» O mana de asa-zisi oameni de afaceri sunt gata sa profite de pe urma secetei care a afectat judetul.
» Acestia trec in acte o suprafata calamitata mult mai mare decat cea reala.
Declaratia secretarului de stat in Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu, cum ca judetul Constanta va fi declarat judet calamitat, din cauza secetei, a aprins imaginatia unor producatori agricoli. Demnitarul a atras atentia factorilor responsabili ca exista oameni care vor dori sa profite de faptul ca statul aloca bani pentru terenurile calamitate si vor incerca sa treaca in procesele-verbale de constatare mai multe hectare decat au in realitate. Acest lucru nu se poate intampla decat in urma unor intelegeri prealabile cu membrii comisiei de constatare. "si in agricultura trebuie sa dam la o parte anumiti «baieti destepti» care vor sa obtina, prin influenta, suprafete calamitate mult mai mari", a precizat Gheorghe Albu.
Supraveghere
prin satelit
Secretarul de stat a cerut responsabilitate in intocmirea proceselor-verbale de constatare a pagubelor si in declararea suprafetelor calamitate.
Acesta a adaugat ca orice incercare de inselaciune va fi descoperita, pentru ca Ministerul Agriculturii dispune de sisteme de supraveghere extrem de moderne, prin satelit, cu ajutorul carora pot depista daca terenurile respective sunt sau nu afectate de seceta.
In plus, de doua zile inspectori specializati verifica pe teren situatia reala.
De asemenea, Albu a mai spus ca "daca exista date exagerate, exista riscul de a nu putea declara judetul calamitat", fapt ce ar avea consecinte dezastruoase asupra producatorilor cinstiti.
SPECIALISTUL
» Se schimba
legea
Secretarul de stat a precizat ca Guvernul vrea sa modifice Legea 381, pe baza carora se acorda despagubirile, pentru ca aceasta "este ineficienta si producatorul nu poate fi sigur de despagubiri".
In prezent, procedura este greoaie si implica formarea unei comisii din cinci persoane, dintre care numai unul este specialist in domeniu.
Producatorul, asigurat la una dintre societatile agreate, trebuie sa depuna la primarie o cerere, iar aici se va redacta un proces-verbal care va ajunge la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta. In viitor se doreste ca responsabilitatea acordarii de despagubiri sa cada pe umerii societatilor de asigurari, care vor fi astfel mult mai responsabilizate.