romania. Marty a declarat, intr-un interviu acordat Channel 4, ca inchisoarea de la Stare Kiejkutz, din Polonia, "era dedicata celor considerati drept cei mai importanti teroristi, liderii miscarii, care aveau mai multa responsabilitate". Printre detinutii considerati foarte importanti se numarau principalul strateg al atentatelor de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite, Khalid Sheikh Mohammed, Abu Zugaydah, membru al conducerii al-Qaida, sau Ramzi Bialshibh, banuit de implicare in atacuri.
Marty prezinta opt zboruri efectuate numai intre 2003 si 2005, despre care afirma ca au fost folosite pentru transferarea unor astfel de detinuti, iar majoritatea avioanelor veneau de la Kabul. Conform raportului, baza militara de la Mihail Kogalniceanu, din Romania, a fost folosita, intre 2003 si 2005, pentru detinuti cu rang mai mic in reteaua terorista.
Ambele centre erau operate "direct si exclusiv" de CIA, afirma Marty, adaugand ca, in Romania, despre existenta centrului stia presedintele, dar nu si prim-ministrul.
Raportul, aprobat de comisia juridica a APCE
Comisia juridica a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei(APCE) a adoptat raportul lui Dick Marty, iar imediat dupa aceasta decizie Ministerul Afacerilor Externe dela Bucuresti a remis un comunicat potrivit caruia "actualul raport nu aduce nici o proba care sa confirme aceste alegatii, cu exceptia unor "surse", nenominalizate, a caror credibilitate nu poate fi estimata, informeaza Hotnews.ro.
Potrivit cotidianului International Herald Tribune, Dick Marty dispune de dovezi concrete care descriu cum functionau inchisorile secrete in Romania si Polonia, unde erau torturati teroristi al-Qaida. Referindu-se la acuzatiile lui Marty, Ioan Talpes, fost sef al SIE si consilier al presedintelui Ion Iliescu, a declarat pentru HotNews.ro ca "este obligatia domnului Dick Marty de a prezenta sursele si probele concrete cand face astfel de acuzatii la adresa Romaniei".
Liderul PD Emil Boc a declarat, vineri, ca acuzatiile din raportul Marty reprezinta parerea unui raportor si s-a aratat convins ca teza sustinuta in document va fi infirmata dupa dezbateri.
"E parerea unui raportor, fara sa aiba date confirmate de nimeni. Este o parere personala, a unei persoane care nu a fost niciodata in Romania. Sunt convins ca in urma dezbaterilor in plenul reuniunii aceasta teza va fi infirmata", a spus Boc, intrebat cum comenteaza acuzatiile din raportul Marty.
Antena 3 a relatat, joi seara, citand Raportul Marty, ca Ion Iliescu, Traian Basescu, ca presedinti, Ioan Talpes, fost consilier prezidential, Ioan Mircea Pascu, fost ministru al Apararii si pe Sergiu Tudor Medar printre cei care au facilitat escalele avioanelor CIA pe Aeroportul Mihai Kogalniceanu, unde detinutii erau si interogati.
Consilierul fostului presedinte Ion Iliescu, Victor Opaschi, a prezentat, vineri, agentiei MEDIAFAX, pozitia fostului sef al statului fata de raportul lui Dick Marty, conform careia in discutiile bilaterale romano-americane nu au fost evocate subiectele la care se face referire in raport.
"Nu stiu daca raportul lui Dick Marty se bazeaza pe vreo informatie serioasa, verificabila prin probe. In discutiile bilaterale romano-americane pe teme politice si militare, privitoare la lupta impotriva terorismului si la participarea Romaniei cu trupe, in perioada post-conflict, in Afganistan si Irak, nu au fost evocate aceste subiecte, partea americana nu a facut nici o cerere specifica in acest sens. Facilitatile oferite de Romania Statelor Unite ale Americii la baza militara Mihail Kogalniceanu au privit exclusiv sprijinul logistic si rotatia trupelor americane si a echipamentelor aferente lor din Balcani", se arata in comunicatul lui Ion Iliescu
Acord secret
Statele Unite si NATO au incheiat, in 2001, un acord secret care permitea CIA sa incarcereze in Europa persoane banuite de terorism, a declarat, vineri, Dick Marty. In cel de-al doilea raport privind activitatile ilegale ale CIA in Europa, senatorul elvetian afirma ca intre Statele Unite si aliatii lor din NATO s-au dezvoltat colaborari, atat "publice", cat si "secrete", in baza unui acord incheiat la 4 octombrie 2001.
Acordul ar fi putut servi si ca "platforma pentru acorduri bilaterale, si acestea, desigur, secrete", afirma Marty.
Printre masurile specifice se numara in special "autorizatii de survol generale pentru zborurile militare americane care aveau legatura cu operatiunile impotriva terorismului", precum si furnizarea unui "ajutor" pentru statele care faceau obiectul amenintarilor teroriste.
Dick Marty, acuza, de asemenea, in raportul sau, Italia si Germania ca au invocat "secrete de stat" pentru a obstructiona ancheta privind inchisorile secrete ale CIA, relateaza Reuters.